Іран «обвалить» ціни на нафту?

15.07.2015
Іран «обвалить» ціни на нафту?

Глава Держдепартаменту США Джон Керрі (ліворуч) із міністром закордонних справ Ірану Мохаммадом Джавадом Заріфом. (з сайта chicagotribune.com.)

Іран та шість світових держав-посередників учора досягли історичної ядерної угоди, яка передбачає скасування міжнародних санкцій щодо Тегерана в обмін на обмеження його ядерної програми. Першою про це повідомила верховний представник із питань зовнішньої політики та політики безпеки Євросоюзу Федеріка Могеріні у своєму «Твіттері». «Вся важка робота виявилася немарною», — наводить агенція «Рейтер» слова неназваного іранського дипломата.

За підсумками зустрічі керівників зовнішньополітичних відомств Великої Британії, Китаю, Франції, Німеччини, Росії та США з міністром закордонних справ Ірану Мохаммадом Джавадом Заріфом у Відні було поставлено підписи під цим надзвичайно важливим у нинішній геополітичній ситуації документом. Переговори в австрійській столиці тривали майже три тижні, а в останню ніч перед підписанням угоди атмосфера переговорів «доходила до точки кипіння». Західні країни звинувачували Іран у намаганнях створити ядерну зброю,Тегеран заперечував таку мету своєї ядерної програми. Загалом протистояння з цього приводу тривало понад 12 років.

Угода передбачає доступ інспекторів ООН до всіх іранських об’єктів,у тому числі військових, на яких могла розроблятися ядерна зброя або велися ядерні дослідження. Також документ передбачає обмеження ядерної діяльності Ірану в обмін на скасування американських та європейських санкцій проти цієї країни. Резолюція Ради безпеки ООН на виконання цього договору буде ухвалена вже в липні, повідомили агенції «Рейтер» неназвані учасники переговорів.

У разі зняття санкцій з Ірану ціна на нафту може впасти до 35 доларів за барель. Економіка Ірану зазнала серйозної шкоди в результаті санкцій, накладених Заходом через іранські ядерні розробки. На думку експерта інституту імені Пітерсона у Вашингтоні Гарі Гафбауера, зняття цих санкцій може сприяти економічному розвитку не лише Ірану, а й сусідніх країн, не кажучи вже про ситуацію на світовому ринку нафти. За словами експерта, Іран спроможний за кілька місяців збільшити видобуток на півмільйона барелів на день. Світова економіка щодня споживає приблизно 90 мільйонів барелів. На сьогодні ринок насичений і поява навіть незначної додаткової кількості нафти може призвести до значного падіння цін, пояснює економіст.

Однак міністр фінансів США Джейкоб Лью застерігає від оманливих сподівань на різке поліпшення економіки самого Ірану після скасування санкцій. У результаті суперечки із Заходом, країна опинилась у глибокій економічній кризі. За підрахунками міністерства фінансів Сполучених Штатів, з 2012 року економіка Ірану втратила 160 мільярдів доларів через непродану нафту. За словами Лью, країні потрібно півтрильйона доларів інвестицій для виходу з кризи. Економічні проблеми призвели до девальвації іранської валюти, на чорному ринку її вартість впала на понад 56%. Вихід з іранського ринку іноземних нафтовидобувних компаній позбавив іранців доступу до сучасних технологій, необхідних для підтримки індустрії.

У результаті санкцій постраждали й інші галузі економіки Ірану, адже в країну не завозять імпортні запчастини та матеріали. І саме економічні негаразди, зумовлені обмеженнями з боку Заходу, сприяли накопиченню політичного тиску на лідерів країни, які були змушені йти на поступки у переговорах зі США та іншими учасниками переговорного процесу.

Президент США Барак Обама попередив, що в разі, якщо протягом 65 днів Іран не виконуватиме зобов’язань, узятих на себе згідно з досягнутою угодою, санкції буде негайно відновлено.

Тим часом уже вчора світові біржі відреагували на повідомлення про зняття санкцій з Ірану падінням цін на нафту. Як наслідок, у Росії знову почалося зниження курсу рубля, який учора порівняно з попереднім днем опустився на 59 копійок щодо долара (до 57,1 рубля за долар) і на 70 копійок щодо євро (до 62,9).

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>