Без американця — ніяк

12.08.2015
Без американця — ніяк

Кирило Фесенко має повести за собою оновлену збірну України на ЧЄ-2015. (ukrbasket.net.)

На жаль, грандіозним планам попереднього керівництва держави та національної федерації баскетболу щодо проведення чоловічого Євробаскету-2015 у нашій країні не судилося втілитися в життя. Війна на Донбасі змінила хід історії, однак не позбавила права нашої збірної на участь у цьому турнірі, приймати який замість України будуть одразу чотири країни континенту. Поєдинки групового раунду пройдуть у Німеччині, Латвії, Франції та Хорватії. Матчами ж «плей-оф» самостійно опікуватиметься П’ята республіка.

Після нещодавньої зміни верхівки вітчизняного баскетболу — замість Олександра Волкова ФБУ очолив Михайло Бродський — суттєвих змін зазнав і тренерський штаб української чоловічої збірної. Тягнути фінансово важкий контракт знаного Майка Фрателло новий очільник федерації не захотів, відтак на місце американського фахівця покликали вітчизняного спеціаліста Євгена Мурзіна. Під його проводом останніми сезонами колоритну гру демонструвала івано-франківська «Говерла», проте після відходу легіонерів самобутній клуб відчутно здав свої позиції в національному чемпіонаті. Тож, здається, пропозицію очолити національну команду наставник довго не обмірковував.

Утім із клубом Мурзін не попрощався. По суті, ЧЄ-2015 має стати тестом для його тренерських здібностей. Після запаморочливого виступу «синьо-жовтих» на попередньому Євробаскеті, де, нагадаємо, під проводом Фрателло українська збірна посіла історичне шосте місце, ще раз повторити подібне досягнення нашим хлопцям буде вельми складно. І справа, здається, не стільки в наставнику, хоча, слід визнати, американський фахівець вдихнув у нашу команду нове життя. Головна проблема, яку доведеться вирішувати Євгену Мурзіну, — кадрові втрати.

У порівнянні з ЧЄ-2013 заявка «синьо-жовтих» виглядає відверто скромно. Немає тут тобі ні Сергія Гладиря, ні В’ячеслава Кравцова, ні Юджина Джетера. А власне, саме це тріо й робило погоду на Євробаскеті в Словенії.

По суті, залишившись без старих лідерів, команда Мурзіна має заново пройти процес свого становлення. Чи не найбільш принциповим завданням для нового тренерського штабу було питання натуралізації нового американського плеймейкера. Здається, заміну Пуху Джетеру знайшли непогану. У двох перших поєдинках за українську збірну Джером Рендл показав пристойну результативність. У програному «синьо-жовтими» матчі проти македонців 28-річний уродженець Чикаго набрав 13 очок, а у грі з Ізраїлем, яку наші хлопці виграли (88:83), американець набрав вісім балів, зробивши при цьому сім результативних передач.

Іншим стовпом збірної (як у прямому, так і в переносному значенні), без сумніву, буде центровий Кирило Фесенко, який після чотирирічної перерви знову одягнув синьо-жовту майку. Наразі 28-річний Фес — найстарший гравець «синьо-жовтого» колективу, а його досвід виступів у НБА неабияк згодиться нашій команді. У матчі проти ізраїльтян він став другим за результативністю (16 очок) після Олександра Мішули (19). Гросмейстерський рубіж у десять очок у цьому матчі перейшли ще двоє гравців — Олександр Липовий та Максим Корнієнко. По суті, вищезгадані баскетболісти — новий кістяк збірної, яка перед стартом Євро проведе ще сім контрольних поєдинків. Серед суперників — збірні Франції, Італії, Словенії та Фінляндії. Старт же групового раунду ЧЄ-2015 призначений на 5 вересня.