Розправитися із прокурором

02.07.2015
Розправитися із прокурором

(Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.)

У квітні нинішнього року в місті Комсомольську, що на Полтавщині, раптом різко пригальмував незаконний обіг металобрухту. «Бариги», які заробляли на демонтованих каналізаційних люках та вкраденому на заводах металі, відчули певний дискомфорт. І після недовгої розгубленості пішли у наступ. На ініціатора боротьби з нелегальщиною — виконуючого обов’язки міського прокурора Артема Бугайця.

Коли нардеп обіцяє розправу

Можливо, на цьому епізоді поповнення рядів «ненависників Бугайця» припинилося б, але прокурор відверто не боявся порушувати давно сформовані у місті правила гри. Й ініціював перевірку місцевого ізолятора тимчасового утримання при Комсомольському МВ УМВС України у Полтавській області. Перевірка у порядку нагляду виявила у камерах … наркотичні речовини. Тепер уже настала черга ображатися працівникам Комсомольського міськвідділу міліції, проти яких прокуратура розпочала кримінальне провадження.

Бугайцю вирішили згадати все! Починаючи з його перебування на посаді прокурора Новосанжарського району. Тоді упродовж цілого минулого року було організовано справжнє цькування очільника районної прокуратури. Причина такої несподіваної ненависті — він поліз «не у свою справу». А точніше, вирішив перевірити Новосанжарську селищну раду — з’ясувати, наскільки ревно цей орган місцевого самоврядування дотримується Земельного кодексу України. І виявив, що упродовж 2011—2014 років там налічується величезна кількість порушень. Так, місцеве керівництво створило механізм надання земельних ділянок за своєю власною схемою, що суттєво відрізнялася від вимог закону. Таким чином було порушено принцип рівності прав, не забезпечено надходження до бюджету коштів за проведення аукціонів. А головне — на елітних ділянках на березі ріки Ворскла з’явилася ціла низка незаконних будівель.

За результатами перевірки прокурор Бугаєць подав позовну заяву до Господарського суду Полтавської області — до Новосанжарської селищної ради та фізичної особи-підприємця Кузнецової Р.М. про визнання недійсними і скасування всіх рішень селищної ради щодо розміщення ФОП Кузнецової на території парку воїнів-інтернаціоналістів. Земельні ділянки прокуратура вимагала повернути громаді селища Нові Санжари.

Рішенням Господарського суду вимоги прокуратури повністю задоволені. Але історія, як виявилося, на цьому тільки розпочиналася. Адже за керівництвом Новосанжарської селищної ради крилися серйозні покровителі. Найголовніший із них — народний депутат Андрій Река, віроломний, як і більшість його однопартійців із «Народного фронту», анітрохи не соромлячись, надсилав зі свого мобільного телефону СМС на сотовий прокурора Артема Бугайця: «Я про тебе, бидло, на всю Україну розкажу!».

І справді, нардеп виявився людиною слова: написав чимало гнівних статей у ЗМІ, звернень, скарг проти районного прокурора. Заяви політика ретельно перевіряли. Приїжджали комісії, у числі яких був навіть прокурор області. Але жодні доводи, які містилися у цих зверненнях, не були підтверджені. Проте багато людей у місті знають, що Андрій Река особисто пообіцяв надто ретельному прокурору: той більше ніколи не працюватиме у правоохоронних органах!

Для здійснення обіцянки навіть організував «сміттєву люстрацію»: комунальна машина у присутності секретаря селищної ради Івашини підвезла сміттєвий бак. А народний депутат особисто телефонував зі свого телефону й обіцяв: із прокурором у Нових Санжарах ще розправляться!

Розкрив злочин — нажив ворога

Дехто у Комсомольську стверджує: Артем Бугаєць сам винен у своїх бідах! Мовляв, сидів би тихо, як усі, і робив би собі кар’єру без жодних стресів для організму. Але ж ні! Так іще під час роботи слідчим у прокуратурі Кременчука він добре запам’ятався численній армії напівлегальних перевізників — виселив їх із привокзальної площі, незважаючи на колосальний спротив.

Запам’ятали Бугайця й у Кременчуцькому льотному коледжі. Він, тодішній помічник Полтавського транспортного прокурора, виявив численні порушення у роботі закладу. Висновок: коледж не може випускати повноцінних пілотів. 37 дипломів тоді були визнані недійсними. «Тренажер вертольота Мі-8 у льотному коледжі за останні два роки використовувався переважно для підготовки іноземних екіпажів — 536 годин роботи. Наші курсанти відпрацювали на ньому лише 115 годин. Зі 1620 годин загального навчального нальоту в 2005—2006 роках безпосередньо в небі на підготовку фахівців цивільної авіації України припадає аж 53 (!) години, — згадує Бугаєць. — До того ж вертоліт Мі-8МТВ — це повний аналог бойового вертольота Мі-17 і є вертольотом «подвійного призначення». Таким чином, на базі коледжу проходила підготовка військових пілотів на військові вертольоти. Для проведення такої підготовки необхідно погодження з Державним комітетом з експертного контролю, який визначає, що можна, а чого не можна робити для того, щоб не спричинити збитків обороноздатності держави».

Незлим словом згадують Бугайця і працівники водної міліції та рибінспекції. Спочатку прокуратура не могла знайти… човни Полтавдержрибоохорони. Потім їх виявили на приватній базі «Демурівка», натомість на території бази перевірка помітила сучасний моторний катер ЕС-197 без будь-яких пізнавальних знаків, який не має відношення до цієї державної організації. «Керівник В. Явтушенко так і не зміг пояснити, на якій підставі катер там перебуває. Зберігається катер без будь-яких договорів та первинних бухгалтерських документів, оплата за стоянку не проводиться», — каже Бугаєць. У біографії директора прокуратура виявила «білу пляму» — факт вчинення посадового злочину. Від кримінальної відповідальності В. Я. Явтушенко був звільнений на підставі ст. 49 КК України у зв’язку з нереабілітаційною обставиною — закінченням строків давності. Проте цей факт не завадив йому стати керівником державної структури. Щоправда, ненадовго. До проведення перевірки. До речі, згаданим підрозділом рибохорони до Явтушенка керував саме Река, тобто Явтушенко був його вірним наступником.

Як старший слідчий Полтавської міжрайонної транспортної прокуратури Артем Бугаєць порушив резонансну кримінальну справу стосовно діючого на той час начальника водної міліції Полтавської області Буліна і в ході слідства довів, що останній видав стороннім особам декілька десятків підроблених посвідчень працівників міліції для безконтрольного перебування на водоймах області та заняття незаконним рибним промислом. Суд виніс відповідний вирок Буліну.

Нині, як вважається, Артем Бугаєць наступив на перешкоду, подолати яку «звичайний» прокурор просто не може, — на інтереси народного обранця від правлячої коаліції. Адже нардеп у нашій державі — це не льотчик і навіть не рибінспектор. А надто коли він не боїться погрожувати правоохоронцю. І не тільки погрожувати. Зловживаючи статусом нардепа, Андрій Река через свої звернення ініціював десятки перевірок та розслідувань діяльності невгодного прокурора. Які, втім, не приносили бажаних плодів помсти — не було підстав. Однак нині керівництво обласної прокуратури не бажає проблем із депутатом від правлячої коаліції і після -енної перевірки щодо Бугайця таки має намір звільнити його.

У цілому прокурорська система України сьогодні показує зуби, але до цивілізованих правил гри нам іще дуже далеко.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>