Рейтинги — всьому голова

15.07.2015
Рейтинги — всьому голова

У Росії в Дона Фабіо — не склалося. (з сайта uefa.com.)

Голландці Гус Хіддінк та Дік Адвокат, італієць Фабіо Капелло — в останні дев’ять років усі вони за велику винагороду трудилися на славу російського футболу. Проте виграти з національною збірною Росії бодай якийсь трофей підстаркуватим іноземцям не вдалося. Безславно завершилася ера й останнього з перелічених наставників, який учора спеціально літав до Росії, аби розірвати з Російським футбольним союзом свій багатомільйонний (і водночас багатостраждальний) контракт.

По суті, єдиним, чим запам’яталися «пригоди іноземців у Росії», — участю «триколірних» у півфіналі чемпіонату Європи 2008 року. Той локальний успіх російських футболістів, котрі лише починали призвичаюватися до роботи заїжджих спеціалістів, багато хто розцінив як тріумф. Утім, назвавши звитягою те, що нею насправді не було, російська футбольна спільнота зробила ведмежу послугу своїм зірковим футболістам.

Власне той потужний стрибок, здійснений російськими футболістами під керівництвом Хіддінка, залишився єдиною світлою плямою в історії їхньої співпраці з тренерами-легіонерами. Три ж наступні міжнародні форуми завершилися для росіян абсолютними провалами. На чемпіонат світу 2010 року в ПАР вони взагалі не потрапили. Євро-2012, на якому «триколірними» керував уже Адвокат, закінчилося для них третім місцем у групі. Не пробилися до плей-оф російські футболісти й на минулорічному «мундіалі» в Бразилії, хоча підопічних Капелло вважали ледь не головними фаворитами своєї «пульки».

Лідерський номер посіву мала команда Росії й під час жеребкування відбіркового раунду чемпіонату Європи-2016, однак на половині дистанції рейтинг-фаворит секстету міцно застряг на третій позиції, яка дозволяє його володареві розраховувати лише на участь у стикових поєдинках єврокваліфікації.

Без сумніву, за таких турнірних обставин крісло під Доном Фабіо не могло не захитатися. Власне, поодинокі голоси бажаючих відправити італійця у відставку почали лунати одразу після невдачі в Бразилії. Однак завдяки потужному внутрішньоросійському лобі Капелло на посаді втримався й повів команду на Париж, де в 2016 році має відбутися фінал чемпіонату Європи. Однак розхлябана й безбарвна гра у виконанні його підопічних на початку цього тривалого й непростого шляху змусила російську футбольну спільноту чітко й беззастережно вимагати відставки Капелло, річна зарплатня якого, до слова, у збірній Росії становила близько 7-9 млн. євро. А тут ще й Україна в рейтингу ФІФА обігнала росіян...

Можливо, свою роль в історії з «пригодами» Капелло в Росії зіграли й фінанси, які, не виключено, вплинули на якість його роботи та, зрештою, пришвидшили процес його розлучення з «триколірними».

Без сумніву, після того як у Росії через санкції та низькі світові ціни на нафту трапилася фінансова криза, подальше обслуговування захмарного контракту італійця стало проблематичним. У РФС заявили, що коштів на зарплату тренеру там немає. Відтак захищати імідж «крутих російських хлопців» узявся місцевий олігарх, щоправда, з лондонською пропискою, Алішер Усманов, який прокредитував кілька зарплатних траншів тренеру-легіонеру.

Утім суттєво покращити виплатами Капелло якість та стабільність гри російської збірної співвласникові лондонського «Арсеналу» не вдалося, тож після чергового ганебного матчу (домашня поразка австрійця в червні) в Росії вирішили більше не викидати гроші на вітер і домовилися з 69-річним наставником про дострокове припинення контракту, який був розрахований до завершення домашнього чемпіонату світу-2018.

А ТИМ ЧАСОМ...

На юнацькому чемпіонаті Європи (U-19) у Греції збірна Росії, керована Дмитром Хомухою, вийшла у півфінал із першого місця. В останньому турі групи В росіяни зіграли внічию з німецькими ровесниками, переможцями минулого Євро U-19, — 2:2, тоді як іспанці розійшлися миром із Голландією — 1:1. Уся четвірка набрала по 4 очки, а підсумкове становище визначала різниця голів: Росія, Іспанія, Голландія, Німеччина.

У півфіналах зустрічаються: Франція — Іспанія, Росія — Греція.

Нагадаємо, молоді українці в групі А посіли останнє місце з 1 очком.