Дружнє плече і приклад

09.07.2015
Дружнє плече і приклад

Петро Порошенко і Росен Плевнелієв. (прес-служби Президента.)

Уперше за 12 років Україну відвідав з візитом президент Болгарії. За два дні свого перебування в Києві Росен Плевнелієв мав зустрічі з українським колегою Петром Порошенком, Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком, Головою Верховної Ради Володимиром Гройсманом, під час яких запевнив Київ у підтримці Софії. Це особливо важливо з огляду на те, що принаймні раніше Болгарія вважалася одним із найбільших симпатиків Росії в Євросоюзі, та й в інформаційному полі цієї країни інтереси Москви представлені значно більш потужно, ніж позиція України.

«Республіка Болгарія підтримує суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України. Анексія Криму Росією порушує міжнародне право, Конституцію України і Будапештський меморандум. Болгарія не визнає і ніколи не визнає цей незаконний акт. І не визнає результати референдумів, незаконно проведених сепаратистами у Донецьку та Луганську», — запевнив Плевнелієв на спільній прес-конференції з Петром Порошенком.

За словами болгарського президента, вирішення ситуації на Донбасі має відбуватися через виконання Мінських угод. «Болгарія підтримує санкції ЄС проти Росії і діятиме на їх виконання. Ніхто не має права, тим більше у Європі, силою зміщувати кордони й окуповувати чужі території», — наголосив високий гість, додавши, що «голос Болгарії на Генеральній Асамблеї ООН, яка запланована на осінь цього року, буде на захист України та миру».

Також Плевнелієв заявив, що Болгарія обстоює європейську перспективу України й хоче якнайшвидшого скасування віз, «навіть завтра».

Президент України, у свою чергу, подякував Болгарії за її підтримку співпраці України з НАТО та допомогу в лікуванні й реабілітації воїнів АТО і відпочинку дітей з Донбасу на болгарських курортах.

Співрозмовники також обговорили болгарський досвід суспільно-економічних реформ як приклад для України. Порошенко, зокрема, нагадав, що ще 1997 року Болгарія також перебувала у важкому економічному стані — із середньою зарплатою на рівні 10 доларів і вп’ятеро меншою пенсією. Завдяки реформам країні вдалося вийти з цієї кризи, а 2007 року вона приєдналася до Європейського Союзу.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>