«Радикальна» фінансова яма українського спорту

04.08.2015
«Радикальна» фінансова яма українського спорту

Така золота медаль І Євроігор, здобута українськими спортсменами, мала б коштувати 50 тис. грн. Але ці гроші зависли в «Радикал банку». (НОК.)

Українські атлети невтомно продовжують здобувати медалі, олімпійські ліцензії, преміальні. З комплектом нагород повернулися з московського чемпіонату світу фехтувальники, дещо настріляли на континентальній першості в Мариборі Костевич із компанією, чимало призових місць посіли «водники» на ЧС у Казані. Ось тільки багато тривоги в емоціях наших переможних спортсменів і тренерів. Навіть найлюб’язніші відмовляються спілкуватися на скандальну тему — неможливість отримати преміальні.

Іронія долі: премії збільшили. Забрати не можна

Почалося все з успіхів на Європейських іграх. Нагадаємо, напередодні змагань Міністерством молоді й спорту майбутнім призерам було обіцяно: за перше місце — 25 000 гривень (1,1 тисяча доларів за курсом НБУ на 13 липня), за друге — 20 000 гривень (910 доларів), за третє — 12 500 (570 доларів). Під час кризи, як-то кажуть, і такі гроші — риба, і наші атлети здобули в Баку 8 золотих, 14 срібних, 24 бронзові медалі.

А тут, бажаючи чи то попіаритися, чи підтримати спортсменів, підвищивши статус Євроігор порівняно з чемпіонатами континенту, але Прем’єр Арсеній Яценюк пообіцяв удвічі подвоїти преміальні суми — до 50, 40 і 25 тисяч відповідно. Зраділи й самі призери, і їхні наставники, втішався й очільник профільного відомства Ігор Жданов. Міністр молоді й спорту у соцмережах прокоментував: «Уряд почув спортивну громадськість й оперативно відреагував на справедливі докори, що звучали останнім часом із приводу низьких призових за Євроігри».

Здавалося б, усі мали залишитися задоволеними. Та 9 липня Національний банк України визнав неплатоспроможним «Радикал банк», звинуватив його у грубих порушеннях у сфері готівкового обігу. І на тримісячний термін у банку було введено тимчасову адміністрацію.

Річ у тім, що серед клієнтів мало кому відомого «Радикал банку» — українські спортсмени й тренери. Вони вже тривалий час одержували через цю фінустанову свою щомісячну зарплатню, президентські стипендії, преміальні, мали отримати й бакинські призові.

— Як я чув, це був банк сина Януковича, і він лопнув, — розповів по гарячих слідах «УМ» чемпіон світу, Європи та Євроігор лучник Георгій Іваницький. -— Всі наші премії, зароблені в Баку, залишилися там, і зарплати, все. Моєму татові у Львові на 15 липня робили операцію, це був просто жах — я не знав, що діяти (батько спортсмена другий рік, як переніс інсульт. — Авт.). Де брати гроші?! Я дзвонив до банку, а по закону ми ж маємо зателефонувати, і вони мають повернути гроші з поточних рахунків, карткових і депозитних. Питав, чи можуть вони перевести кошти в інший банк. Сказали, що не можуть — все заблоковано і без шансів. Ви уявіть: вам платять гроші — а їх просто немає. Я сидів у Києві на зборах, у мене залишилася тисяча гривень: вистачало з’їздити додому, до тата, й назад повернутися. А як далі бути? Як готуватися до змагань? Раніше подорожували за свої кошти, які нам потім повертаються, але де їх узяти, як їх нема?..

Чотири роки проблем не було

...Зрозуміло, що викрутяться. Наші чемпіони і не з таких халеп вибиралися. І на турніри доїдуть, ще й виступлять там гідно. Незрозуміле інше. Якщо навіть спортсмени та тренери знали, чи принаймні здогадувалися, кому належить цей банк, невже «постреволюційне» керівництво всього нашого спорту було не в курсі? Чому продовжувало співпрацю з «Радикал банком» до останнього?..

