Маріуполь «буфера» не хоче

28.07.2015

=Позавчора у Маріуполі на площі Свободи розпочалася безстрокова акція патріотів під назвою «Маріуполь — це Україна». Організатори акції, переважно з рядів волонтерів, виступають проти демілітаризації села Широкиного та виведення звідти добровольчих батальйонів. Люди хочуть отримати від влади роз’яснення, що відбувається у місті та як проходить ротація.

«Ми не дамо вивести на ротацію з Широкиного наші добровольчі батальйони! Ми будемо охороняти наші батальйони, доки до нас не приїде гарант Конституції і не пояснить жителям Маріуполя, що означає так звана «30-кілометрова зона демілітаризації» Широкиного, що таке «буферна зона» та як Маріуполь житиме в цій зоні», — заявляють активісти, які вже почали встановлювати намети біля блокпостів зі східного боку Маріуполя.

Обурення волонтерів викликало повідомлення про результати телефонної розмови Президента України Петра Порошенка з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель, Президентом Франції Франсуа Олландом та Президентом Росії Володимиром Путіним, згідно з якими, лідери «Нормандської четвірки» попросили представників Спецмоніторингової місії ОБСЄ та експертів Спільного центру з контролю і координації припинення вогню до 3 серпня знайти рішення для заміни українських військ у Широкиному спостерігачами ОБСЄ. І це при тому, що бойовики «ДНР» хоча й залишили Широкине, але облаштували позиції неподалік.

Крім цього, лідери «Нормандської четвірки» звернули увагу на досягнуті в Мінську домовленості про відведення танків і легкої артилерії на 15 км з кожного боку від лінії зіткнення і висловили бажання про якнайшвидше їх підписання.

Першими заспокоїти маріупольців спробували у штабі АТО, спростувавши інформацію про відведення підрозділів полку «Азов» iз позицій поблизу Широкиного та батальйону «Айдар» на Луганському напрямку. «Ця недостовірна інформація поширюється з метою дискредитації сил АТО та роздмухування панічних настроїв у суспільстві. Наголошуємо: триває планова ротація зазначених батальйонів», — йдеться у повідомленні штабу АТО.

Так, на позиції полку «Азов» заступає на бойове чергування одна з найбоєздатніших військових частин ВМС ЗСУ «Морські піхотинці». А позиції, які займали бійці «Айдару», вже зайняли підрозділи механізованої бригади сухопутних військ ЗСУ. «Жодні підрозділи ЗСУ не залишили своїх позицій, ні про яку «здачу» населених пунктів не йдеться», — підкреслили у штабі.

Пізніше нюанси розмови у нормандському форматі пояснив Президент Петро Порошенко. Глава держави запевнив, що про створення «буферної зони» біля Маріуполя не йдеться, і закликав мешканців міста не слухати панікерів. «Ви подивіться, що відбувалося на вихідних — атака на Щастя почала одразу ж супроводжуватися криками «нас здали», «нас оточили» і «ми відходимо». Друзі, не заважайте воювати Збройним силам», — закликав Президент учора під час зустрічі з волонтерами.

За словами пана Порошенка, підходи до Маріуполя зараз посилюють найкращими підрозділами ЗСУ, в тому числі морською піхотою та артилеристами. «Ніяка буферна зона до Маріуполя не відноситься. Кожен підрозділ залишається на своєму місці. Відводиться лише важка артилерія та системи залпового вогню, які одразу ж повернуть у випадку ескалації конфлікту, — заявив Верховний головнокомандувач. — Тому окремий месидж для жителів Маріуполя: Президент iз вами, ЗСУ — з вами, не слухайте панікерів, женіть їх!».

Зауважимо, що під час телефонних переговорів «нормандської четвірки» на маріупольському напрямку вперше за майже півроку не було боїв. Утім уже у вихіднi бойовики знову відкрили вогонь по позиціях сил АТО в Широкиному. Станом на вчора штаб АТО повідомив, що обстановка в зоні проведення антитерористичної операції загострилася: минулої неділі бойовики здійснили 86 обстрілів позицій сил АТО і мирних населених пунктів.

ДО РЕЧІ

Пропускний пункт у зоні АТО під Волновахою, розташований у районі села Бугас, буде перенесено у селище Новотроїцьке, заявляє голова Донецької облдержадміністрації Павло Жебрівський. Він також наголосив, що на території Донецької області з’являться так звані логістичні центри, де люди зможуть купити продукти харчування, побутову хімію і ліки. Зазначимо, що за Новотроїцьким ближчим пунктом до Донецька є Докучаєвськ, який перебуває під контролем бойовиків.

«Сьогодні будується новий пропускний пункт і, думаю, що за 10-12 днів він буде готовий, — каже пан Жебрівський. — Ми зможемо збільшити пропускну здатність у два рази. Ми збільшимо кількість і прикордонників, і фіскалів для того, щоб зменшити черги на КПВВ».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>