Жовта майка для «небесного»

28.07.2015

На заключному етапі цьогорічного «Тур де Франс» уся команда «Скай» на чолі з переможцем загального заліку Крістофером Фрумом фінішувала «в лінію». Поклавши один одному руки на плечі і зайнявши всю ширину дороги на Єлисейських полях, гонщики знаної британської стайні наочно продемонстрували, в чому їхня сила. Без потужної підтримки своїх «грегорі» навряд чи б Фрум вдруге за три роки тріумфував на «Великій петлі». І в Голландії, і в Бельгії, і на Піренеях, де, до слова, лідеру «небесних» уперше на цьогорічному «Турі» вдалося одягти жовте вбрання, і, що головне, на Альп-д’Юез, лідера «небесних» супроводжувало не менше трьох партнерів по команді. Не факт, що без їхньої підтримки та допомоги Крістофер зміг би «проконтролювати» відрив колумбійця Наїро Кінтани на вирішальному гірському етапі — на Альп-д’Юез. До підніжжя головної веловершини «Тур де Франс» основні претенденти на жовту майку, котрих у генеральній класифікації розділяло трохи більше двох хвилин, підійшли в одній групі, проте як тільки траса різко пішла в гору, Фрум почав відставати.

Без особливих зусиль Кінтана відіграв хвилину. Ще б трохи — і «залізний» Кріс зламався. Але, вочевидь, головна зірка «Мовістар» дещо запізнилася з атакою. Виглядає так, що свій головний прорахунок талановитий колумбієць зробив посеред гонки, коли дозволив Фруму створити серйозний гандикап, що становив більше трьох хвилин.

Цікаво, що минулорічний переможець «Тур де Франс» — італієць Вінченцо Нібалі з «Астани» — взагалі не потрапив до призової трійки. Єдине, що йому вдалося, виграти один із гірських етапів найвищого рівня складності. Напарник Нібалі по команді — українець Андрій Гривко також нічим особливим на «Петлі» не запам’ятався, програвши переможцеві більше двох годин.

ТАБЛО

 

Велобагатоденка «Тур де Франс». Загальний залік. 1. Фрум («Скай») –81:56.33. 2. Кінтана — +1.12. 3. Вальверде (обидва — «Мовістар») — 5.25… 61. Гривко («Астана») — 2:38.06