Мінлива електоральна любов

22.07.2015

Після президентських виборів у Польщі минуло лише трохи більше місяця, і навіть новобраний президент Анджей Дуда ще чекає на свою інавгурацію, що відбудеться 6 серпня. А народна підтримка рок-музиканта Павла Кукіза, який посів у виборчих перегонах третє місце і став сенсацією президентської кампанії, вже впала на 11% — з 24 до 13. Про це свідчить найсвіжіше опитування громадської думки, проведене соціологічною групою IBRiS на замовлення газети «Жечпосполита» 17-18 липня. Метою дослідження було з’ясувати електоральні симпатії поляків перед парламентськими виборами, які відбудуться 25 жовтня.

Опитування показало, що шанс подолати 5-відсотковий виборчий бар’єр і потрапити до Сейму мають чотири політичні партії, серед яких лідером політичних симпатій є наразі опозиційна партія «Право і справедливість» (кандидатом від якої був Дуда). «ПіС» лідирує з рейтингом 35% і постійно поліпшує його — за останній місяць кількість виборців, готових віддати свої голоси за цю силу, збільшилася на 7%, а з початку червня — на 11%.

Правляча на цей час «Громадянська платформа» може розраховувати на підтримку 24% виборців. Хоча це й кращий показник, ніж відразу після президентських виборів (21%), але порівняно з початком липня — падіння на 2%.

Третє місце з 13% посідає рух Павла Кукіза. І, нарешті, останньою прохідний бар’єр станом на сьогодні долає нова політична формація на чолі з Ришардом Петру «Сучасна НП (Народна Польща)». Її рейтинг становить 6% і є незмінним iз початку липня.

Колись міцні ліві Народна і Народно-демократична партії, висуванцем яких був екс-президент Александр Кваснєвський, мають, відповідно 4% і 3% підтримки.

Безпартійні політики, які працюють у самоврядних структурах і становили головну базу підтримки Павла Кукіза, тепер пояснюють падіння його популярності тим, що він не зумів підхопити і піднести ті сподівання, які виборці покладали на нього відразу після президентських виборів. «Він був людиною, що могла змінити польську політичну сцену, а тепер перетворюється на банкрута, який не має ідей для Польщі», — так охарактеризував падіння рейтингу рокера лівий політик Кшиштоф Гавковський, який вважає, що позиція Кукіза діаметрально змінилася. А представник правлячої «Громадянської платформи Яцек Протасевич вважає, що виборці Кукіза тепер явно розчаровані браком конкретики в його словах і діях.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>