Час для ренесансу

24.07.2015
Час для ренесансу

Особливого ажіотажу у глядачів перші кубкові матчі сезону не викликали. (з сайта fcbrovar.obolon.ua)

Кваліфікаційний раунд Кубка України повністю відданий «на відкуп» командам із нижчих вітчизняних дивізіонів. Цього року на старт змагань вийшли десять колективів першої ліги, 14 — представників другої та дві команди з аматорським статусом. Примітно, що в порівнянні з минулим розіграшем число учасників попереднього раунду КУ (через кількісний брак заявок організатори не називають цю стадію — 1/32 фіналу) зросло практично вдвiчi. Одразу в 13 містах та селищах нашої країни позавчора пройшли перші кубкові матчі сезону 2015/2016 років, тоді як торік таких баталій було лише сім.

Зростання заявочного листа на стартовий раунд КУ відбулося за рахунок «притоку» колективів із другої ліги, кількісний склад учасників якої загалом у нинішньому сезоні збільшився на чотири одиниці. Уже традиційно участь у національному Кубку також беруть і дві команди, котрі не мають професіонального статусу. Цього разу за квотою аматорської ліги в КУ змагалися «Демня» зi Львівщини та «Балкани» з Одещини. І, що цікаво, одному з цих колективів удалося пробитися до 1/16 фіналу. По суті, перемога «Балкан» із села Зоря Саратського району над стрийською «Скалою» стала єдиною сенсацією першого раунду КУ, адже в інших поєдинках жодній із команд, які мали нижчий рейтинг, не вдалося переграти сильнішого за статусом опонента.

Варто також додати, що позавчора ціла низка команд провела дебютні матчі в новому для себе профі-статусі. «Колос» із Київщини, «Інгулець» із Кіровоградщини, «Мир» із Херсонщини та сумська «Барса» своє знайомство з «дорослим» футболом лише розпочинають, а от для рівненського «Вереса», який на зорі незалежності впродовж кількох сезонів грав у вищій лізі, починається ренесанс. Те ж саме можна сказати й про київський «Арсенал», який після гучного банкрутства також з нуля змушений проходити шлях зростання. У кубковому матчі новачків другої ліги з елітним минулим мінімальну перемогу, не в останню чергу завдяки домашнім стінам, здобули «каноніри».

А от краматорський «Авангард», який через відомі події торік упав в «анабіоз», після повернення до міста мирного життя знову — «на ходу». Провівши в міжсезоння якісну кадрову роботу, в першому офіційному матчі сезону представники Донбасу показали, що просто відбувати номер у першій лізі не збираються.

Додамо, що найбільший рахунок у позавчорашньому калейдоскопі матчів було зафіксовано в поєдинку дебютантів ПФЛ. «Мир» із Горностаївки вщент розбив сумську «Барсу» — 6:0. Як видно, грізна назва сумської команди (походить від «Барселони») наразі слабо корелює з грою сумських футболістів. Утiм подібному рахунку є виправдання — зовсім юний вік виконавців із Сум.

ТАБЛО

Кубок України. Попередній раунд. «Демня» (с. Демня, Львівська обл., аматори) — «Інгулець» (с. Петрове, Кіровоградська обл., Д-2) — 1:2, «Реал Фарма» (Овідіополь, Д-2) — «Кристал» (Херсон, Д-2) — 0:0 (по пен. — 4:5), «Авангард» (Краматорськ, Д-1) — «Полтава» (Д-1) — 2:1, «Арсенал-Київщина» (Біла Церква, Д-2) — «Оболонь-Бровар» (Київ, Д-2) — 0:2, «Енергія» (Нова Каховка, Д-2) — «Гірник» (Кривий Ріг, Д-1) — 0:4, «Кремінь» (Кременчук, Д-2) — «Черкаський Дніпро» (Черкаси, Д-1) — 0:4, «Буковина» (Чернівці, Д-2) — «Миколаїв» (Миколаїв, Д-1) — 0:0 (по пен. — 4:5), «Мир» (с. Горностаївка, Херсонська обл., Д-2) — «Барса» (Суми, Д-2) — 6:0, «Нафтовик» (Охтирка, Д-1) — «Нива» (Тернопіль, Д-1) — 3:1, «Колос» (с. Ковалівка, Київська обл., Д-2) — «Суми» (Д-1) — 1:3, «Нікополь-НПГУ» (Д-2) — «Тернопіль» (Д-1) — 1:3, «Балкани» (с. Зоря, Одеська обл., аматори) — «Скала» (Стрий, Д-2) — 2:1, «Арсенал» (Київ, Д-2) — «Верес» (Рівне, Д-2) — 1:0.