І ніякої соди!

02.07.2015

Факт №1. Неправильне харчування може стати причиною печії

Справді, однією з найчастіших причин, що провокують печію, є неправильне і нерегулярне харчування. Такі негативні фактори, як переїдання, перекуси на ходу, вживання великої кількості газованих напоїв, кислих, солодких і жирних продуктів, гострих і смажених страв, а також надмірне захоплення кавою можуть спровокувати печію. Майте на увазі, що спричинити цю неприємність здатні алкоголь і паління. А також деякі медичні препарати і піднімання вантажів, нагинання або горизонтальне положення після їжі.

Факт №2. Надмірна вага сприяє виникненню печії

Лікарі звернули увагу, що серед людей, які страждають ожирінням, мають надмірну вагу печія зустрічається дуже часто. Фахівці пов’язують це з тим, що саме зайві кілограми є одним із основних факторів ризику виникнення шлунково-кишкового рефлюксу і розвитку гастроезофагеальної рефлюксної недуги, яку прийнято вважати основною причиною печії. Тому шукайте спосіб повернути вагу до норми.

Міф №1. Печія виникає тільки при підвищеній кислотності

Це не так, стверджують лікарі. Насправді печія може виникати як у випадку підвищеної, так і нормальної кислотності шлункового соку. Для того, аби вона розвинулася, достатньо невеликої кількості соляної кислоти, яка є в шлунковому сокові при будь-якій кислотності.

Міф №2. Печію можна ефективно усунути за допомогою харчової соди

Цього не можна робити в жодному разі: так лише зашкодите організму, наголошують лікарі. При печії сода може дати лише тимчасове полегшення. Після її вживання відбувається так званий кислотний рикошет. Це явище виникає внаслідок вживання соди — як реакція на швидке виведення вуглекислоти в шлунку, що спричиняє активацію секреції соляної кислоти. Після вживання соди печія справді тимчасово минає, але потім посилюється знову. Тому краще використовувати спеціальні лікарські засоби — антациди, які здатні нейтралізувати соляну кислоту й усунути неприємні «пекучі» симптоми.

Отже, враховуючи тільки достовірні факти, можна швидко усунути печію і попередити її рецидиви. Якщо печія докучає регулярно і має стійкий перебіг, необхідно звернутися до лікаря.