Мукачівський синдром

14.07.2015
Мукачівський синдром

«Правий сектор» — вiйна в тилу. (з сайта tsn.ua.)

У суботу, 11 липня, в Мукачевому сталася перестрілка. Згодом з’ясувалося — конфлікт виник між «Правим сектором» та людьми з оточення народного депутата Михайла Ланьо.
Хронологію подій встановити вкрай важко. За версією народного депутата Мустафи Найєма, який виїхав на місце подій, усе виглядало так: була призначена зустріч між представниками «Правого сектору» і депутатом Михайлом Ланьо в ресторані «Дракон», згодом її перенесли неподалік до спорткомплексу «Антарес», що належить депутату. Представники ПС приїхали на чотирьох джипах, підійшли до воріт, попросили охоронця викликати власника, після перепалки охоронцю вистрелили в голову. Потім приїхали правоохоронці на чолі з начальником міліції міста Віталієм Шиманяком. Йому запропонували здати зброю. Коли той відмовився — почалася перестрілка. ПС стріляв у повітря (оперативне відео показало, що першими почали стріляти саме вони), і запустив димову шашку (як згодом пояснили самі бійці у відеозверненні, вони це робили з метою самооборони). Представники ПС утекли, почалося переслідування. Трасу Київ—Чоп перекрили три машини МВС. Колона джипів знищила їх із кулемета Калашнікова, РПГ, «Мух» — і прорвалася. Згодом утікачі «окопалися» в районі села Лавки, а потім перейшли до районного центру Перечин і Великоберезнянського району. У результаті перестрілки загинуло двоє представників «Правого сектору», четверо співробітників міліції було поранено.
У «Правому секторі» заявили, що на зустріч їх покликав сам Ланьо, тому що вони патрулювали на кордоні і заважали йому перевозити контрабанду. На місці зустрічі їх чекали озброєні «тітушки» депутата, тому вони і прихопили з собою зброю.
Михайло Ланьо від участі в конфлікті відхрестився і заявив, що він — жертва обставин, що «Правий сектор» на нього «натравив» Віктор Балога, який нібито контролює там цю політичну силу.
Як виявилося, всі ці розбірки пов’язані із контрабандою цигарок через кордон. «За інформацією місцевих жителів, до контрабанди сигарет в області причетні всі сторони сьогоднішнього конфлікту. Одні займалися організацією, інші знімали данину за «дах», треті — забезпечували «дах». Причиною збройного протистояння стало банальне небажання однієї зі сторін платити данину», написав на своїй сторінці у «Фейсбуцi» Мустафа Найєм.
Петро Порошенко доручив правоохоронним органам роззброїти і затримати «злочинців». «Держава повинна дати рішучу відсіч усім проявам бандитизму», — заявив Президент. Утiм штурм бійців ПС у неділю кілька разів відкладали. Ті відмовлялися здаватися до розпоряджень лідера — Дмитра Яроша.
Ярош разом із командиром ДУК ПС Андрієм Стемпіцьким та керівником партії Андрієм Тарасенком виїхали до Мукачевого, щоб особисто контролювати ситуацію, адже були переконані, що їх побратими діяли в рамках самооборони. Напередодні Провід «Правого сектору» закликав продовжити безстрокові політичні акції до арешту винних (на їхню думку) у трагедії Ланьо, Медведчука та відставки всього керівництва силових структур Закарпатської області і міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Протести

Акції не змусили на себе чекати. Вже ввечері 11 липня протест почався у Києві під адміністрацією Президента. На Банковій зібралось близько сотні активістів. У регіонах у суботу місцеві осередки ПС лише анонсували безстрокові акції. У неділю протестувати прийшли до районних управлінь МВС та обладміністрацій у Львові, Харкові, Одесі, Дніпропетровську, Черкасах, Хмельницькому, Сумах, Чернівцях, Маріуполі, Івано-Франківську, Рівному, Тернополі, Херсоні, Полтаві, Краматорську. Їх підтримали активісти інших добровольчих організацій.

«Останні події в нашій державі вчергове показують — режим внутрішньої окупації треба нищити негайно та не зволікаючи. Або не буде України, або не буде злочинців, що звуть себе «влада». Ситуація, в якій опинились добровольці з «Правого сектору» — це не просто кричущий приклад свавілля, це виклик усім нам. І або зараз, або ніколи!», — заявив керівник ПС в Одесі Сергій Стерненко. Він також закликав людей бути готовими у разі потреби їхати на Банкову, щоб «довершити те, чого ми не досягли взимку 2014».

Політичні експерти не відкидають: імовірність, що протести ПС вийдуть за межі мирних акцій і переростуть на щось серйозне — є.

