«Лінива» робота

12.08.2015

Якщо найманий працівник надто довго засиджується на роботі, для працедавців у розвинутих державах це зазвичай означає тільки одне: він не здатен правильно спланувати свій робочий день, щоб виконувати завдання вчасно. У менш успішних країнах ставлення часто інакше. Доходить до того, що навіть якщо людина цілий день «плює в стелю», замість працювати, але при цьому прийшла в офіс рівно на 9-ту й пішла, скажімо, після 19-ї — начальник задоволений. І байдуже, що користі від такої «праці» значно менше.

Як свідчать результати останнього дослідження Організації з економічної співпраці та розвитку, найбільше часу на робочих місцях, порівняно з іншими країнами Європи, проводять громадяни Греції і Росії. Але при цьому продуктивність вони демонструють найнижчу.

Греки впродовж року проводять на роботі рекордну в Європі кількість годин — 2034. Росіяни — 1982 години. При цьому продуктивність, яка вираховується вартістю ВВП за годину праці, у Росії є найнижчою в Європі — 25,9. Греція має трохи кращий показник — 36,2, але це значно нижча продуктивність, ніж середня по Євросоюзу (50).

Експерти зазначають, що низька продуктивність може бути для економіки не менш шкідливою, ніж висока заборгованість. Разом iз відтоком із Росії інвестицій у зв’язку з санкціями Заходу та негативними демографічними явищами, продуктивність є третім головним чинником того, що російська економіка «всихає» та шкутильгає на обидві ноги, вважають експерти найбільшого російського комерційного банку «Альфа». Центр макроекономічного аналізу цього банку понизив прогноз економічного розвитку Росії на 2016 рік iз 1,5 до 0,3 відсотка.

Реальні цифри також невтішні. Падіння ВВП Росії виявилось гіршим, ніж очікували в міністерстві економічного розвитку. Констатується, що ВВП РФ у другому кварталі 2015 року впав у порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 4,6 відсотка — після зниження на 2,2 відсотка в першому кварталі. Таку попередню оцінку 10 серпня оприлюднила на своєму сайті Федеральна служба державної статистики Росії (Росстат). Дані Росстату виявилися дещо гіршими за попередні розрахунки мінекономрозвитку Росії, яке оцінювало падіння ВВП в другому кварталі на рівні 4,4 відсотка.

Експерти «Альфа банку» вважають, що західні санкції відіб’ються на економічних результатах Росії і в 2016-2018 роках. «Ми не бачимо, як зовнішні негативні результати можна було б компенсувати за рахунок внутрішніх джерел», — зазначили аналітики Наталія Орлова та Єгор Егієв.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>