Міністерство ж, після кількаденних телефонних дзвінків і запитань, відправлених електронною поштою, прислало на адресу «УМ» оце послання: «У відповідь на Ваш інформаційний запит у прес-службі Міністерства молоді та спорту України уповноважені повідомити наступне:

1) 9 липня 2015 р. Національний банк України, дійсно, відніс до категорії неплатоспроможних та ввів тимчасову адміністрацію у ПАТ «Радикал банку». У той же час НБУ жодним чином попередньо не інформував державну установу «Укрспортзабезпечення», ні безпосередньо Міністерство про можливі проблеми із цим банком.

2) До цього часу «Радикал банк» стабільно обслуговував зарплатні картки частини спортсменів та тренерів майже 4 роки, починаючи з листопада 2011 р. Рівень та оперативність надання банківських послуг в цілому їх задовольняла».

Підтвердив цю інформацію для «УМ» і головний тренер збірної України з дзюдо Віталій Дуброва: «Так, користувалися послугами «Радикалу» саме з 2011-го. Проблем не було. А зараз є».

За офіційними даними, «Радикал банк» було засновано 2010 року. На початок квітня 2015 року за розміром загальних активів він входив до четвертої (однієї з найслабших) групи за класифікацією НБУ, посідав 64-те місце (1,673 млрд. грн.) серед 133 банків, що функціонували в країні. Коштів фізичних осіб у банку було на 435 млн. грн. На 11 червня ц. р. 71 % акцій банку володів Максим Шпак.

Сьогодні цей банк звинувачують у різних гріхах: «не забезпечував гідним чином охорону під час перевезення валютних цінностей, зберігання готівки у відділеннях і здійснення внутрішнього контролю за касовими операціями». При цьому офіційна інформація прес-служби СБУ ще від 2013 року робить нинішні правопорушення «дитячими забавками». Тодішнього власника банку, Андрія Пасічника, 12 березня 1963 р.н., екс-депутата Київської облради від «Фронту змін», подала в розшук СБУ: «Пасічник А.М. підозрюється у вчиненні тяжких злочинів, передбачених ч.4 ст.190 (шахрайство) та ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. Його прикмети: на вигляд 50 років, середньої статури, зріст — 178-182 см, волосся коротке, темного кольору з залисинами». Тоді, ще при Президенті Януковичі, Пасічника підозрювали в участі в злочинній схемі з виведення з ряду банків коштів на суму понад 500 млн. грн. Ще у листопаді 2013-го... Про це також не знали міністри, яких відтоді змінилося троє? Чи руки не доходили змінити налагоджену фінансову схему?..

Пасічника з виведеними грішми правоохоронці так і не знайшли, і хтозна, що це було та чим закінчилися «розборки» силовиків Януковича з цим діячем. Хай там як, а надалі «Радикал» був тісно пов’язаний із «Сім’єю» самого Януковича. Про це стало достеменно відомо навесні 2014-го. Як писав «Фінмайдан» із посиланням на документи YanukovychLeaks, знайдені в Межигір’ї, склад акціонерів «Радикал банку» змінився ще до оголошення Пасічника в розшук. Серед найбільших власників з’явився Дмитро Сідляренко (9,95%), який був заступником директора з фінансових питань фірми «Танталіт» — компанії, що виступала формальним власником сумно відомої резиденції «Межигір’я» — символу української корупції. Ще одним співвласником установи виявився Микола Горон — у 2011 році він обіймав посаду директора фірми «Скайвест-Україна», власником якої була дружина директора «Танталіту» Марина Литовченко...

Знову постає питання: чому Міністерство молоді й спорту продовжувало тримати кошти спортсменів у банку і після того, як стало відомо про півмільйонну крадіжку з банку, і після того, як відкрився зв’язок «Радикал банку» з найодіознішою структурою скинутого Революцією гідності Президента Януковича, і все це тривало, аж доки банк луснув, а кошти зависли, недосяжні для спортсменів?

