Артилерія не мовчатиме

12.08.2015

Позавчора ввечері Україна попередила СММ ОБСЄ про можливе застосування артилерії, якщо бойовики не припинять масовані обстріли Чермалика та Старогнатівки. Після ганебної поразки в цьому районі в понеділок від безсилої люті терористи почали гатити по позиціях зі 120-мм мінометів та 152-мм САУ. Перед цим начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко доповів Президентові Петру Порошенку про інтенсивний артилерійський обстріл позицій 72-ї бригади.

За словами директора департаменту соціальної та гуманітарної політики Міноборони Валентина Федичева, військове відомство напередодні так само попереджало представників місії ОБСЄ та Спільного центру з контролю і координації про концентрацію бойовиків у районі Старогнатівки і про підготовку наступу. Наступ дійсно відбувся, а ворог отримав по зубах.

Полковник Федичев вказує на схожість бойових подій під Старогнатівкою з невдалою розвідкою боєм бойовиків у червні в Мар’їнці. За його словами, українська розвідка цього разу також чітко фіксувала накопичення в цьому районі бойовиків чисельністю близько батальйонно-тактичної групи з бронетехнікою. Але командування сил АТО, як і обіцяло, встигло оперативно підвести артилерію у разі реальної загрози для життя особового складу.

«Атаку бойовиків зустріли вогнем. Причому ефективність цього вогню була настільки висока, що бойовики не тільки відкотилися, а й змушені були залишити важливі висоти, які дають нам можливість контролювати місцевість фактично до російського кордону, спостерігати за ними», — каже пан Федичев.

Паралельно в Генштабі ЗСУ виключають можливість повернення батальйонів МВС і Нацгвардії на передову. «Завдання Збройних сил — стримувати агресію супротивника, у Нацгвардії і МВС є свої завдання, які вони виконують на другiй і третій лініях оборони», — каже речник Генштабу Владислав Селезньов.

За даними штабу АТО, позаминулої доби загинув один захисник України, 13 — отримали поранення. Бойовики 95 разів порушили режим припинення вогню, обстрілюючи позиції ЗСУ з артилерії, систем залпового вогню та мінометів. За даними керівника Луганщини Георгія Туки, з «градів» терористи обстріляли село Троїцьке, але отримали гідну відповідь від ЗСУ. На щастя, обійшлося без руйнувань та жертв iз нашого боку.

«За моєю інформацією, було тяжко поранено одного з ватажків терористів, якого наша «відповідь» застала у селі Калиновому, звідки вони постійно гатять по наших позиціях», — каже пан Тука.

Водночас у Новоазовському районі на Донеччині у засідку терористів потрапила група спецпризначення, яку ворог виявив за допомогою безпілотників. Але завдяки підтримці іншої підгрупи спецпризначення під керівництвом сержанта Ігоря Волощинова, яка відвернула вогонь ворога на себе, основна розвідгрупа змогла розвернутися в бойовий порядок і дати відсіч противнику. Усі бійці вирвалися із засідки без втрат, знищивши до семи бойовиків.

ДО РЕЧІ

У Міністерстві оборони вважають, що кількість російсько-сепаратистських військ на сході України становить 42-43 тис. осіб. Як повідомив директор департаменту соціальної та гуманітарної політики Міноборони Валентин Федичев, кількість збройних формувань РФ на Донбасі коливається від 8 до 13 тисяч, а бойовиків «ДНР» і «ЛНР» — від 32 до 34 тисяч.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>