На зло Заходу помремо з голоду!

11.08.2015
На зло Заходу помремо з голоду!

Місцеві мешканці збирають «недознищені» продукти на звалищі під Смоленськом. (з сайта nn.by.)

Росія вирішила боротися із загрозою з Заходу кардинальними методами. Серед головних ворогів — західні продукти харчування, проти ввезення яких у РФ російська влада в рамках «помсти» європам-америкам запровадила санкції. Щоб жодне польське яблуко чи французький сирок не проскочили на полиці російських магазинів, із серпня їх найвищим розпорядженням постановили ліквідувати.

У п’ятницю, 7 серпня, Федеральна служба ветеринарного і фітосанітарного нагляду РФ («Россільгоспнагляд») відрапортувала про перші успіхи в цій царині. За два дні було знищено 312 тонн рослинної і 36 тонн тваринної продукції, що потрапила під кремлівські «антисанкції».

Новини про знищення санкційних продуктів схожі на звіти з поля бою, в якому головні вороги Росії — персики, помідори, сир, яблука. В Оренбурзі бульдозер розчавив на звалищі 20 тонн імпортного сиру, в Новосибірську таким же макаром ліквідували 650 кілограмів польських яблук, у Смоленську — 65 тонн нектаринів, персиків і томатів, а на російсько-білоруському кордоні водій фури не побажав віддавати помідори на вірну загибель і разом із ними втік назад у Білорусь.

Тепер прості росіяни, що мешкають поблизу «полігонів» знищення, лантухами виносять звідти делікатеси, яким вдалося врятуватися від «вірної смерті» під гусеницями бульдозерів.

Знищувати продукти почали з 6 серпня — саме в цей день набув чинності відповідний указ президента Росії Володимира Путіна. Раніше імпортні харчі, ввезення яких на територію РФ заборонено, повертали постачальникам. Нагадаємо, ембарго на імпорт продуктів харчування російська влада запровадила у відповідь на санкції Заходу проти Росії через анексію Криму і дестабілізацію на Донбасі.

Водночас Фонд боротьби з корупцією під керівництвом російського опозиціонера Олексія Навального за результатами власного розслідування заявив, що російські чиновники далі вживають продукти, щодо яких діє ембарго. І як докази навів документи державних закупівель, де ці «заборонені» товари вже після запровадження заборони закуповували коштом бюджету для чиновницьких банкетів.

Міністр сільського господарства РФ Олександр Ткачов заявив, що знищення заборонених для ввезення продуктів сприяє зниженню корупції. Закон Путіна викликав потужний громадський резонанс: петицію з вимогою скасувати указ, а продукти віддати малозабезпеченим громадянам, підписали близько 300 тисяч осіб. У Санкт-Петербурзі відбулися акції протесту проти нищення продуктів у голодній країні.

Європейські аграрії через рік після впровадження Росією ембарго рахують збитки, але вже знаходять нові ринки. «За сприяння держави нам удалося вийти на В’єтнам, де щойно відкрився яблучний ринок. Після десяти років санітарних обмежень для французьких яблук та груш від початку цього року відкривається й американський ринок», — каже Люк Барб’є, президент французької Національної федерації виробників фруктів. Тобто, нижчі й невигідні ціни на сири, м’ясо, фрукти й овочі, які мали б піти на російський, але застрягли на європейському ринку, заохотили аграріїв шукати нові території для збуту поза межами ЄС.

«Російський ринок був привабливим, але тепер ми змушені замінити його дещо дешевшими іншими ринками. Удар по нашій продукції був відчутний. Тепер ми повернулися до експорту в Алжир, Об’єднані Арабські Емірати. Все те, що ми інвестували в Росію, весь цей комерційний шлях, який ми вибудовували впродовж 3-4 років — все це втрачено», — констатує французький фермер Жорж Сурі в коментарі радіо «Свобода».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>