Міністерство у відповіді на наш запит має таке виправдання: «Відповідно до діючого законодавства та наявних рішень судових інстанцій, державні підприємства та установи, які знаходяться в сфері управління міністерств, є самостійними у своїй господарські діяльності. За встановленою практикою, ці підприємства, як правило, мають поточні рахунки та працюють з різними банками. Так, наприклад, «Укрспортзабезпечення» має рахунки в «Райффайзен банку Аваль», «Ощадбанку» та «Радикал банку». При цьому частина спортсменів і тренерів за власним бажанням узагалі відмовилася обслуговуватися в будь-якому з банків та отримує кошти через касу «Укрспортзабезпечення».

Уся надія — на Фонд гарантування вкладів

Виявляється, постраждалі самі винні. Не треба було довіряти рекомендаціям начальників. А поки що Андрій Сердінов, головний тренер збірної України з плавання, очільник тренерської ради Федерації плавання України, розповідає «УМ»: «Ситуація з банкрутством «Радикал банку» стала неприємною несподіванкою для всієї збірної України з плавання. Адже Міністерство молоді й спорту перераховувало зарплатню нашим плавцям на картки саме цього банку. Тому в багатьох наших спортсменів на рахунку залишилися гроші, які вони не можуть зараз витратити на власні потреби. Дуже сподіваємося, що найближчим часом ситуація з «Радикал банком» благополучно завершиться».

Зараз у банку працює тимчасова адміністрація — державний орган, який має вирішувати питання з банкрутством. Ось тільки тимчасовий адміністратор банку Олександр Шевченко не настільки сповнений оптимізму, про що й розповів Forbes: «Прийшли співробітники МВС, показали постанову на вилучення документів з проведенням обшуку. Та коли ми пустили їх до банку, вони забажали вилучити всі документи, що знаходилися у банку — юридичні справи, кредитні, всі підряд оригінали документів. Все згрузили у мішки, у мішках вивезли. А якщо ці оригінали не повернуться, з чим я піду до суду? Чи, якщо прийдуть вкладники зі своїми договорами, з чим я буду їх звіряти?..»

Зі слів тимчасового адміністратора можна зробити висновок: якщо оригінали документів не повернуть, процедура виплат хоч якихось грошей прирівняється «до нуля». Адже в судах не прийматимуться до розгляду копії договорів.

Міністерство ж запевняє, що «керівництво «Укрспортзабезпечення» та Мінмолодьспорту вживає усіх необхідних заходів для вирішення ситуації, що склалася. Заступниками міністра було проведено декілька робочих зустрічей із тимчасовою адміністрацією «Радикал банку». До її відома було доведено інформацію про необхідність першочергового повернення коштів українським спортсменам і тренерам. Міністерством також були направлені відповідні офіційні листи».

Також заступники міністра Жданова провели зустрічі з колективами штатних збірних команд України. Їм «було роз’яснено ситуацію, підготовлено та надано детальні інструкції про те, яким чином будуть повертати ці кошти. І обіцяно, що спортсмени і тренери в повному обсязі отримають усі свої гроші за встановленою процедурою через Фонд гарантування вкладів фізичних осіб протягом двох місяців».

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, згідно з його повідомленням від 28 липня, може виплатити вкладникам неплатоспроможного «Радикал банку» 157,720 млн. грн. Це лише невелика частина від тієї суми, що зависла на рахунках...

У зв’язку з цим атлети побоюються, що їхні кошти так і залишаться за межами досяжності. Зате принаймні наразі їм повідомили, що з липня цього року члени штатних збірних команд України та їх тренери будуть обслуговуватися в державному «Ощадбанку». Через нього буде виплачено й решту преміальних за Європейські ігри, яка не встигла опинитися на рахунках «радикалів».

ЦИФРА

«Радикал банк» став 55-м банком, у який введена тимчасова адміністрація за останні півтора року, відколи з подачі НБУ триває сумнівна зачистка банківської системи України.