Останнє слово — за «Барселоною»

14.08.2015
Останнє слово — за «Барселоною»

Той самий Педро (праворуч), який приніс «Барселоні» Суперкубок УЄФА. (uefa.com.)

Ось така вона, широка «душа» іспанського футболу. Дев’ять голів — стільки раніше ніколи не забивали в поєдинках за Суперкубок УЄФА. Герої 40-го за ліком розіграшу, представники прімери — «Барселона» та «Севілья» — влаштували небачену для матчів подібного масштабу голеву феєрію. Один із голів у цьому поєдинку, який, до слова, проходив у Тбілісі, забив новачок андалуського клубу Євген Коноплянка, загостривши таким чином до максимуму інтригу в поєдинку.

Описуючи свої перші ігрові емоції, Коноплянка зазначив: «Коли виходив на поле, боявся, аби все не закінчилося 2:7». Однак після появи українця сценарій поєдинку серйозно змінився. Забитий на 81-й хвилині Женею гол дозволив «Севільї» здійснити неймовірний «камбек», відігравшись iз непристойних 1:4. Але дотягнути до серії післяматчевих пенальті, де у нової команди Коноплянки були б абсолютні рівні з грандом шанси на перемогу, чинним переможцям Ліги Європи не вдалося. Розпочати тріумфально Коноплянці його кар’єру в Іспанії, а наставнику «Севільї» Унаї Емері вперше в історії перемогти «гранатово-синіх» не дозволив каталонський «джокер» Педро, який за п’ять хвилин до завершення «овертайму» забив переможний у матчі м’яч.

Але «першою зіркою» матчу, без сумніву, став неперевершений Ліонель Мессі, який зробив у матчі «дубль». Не обійшлася без участі аргентинського генія й заключна в двобої результативна комбінація. Власне, всюдисущий Лео в безпосередній близькості до штрафного майданчика заробив штрафний. Підступний постріл Мессі зі «стандарту» голкіпер суперника Бету відбив, однак упоратися з добиванням Педро йому не вдалося. Примітно, що три перші голи в поєдинку були забиті зі штрафних — за допомогою обвідних ударів.

Загалом, уболівальники, вщерть заповнивши трибуни тбіліського стадіону «Динамо» і встановивши рекорд відвідуваності «суперкубків», побачили яскраву футбольну виставу, захопливе дійство, активним учасником якого став і наш співвітчизник. Зазначимо, що до Євгена Коноплянки у матчі за Суперкубок результативними ударами відзначалися двоє українців — Олег Блохін та Андрій Шевченко.

Багато хто з вітчизняних шанувальників футболу чекає від Коноплянки не менш продуктивної «заморської» кар’єри, ніж удалася Шеві. Звісно, «Севілья» — не «Мілан» iз його чемпіонськими традиціями, проте Євген вірить, що з новою командою він зможе виграти чемпіонат Іспанії. Утім для початку нашому повпреду в прімері потрібно повністю адаптуватися до нової команди. «Важливо на кілька відсотків усе швидше робити й думати на полі», — аналізує свою поточну форму Конопа. «Ми задоволені виходом Коноплянки, його самовіддачею та бажанням. Він доклав максимум зусиль у цьому матчі, найголовніше — що забив гол. Думаю, якщо Женя показуватиме таку гру й надалі, то отримає місце в стартовому складі», — каже один із тренерів «Севільї» Дмитро Черешев. Подейкують, що колишнього російського футболіста, що наприкінці своєї кар’єри виступав в Іспанії, запросили до «Севільї» спеціально «під Коноплянку». Аби той допоміг українцеві якомога швидше пристосуватися до нових умов. Отож у перервах, які супроводжували «овертайм», російський наставник активно доносив необхідну інформацію до свого російськомовного «підопічного». Не дивно, що після матчу представників російських ЗМІ неабияк цікавили деталі цієї співпраці. Однак Коноплянка відмовився говорити з ними: «Росія? Ні, не буду говорити з російською пресою. Не зрозуміють», — так процитував Женю один із невдоволених журналістів.

ТАБЛО

Суперкубок УЄФА.

«Барселона» (Іспанія) — «Севілья» (Іспанія) — 5:4

Голи: Мессі, 7, 16; Рафінья, 44; Суарес, 52; Педро, 115 — Банега, 3; Рейєс, 57; Гамейро, 72 (пен.), Коноплянка, 81

«Барселона»: тер Штеген, Д. Алвес, Піке, Маскерано (Педро, 90+4), Матьє, Іньєста, (Роберто, 63), Бускетс, Ракитич, Мессі, Суарес, Рафінья (Бартра, 78)

«Севілья»: Бету, Коке, Рамі, Криховяк, Тремулінас, Іборра (Маріано, 80), Крон-Делі, Рейєс (Коноплянка, 68), Банега, Вітоло, Гамейро (Іммобіле, 80)

Попередження: Матьє, 71; Педро, 94; Бускетс, 117; Д. Алвес, 120 — Криховяк, 14; Коке, 87; Банега, 90; Іммобіле, 92; Крон-Делі, 120

Суддя — Коллам (Шотландія).

Тбілісі, стадіон «Динамо», 51490 глядачів.