...А всі плани залиште на завтра

02.07.2015
...А всі плани залиште на завтра

Якщо ви прокинулися серед ночі й не можете заснути — не думайте, що це безнадійно: така думка проганяє останню надію заснути... (з сайта ru.golos.ua.)

Якщо ви можете похвалитися міцним і здоровим сном — вам пощастило. Однак із кожним днем серед нас більшає тих, для кого регулярний сон перетворюється на нездійсненну мрію. І річ навіть не в тому, що у багатьох на нього не вистачає часу. Найчастіше складається парадоксальна ситуація: спати хочеться, а ось заснути — не виходить.

Тим часом, за даними медиків, нині близько 30 відсотків населення України страждає від безсоння. І ці цифри стосуються лише тих, хто наважується звернутися по допомогу. А скільки ще таких, хто щоночі відчайдушно перевертається з боку на бік, вже не сподіваючись знову поринути у нормальний сон?

Як кажуть медики, спокійний сон — це наші міцні нерви і радісний стан душі. І навпаки. Уявіть, як вранці почуватиметься людина, яка цілу ніч безуспішно намагалася заснути. Млявість, розбитість, неможливість сконцентруватися, апатія до всього, що відбувається навколо, безсилля, відчай — ці та інші симптоми з настанням світанку не забаряться.

Як зауважують лікарі, безсоння провокують різні чинники. Серед них фахівці виділяють такі:

* надмірний шум, духота у приміщенні, незручне ліжко, незвична обстановка;

* вживання перед сном продуктів, що містять кофеїн (чай, кава, шоколад тощо);

* переїдання у вечірні години, особливо важкої, жирної їжі;

* недостатня фізична активність;

* зміна звичного ритму життя (наприклад, перехід на роботу в нічну зміну);

* стрес, емоційні переживання;

* депресивні стани з надмірною тривожністю;

* зайва вага, яка може стати причиною апное (зупинки дихання) уві сні;

* надмірна активність щитоподібної залози;

* задишка в положенні лежачи при захворюваннях серця і легенів (бронхіальна астма);

* болі в результаті запалення, травм або хірургічної операції;

* розлади, за яких доводиться вставати вночі в туалет;

* побічні ефекти ліків.

Хтось страждає від порушення засинання, хтось — від частих нічних пробуджень. В обох випадках приємного мало, але опускати руки у будь-якому разі не варто. Якщо вам дорогий ваш повноцінний сон, і найголовніше — є бажання повернути собі нормальне самопочуття, знайте: подолати безсоння можна навіть власними силами. Спробуйте кілька рецептів.

Склянка теплого молока з медом, випита хвилин за 15 до сну, заспокоїть нерви і навіє сонливість. Цей надійний засіб перевірено не одним поколінням. Найголовніше: вибираючи даний метод, захистити себе від інших «ворогів засинання».

Не любите молока? Тоді випийте ромашкового чаю з ложечкою меду або цукру. Приємний аромат ромашки допоможе розслабитися і скинути з себе тягар турбот, накопичених за день. Створіть навколо себе атмосферу спокою. Прийміть купіль, вдягніть м’яку піжаму, налийте чаю в улюблену чашку, влаштуйтеся в зручному кріслі або на дивані, зробіть слабшим освітлення, не думайте (тепер уже до ранку) про свої негаразди. Побудьте на самоті з собою, зі своїми мріями і приємними думками.

Непогано допомагає і масаж стоп. Його легко зробити самостійно, але можна довірити цю процедуру і рукам вашого супутника по життю.

Якщо відчуваєте, що вечірній перегляд телевізора не сприяє сну, проведіть експеримент. Забудьте про цю звичку бодай на кілька днів. Можливо, саме вона заважає швидко заснути. Те саме можна сказати і про комп’ютер.

Узагалі, роботу (навіть нагальну) з технікою спробуйте завершувати трохи раніше. Не спілкуйтеся перед сном ні з ким. Жодних порад друзям, обговорення новин тощо.

Якщо ви прокинулися серед ночі, не думайте, що ситуація повторюється, мовляв, сон уже не повернути. Ця думка проганяє останню надію заснути. Якщо вже зовсім не спиться, скажіть собі, що цей час можна витратити з користю. Наприклад, приготувати сніданок для домочадців. Іноді це добре спрацьовує. Ліньки залишати теплу постіль і займатися набридлими домашніми клопотами? Цілком можливо, що такі думки швидко перенесуть вас замість кухні в бажане сонне царство.

І ще: не забувайте гуляти на свіжому повітрі й не ігноруйте режим дня. (Засинання і пробудження в один і той самий час хай стане для вас звичкою). Не вживайте перед сном кави або міцного чаю. Не переїдайте, але і не моріть себе голодом, — вибирайте золоту середину.

Нехай час перед сном буде тим солодким моментом, коли все зайве залишається за порогом вашої спальні, а в її стінах панує атмосфера затишку, гармонії, спокою, яка обіцяє безтурботний сон і приємні сновидіння. Засинаючи, не думайте ні про що. Всі плани і думки залиште на завтра. Не дозволяйте навіть найважливішим питанням красти у вашого організму дорогоцінні хвилини розслаблення і відновлення.