Український дуплет

28.07.2015
Український дуплет

Лесі Цуренко не було рівних на «Істанбул кап». (з сайта sapronov-tennis.org.)

Одразу дві українські тенісистки стали переможницями турніру WTA в Стамбулі, призовий фонд якого складав 250 тисяч доларів. Прима вітчизняного тенісу Еліна Світоліна в компанії росіянки Гаврилової виграла «пару», тоді як другий номер жіночого тенісу України — Леся Цуренко — взяла «одинак», до слова, перший у своїй кар’єрі.

Звісно, змагання в столиці Туреччини — це не «Гранд слем» і не «Мастерз», рейтинг яких вимірюється десятками мільйонів «зелених», однак і до другорозрядних «Істанбул кап», «модератором» якого була знана американка Моніка Селеш, також віднести не можна. Виступ на стамбульських кортах Венус Уїльямс, Франчески Ск’явоне, Даніели Хантукової зробили цей турнір, особливого його «одиночну» частину, серйозним випробуванням для найсильніших українських тенісисток, одній з яких і пощастило виграти головний приз.

Примітно, що в боротьбі за трофей 26-річна киянка Цуренко обійшла й вищу за себе в рейтингу WTA Світоліну, й значно досвідченішу й титулованішу Катерину Бондаренко, яка, щоправда, після народження дитини ніяк не набере попередню форму. Власне, перша ракетка України свою «одиночну партію» на «Істанбул кап»-2015 завершила ще в першому колі. Програвши чешці Магдалені Рибаріковій (1:6, 3:6), в подальшому харків’янка зосередилася на парних баталіях. А от турнірні шляхи Катерини і Лесі перетнулися в чвертьфіналі, де в напрочуд напруженому двобої, який тривав 2 год. 38 хв., фортуна посміхнулася другій тенісистці України — 7:6 (15:13), 7:5.

Водночас наступні два поєдинки склалися для Цуренко значно простіше. Так, на півфінал проти бельгійки Кірстен Фліпкенс киянка витратила лише 1 год. 21 хв. — 6:4, 6:2. Фінал також занадто довгим та виснажливим не був. Загалом, сестра знаної польки Агнешки Радванської — Уршула — пручалася лише в першому сеті — 7:5, 6:1. Відтак турецький тріумф дозволив Цуренко вперше в кар’єрі піднятися в «топ-50» рейтингу WTA — в оновленому табелі про ранги Леся посідає 47-му сходинку.

А Еліна Світоліна в Стамбулі поповнила свій очковий запас у парному рейтингу, де за один тиждень піднялася з 238-ї на 132-гу позицію. У фіналі харків’янка зі своєю російською напарницею здолала турецько-сербський дует Буюкакчай/Янкович — 5:7, 6:1, 10-4.