НОВИНИ ПЛЮС

07.07.2015

У Фінляндії відкрилася сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ

У столиці Фінляндії Гельсінкі 5 липня відкрилася щорічна сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ, у якій беруть участь 300 парламентаріїв із 57 країн-учасниць Організації безпеки і співробітництва в Європі. Як повідомляє «5-й канал», ситуація в Україні стане однією з головних тем для обговорення на зустрічі, яка триватиме 5 днів. Зокрема, канадська делегація пропонуватиме ухвалити окрему декларацію щодо неприпустимості систематичного порушення Російською Федерацією зобов’язань перед ОБСЄ та міжнародних норм.

Планується, що Україна, від імені якої виступає народний депутат Остап Семерак, представить на сесії доповідь щодо викрадення й незаконного утримання українських громадян у Росії. Російська делегація, нагадаємо, від участі в сесії відмовилася після того, як Фінляндія заборонила в’їзд у країну її голові, спікерові Держдуми РФ Сергію Наришкіну.

Протести у Вірменії

Поліція Вірменії вчора вранці оголосила про намір до вечора відновити рух перекритим уже два тижні проспектом Маршала Баграмяна в Єревані. Згідно із заявою МВС, яку цитує «ТАСС», відновлення руху передбачає «видалення з проїжджої частини предметів, що йому перешкоджають». Поліція уточнила, що «зазначені дії не будуть націлені на припинення зборів, якщо вони триватимуть не на проїжджій ділянці проспекту».

Нагадаємо, на проспекті Баграмяна відбувається акція протесту проти підвищення тарифів на електроенергію на 16% з 1 серпня. Генпрокуратура Вірменії порушила у зв’язку з проведенням акції кримінальну справу за статтею «хуліганство». Вчора о 21:00 мав вичерпатися термін висунутого мітингувальниками ультиматуму владі. Учасники протесту обіцяли, що якщо до того часу влада не виконає бодай одну з їхніх вимог, кожного наступного дня вони просуватимуть свою барикаду зі сміттєвих баків на крок уперед.

Аварія в Туреччині

У результаті зіткнення вантажівки та мікроавтобуса у місті Гьольмармара на заході Туреччини загинуло 15 людей. Як повідомляє агенція Anadolu, аварія сталася на світанку. У мікроавтобусі перебувало 16 осіб — усі працевлаштовані на сезонні роботи зі збору виноградного листя. Водій вантажівки, що перевозила молоко, ймовірно, заснув.

Папа Римський розпочав турне Латинською Америкою

Папа Римський Франциск розпочав турне країнами Латинської Америки. Цей візит на рідний для вихідця з Аргентини континент стане другим — 2013 року він відвідав Бразилію для участі у Всесвітньому дні молоді. Учора понтифік прибув із візитом до Еквадору.

Під час спілкування з журналістами в літаку на шляху до цієї країни Франциск також повідомив, що планує візит до Німеччини на запрошення канцлера ФРН Ангели Меркель. За його словами, ця поїздка має стати «європейською миротворчою місією».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>