Ліцензіями ситий не будеш

05.08.2015
Ліцензіями ситий не будеш

На чемпіонаті світу в Казані плавці проходять відбір на Олімпіаду в Ріо. (з сайта kazan2015.com.)

Ні на Європейських іграх у Баку, ні на Універсіаді в Кванджу нагоди побачити в ділі двох найкращих плавців України не було. Якщо в першому випадку Дарині Зевіній та Андрію Говорову «розім’яти м’язи» перед головним стартом сезону завадив віковий ліміт учасників представницького турніру, то участі лідерів української збірної в студентських Іграх не передбачали їхні індивідуальні плани підготовки до чемпіонату світу в Казані.

По суті, казанський водний «мундіаль» для наших головних олімпійських надій — останнє серйозне випробування перед Іграми-2016 в Ріо. На «Казань Арені» стане зрозуміло, чого наступного літа на Олімпіаді в Бразилії очікувати від пари найкращих вітчизняних плавців, для яких задля виграшу найпрестижніших спортивних медалей Національна федерація плавання створила умови максимального сприяння. Зазначимо, що до нинішнього чемпіонату світу Говоров готувався в Італії, а Зевіна — в ПАР.

Власне, своє перше слово на «мундіалі» Андрій уже сказав, обігнавши в фіналі 50 м батерфляєм титулованого бразильця, шестиразового чемпіона світу Сезара Сьєро Фільйо. Утім іменитий спринтер із Південної Америки був далеким від ідеалу — не вдалося йому ані захистити чемпіонський титул, ані потрапити в призи. Поза п’єдесталом залишився й Говоров, який фінішував п’ятим (23,18 сек).

«Золото» ж дісталося олімпійському чемпіону з Франції Флорану Маноду (22,97), «срібло» виборов інший бразилець Ніколас Сантос (23,09), а «бронзу» між собою розділили поляк Конрад Черняк та угорець Ласло Чех, які показали однаковий час — 23,15. Цікаво, що аналогічні секунди в півфіналі «зібрав» і український плавець, однак повторити цей результат у вирішальному запливі Андрію не вдалося.

Водночас головний старт для Говорова на ЧС-2015 попереду. Більше улюблена дніпропетровцем 50-метрівка батерфляєм не входить до числа олімпійських, відтак уся його увага зосереджена на 50 м вільним стилем. Суперники тут у Андрія ті ж самі, тож буде у нашого співвітчизника нагода взяти реванш. Утім головне, чого очікують від лідера чоловічої збірної та й, загалом, усіх українських плавців на «мундіалі», — олімпійські ліцензії 2016 року. Хоча й планетарних медалей з класичних чемпіонатів світу (50-метровий басейн) від наших плавців чекають не дочекаються, оскільки, починаючи з 2009 року, їх ніхто не вигравав.

Додамо, що до Казані головний тренер нашої збірної Андрій Сердінов повіз десятьох підопічних, яким удалося виконати кваліфікаційний норматив. Слід визнати, десант доволі скромний. Із відомих імен — чемпіони нещодавньої Універсіади — Сергій Фролов та Марія Лівер, а також переможці II літніх юнацьких Ігор-2014 — Михайло Романчук та Анастасія Малявіна. Решту спортсменів — Богдана Плавіна, Віталія Алпатова, Іллю Тесленка та Антона Гончарова — наставник, схоже, взяв на перспективу.