Незвані гості

02.07.2015

Ніч на перше липня в зоні АТО була неспокійною. Якщо раніше терористи обмежувалися артилерійськими обстрілами, то цього разу наважилися на справжній наступ живою силою, втім — безуспішно.

«Між н. п. Ленінське і Шуми під прикриттям мінометного вогню (120-мм міномети) противник силами двох піхотних груп загальною кількістю до 50 осіб намагався атакувати позиції українських військ. Щільний вогонь у відповідь з українського боку змусив противника відступити у напрямку північно-західної околиці Горлівки», — написав на своїй сторінці у «Фейсбуцi» координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук. За його словами, внаслідок цього бою терористи зазнали людських втрат.

В інших гарячих точках уздовж усієї лінії розмежування незаконні збройні формування продовжували обстріли із забороненого важкого озброєння та стрілецької зброї. За інформацією прес-центру АТО, найактивніше бандформування діяли на підступах до Маріуполя. З різноманітного озброєння декілька разів було обстріляно Широкине. А близько опівночі зі 122-мм гаубиць та переносних версій РСЗО «Град» кремлівські найманці вдарили по Бердянському. Загалом, на раніше відносно спокійному приморському напрямку відбулося значне пожвавлення.

Активізацію формувань російсько-терористичних військ військові експерти групи «Інформаційний спротив» помітили на костянтинівському напрямку і північніше Авдіївки. Терористи в цих районах використовували для обстрілів 122-мм артилерію. Вогневих ударiв завдали по селищу Дружба і розміщеному там опорному пункту сил АТО.

На Луганщині було досить тихо: «Перестрілки протягом ночі виникали в Кримському, Катеринівці, Щасті, на автодорозі Бахмутка в районі 29-го блокпоста. Однак, порівняно з попередніми днями, вони мали локальний характер, інформації про постраждалих як серед військових, так і серед мирних мешканців не надходило», — повідомили у прес-службі Луганської ОДА.

На території області зафіксували поновлення активних дій з боку Стаханово-Первомайської тактичної групи. За даними «Інформаційного спротиву», до неї входять місцеві бойовики, російські «казаки», інші найманці з громадян РФ та амністовані карні злочинці з Краснодарського краю і Ростовської області. Вони били «Градами» по Золотому та Врубівці.

Представники ЗСУ не втомлюються наводити докази присутності представників сусідньої держави в зоні АТО. Зокрема, базу російських терористичних військ за 2 км від лінії розмежування виявила аеророзвідка полку «Дніпро-1». Її помітили під час розвідувального польоту над селищем Сонцеве Донецької області.

«Дана база за два тижні розгорнулася до масштабу повноцінного військового табору зі штабом. Табір включає у себе КУНГ зв’язку, штабну палатку, палатки з особовим складом, їдальню та харчоблок. Навколо табору вириті окопи площею 1 га. На даній території зараз знаходяться понад 5 танків Т-72, 6 МТ-ЛБ, 12 БМД, гаубиці, 4 СО НОНА, 3 САУ», — повідомляє прес-служба полку. Українські військові надали відеоматеріали з безпілотника, на яких видно розміщення палаток та військової техніки.

Дані української розвідки також свідчать і про невпинне поповнення рядів терористів найманцями з Росії. «В Горлівку прибули 15 одиниць БПЛА (безпілотних літальних апаратів. — Авт.) i взвод РЕБ (радіоелектронної боротьби. — Авт.). Оператори БПЛА і особовий склад підрозділу РЕБ — з російських військовослужбовців, без знаків розрізнення, у супроводі підрозділу охорони також з військовослужбовців ЗС РФ (близько 20 осіб). Також підрозділам ЗС РФ, які прибули, надана охорона з місцевих бойовиків — підрозділ «армії ДНР», — повідомив Дмитро Тимчук. За його словами, бронегрупи противника перекинуто на Донецьк і в район Дебальцевого.

Активно стягують бронетехніку та живу силу з глибини окупованої території Луганщини в район Первомайська. «Зокрема, в самому місті зафіксовано три САУ в районі Калинове — Борщувате. Танків — від шести до десяти одиниць, які вчора стояли в місті по вул. Леніна. Вночі зайшли установки залпового вогню «Град», — наводить дані «місцевих джерел» лідер громадської ініціативи «Права справа» Дмитро Снєгирьов. На його думку, вся ця передислокація свідчить про те, що саме з району Первомайська планується локальний наступ на позиції ЗСУ.

Тим часом російська пропаганда йде попереду своїх танків. Там вигадали нову «страшилку» про «фашистів з хунти». За інформацією групи «Інформаційний спротив», в окупованих районах бойовики поширюють чутки про «українських диверсантів-газовиків», які нібито проводять газові атаки в «ДНР». Вони начебто використовують такі собі «помаранчеві контейнери», які потім забирають представники ОБСЄ.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>