У гори — по пригоди

22.07.2015
У гори — по пригоди

На «Тур де Франс» несподіванки — повсюди. (letour.fr.)

Напевно, якби не легендарна вершина Альп-д’Юез, підкорення якої організатори цьогорічної «Великої петлі» запланували на передостанній день змагань, думається, лідера британської команди «Скай» Крістофера Фрума вже зараз можна було б привітати з достроковою перемогою на «Тур де Франс». Гандикап у вигляді 3 хв. 20 секунд за чотири етапи до фінішу — більш ніж непогане підґрунтя для другого в кар’єрі тріумфу на найпрестижніших багатоденних перегонах. Але попереду у гонщиків 102-ї за ліком «Петлі» надскладний маршрут. Чотири етапи з наростаючими складністю і градієнтом мають закінчитися в «королівському місці» — гірськолижному курорті Альп-д’Юез (більш як 3 км над рівнем моря), де, загалом, уже близько 30 разів визначалася доля жовтої майки на «Тур де Франс». Потім, щоправда, ще буде етап дружби з традиційним фінішем на Єлисейських Полях, але, як відомо, нічого принципового для генеральної класифікації на ньому не трапляється. Учора ж, перед надскладним випробуванням, у гонщиків був день відпочинку.

На початку сезону Фрум заявив, що «Тур» є головним пріоритетом як для нього, так і усієї команди «Скай». І наразі «небесні» впевнено реалізують намічений план. Власне відчутний «гандикап», що має лідер британської «стайні» перед заключною частиною дистанції, дозволяє йому не рвати жил, а просто, контролюючи відриви, разом зі своїми «грегорі» спокійно підкорити одну з найвищих вершин Альпійських гір.

Наразі в пелотоні Фрум почувається вельми комфортно, дозволяючи собі фінішувати, як кажуть, «врозвалочку». Приміром, у понеділок лідер загального заліку відстав від переможця етапу на 17 хвилин. І при цьому жодних суттєвих змін у генеральній класифікації не відбулося. Хіба що відставання переможця «Тур де Франс»-2014 — італійця Вінченцо Нібалі — від Фрума скоротилося на 29 секунд і нині становить трохи менше восьми хвилин. Перший номер «Астани» змушений визнати, що надії на повторення минулорічного успіху немає. «Зараз я лише хочу виграти один із етапів «Туру», — зізнався Нібалі. Відчутно позаду лідера «Скай» перебуває й Альберто Контадор, який після нещодавньої перемоги на «Джиро д’Італія» навряд чи повністю зміг відновитися. По суті, єдиним конкурентом Фрума залишається віце-чемпіон «Великої петлі-2013» колумбієць Наїро Кінтана. Але, як і два роки тому, коли Крістофер уперше тріумфував на «Турі», самотужки лідерові «Мовістар» навряд чи вдасться переграти в горах злагоджений британський колектив.

Черговий приклад командної роботи «небесні» продемонстрували на 16-му етапі, коли після серйозного падіння «підхопили» товариша по команді (Геранта Томаса) й успішно «довезли» його до фінішу. Попри падіння головний герой інциденту практично нічого не втратив у загальному заліку, зберігши за собою шосту сходинку.

Підвищити пильність на останніх етапах гонщикам «Скай» доведеться й до свого лідера, який в одному з попередніх змагальних днів пережив доволі неприємний епізод. Хтось з уболівальників виплеснув на Фрума... сечу, крикнувши при цьому слово «допер» (дослівно — той, хто вживає допінг). «Це неприпустимо. Ми роками працюємо, щоб перемагати», — заявив Фрум, відкинувши всі звинувачення в нечесній грі.