«Це буде ізольовано від українського суспільства. Ніякої підтримки він (ПС. — Ред.) не матиме. Є такі люди, яким хочеться все зруйнувати, щоб трішки погрітися на попелищі. На попелищі своєї країни. Деякі діячі «Правого сектору» саме такі безвідповідальні. Звичайно, це суперечить їхнім заявам, що «Україна — понад усе». Але заяви тут ніхто не бере до уваги. Рахують, видно, тільки гроші від контрабандних цигарок. Ця партія отримає один відсоток підтримки українського суспільства. Скоро будуть вибори, побачимо, скільки вона отримає. В середині суспільства така деструктивна політика не знайде підтримки. Вони — тупий інструмент у чиїхось руках для дестабілізації», — поділився думками у коментарі «УМ» політичний аналітик Олександр Палій.

У «Правому секторі» подібні звинувачення на свою адресу відкидають і заявляють, що всі заклики до організації у стилі «не розхитуйте човен» активісти сприймають як непатріотичні й навіть пропутінські.

З’ясує слідство?

Думки з приводу того, хто правий, а хто винний у цій ситуації, розділилися. По-перше, з розрізнених відомостей, які надходять із місця подій, дуже важко зліпити цілісну, а головне, правдиву картинку, адже обидві сторони конфлікту намагаються довести саме свою правоту в конфлікті.

Одностайність серед експертів та журналістів проглядається лише в одному — у впевненості, що силове вирішення подібних питань заганяє Україну у лихі дев’яності.

«Убиті й поранені. Кулемети, РПГ, снайперські гвинтівки у руках «патріотів» — не на фронті, а в Закарпатті. Не думаю, що люди збирали кошти для «Правого сектору» саме на це. Неважливо, які були мотиви, факт — що це знищує державу, делегітимізує владу і змушує європейців будувати вищі паркани перед нами. Москва аплодує», — прокоментував ситуацію на своїй сторінці у «Фейсбуцi» журналіст Вахтанг Кіпіані.

Наразі триває слідство. Генеральний прокурор Віктор Шокін створив спільну слідчо-оперативну групу для розслідування подій у Мукачевому. До неї увійшли представники Генпрокуратури, СБУ та МВС. Кримінальне провадження відкрили за ч.1 ст. 255 КК України — створення злочинної організації та ч. 3 ст. 258 КК України — терористичний акт.

Направду, найбільш обурливим залишається голий факт існування самої контрабанди, і це через півтора року після Майдану, а те, хто її «кришував», хто з нею боровся, хто ділив сфери впливу — це лише орнамент. Боротьба із зовнішнім ворогом для нинішньої влади виявилася важкою, але боротьба із внутрішнім ворогом — узагалі непідсильною.

Далі буде

У неділю ввечері двоє поранених членів ПС склали зброю і пішли на переговори, — повідомив Антон Геращенко. Станом на понеділок ситуація особливо не змінилася. На ранок більше десяти бійців ПС перебували в оточенні під Мукачевим. Вони не склали зброї, хоч у СБУ їм пообіцяли справедливе відкрите публічне слідство, а також запевнили, що «зачищати» патріотів не будуть. Відомо, що переговори з Ярошем ведуть особисто Президент Петро Порошенко і глава СБУ Василь Грицак.

Колишній прес-секретар київської прокуратури Альона Яхно поширила інформацію, що бійці втекли зі своєї схованки, але її офіційно не підтвердили.

Також «Правий сектор» заявив, що депутат Ланьо вже втік за кордон. «Само собою зрозуміло, що його без проблем пропустили на кордоні в Закарпатті, де він тримав грандіозні потоки контрабанди, зокрема й наркотиків», — заявили у прес-службі організації.

КОМЕНТАРІ

Мустафа Найєм, народний депутат України:

— Але прийшов час назвати речі своїми іменами. «Правий сектор» уже давно став франшизою, таким собі військово-політичним Mcdonalds або Starbucks. Вимоги до охочих отримати право користування брендом невисокі: якщо в тебе є кілька десятків хлопців, можливість купити зброю і ти вважаєш (або можеш говорити), що ти патріот, то сміливо можеш оголошувати себе частиною військово-політичної мережі «Правий сектор», називати Дмитра Яроша своїм провідником і сміливо боротися з будь-яким проявом несправедливості, незалежно від того, як далеко ти перебуваєш від лінії фронту і якого калібру в тебе зброя, за допомогою якої ти рятуєш країну від корупції.

 

Юрій Луценко, народний депутат України:

— Думки закарпатців про те, що далі не можна терпіти сваволю корумпованої мафії, яка з’їла закарпатський бізнес, мають підґрунтя. Ще з 2005 року, з часів роботи в МВС, я мав оперативну довідку про те, що головним організованим злочинним угрупованням Закарпаття керував такий собі «Блюк», відомий під прізвищем Ланьо, який контролював контрабанду і наркотрафік, кришував усі можливі і неможливі бізнеси того краю. Сьогодні він народний депутат від «Волі народу», намагається далі утримати цей контроль. У нього дуже багато своїх людей і в міліції, і в прокуратурі, і в СБУ. І тому недарма після появи озброєних людей на його захист приїхав начальник міліції міста.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>