Гімнастичні етюди

15.07.2015

Скромно, але зі смаком. Думається, що саме цією тезою можна найвлучніше описати виступ українських студентів на XXVIII літній Універсіаді. Перелік призерів цих Ігор, що принесли Україні медалі, не надто великий. У порівнянні з попередніми змаганнями, які два роки тому приймала російська Казань, український медальний доробок зменшився більш ніж удвічі. Розширений протокол призерів Універсіади налічує 47 прізвищ спортсменів, які поклали до «синьо-жовтої» скарбнички 31 відзнаку (у 2013 році — 77 нагород і шосте командне місце), вісім з яких мають золоту пробу. Загалом, на п’єдестал літньої Універсіади-2015, забезпечивши, в підсумку, українській збірній восьму позицію медального заліку, піднімалися представники семи видів спорту.

Вочевидь, формуючи спортивну делегацію для вояжу до Південної Кореї, очільники профільного відомства в освітянському міністерстві вирішили не розпорошувати фінансові та фізичні сили на різні дисципліни, а зробили акцент на певні «медалемісткі» види. Ударний кулак українського студентства становлять представники спортивної та художньої гімнастики, які разом принесли нашій збірній практично половину нагород (вісім та сім медалей відповідно), а також майстри академічного веслування, на рахунку яких п’ять універсіадських відзнак.

По суті, в кожній дисципліні, де Україна розжилася медалями, не було «білих ворон-одиночок». Навіть у легкій атлетиці, де нам дісталася одна нагорода, відзначилася не якась конкретна особа, а команда. Майстрів спортивної ходьби. Зазначимо, що чудову колективну роботу в Кванджу продемонстрували й наші фехтувальники, які взяли дві срібні медалі в командних змаганнях шаблістів та шпажистів. Потужні традиції вітчизняних шкіл підтвердили наші плавці та дзюдоїсти, котрі по три рази сходили на п’єдестал пошани.

А от із когорти українських «ігровиків» на Універсіаді засвітилися лише майстри одного виду спорту. Щоправда, безпосередніми учасниками церемонії нагородження стали як жіноча, так і чоловіча волейбольні команди, котрі вибороли звання срібних призерів Студентських ігор-2015. Водночас українські футболісти, які вважалися одними з фаворитів турніру, фінішували лише на 12-му місці. А збірна вітчизняних гандболісток завершила змагання сьомою.

Зрештою, напевно сказати важко, чи будуть задоволені виступом українських студентів їхні куратори. Проте президент Спортивної студентської спілки України Василь Кремень уже заявив, що до наступної літньої Універсіади, яка пройде за два роки в Тайвані, необхідно починати готуватися вже зараз.

«Основа підготовки — добре налагоджена фізкультурно-спортивна справа. У нас проблем багато — від організації роботи спортивних клубів до матеріально-технічної бази для занять спортом. Інша справа — Республіка Корея, як і в багатьох інших країнах центр усього спортивного життя тут знаходиться в університетах, на територіях яких відбувалися практично всі змагання Універсіади», — наголосив Василь Кремень.

Власне рідні стіни неабияк допомогли корейським студентам, які переконливо виграли медальний залік (47 золотих, 32 срібні, 29 бронзових нагород). Другими в цьому рейтингу стали росіяни (34-39-49), третіми — китайці (34-22-16).