НОВИНИ ПЛЮС

01.07.2015

Столиця Молдови залишається проєвропейською

Чинний мер Кишинева надалі очолюватиме місто. Ліберальний проєвропейський політик Дорін Кіртоаке минулої неділі переміг у другому турі виборів міського голови, набравши 53,5% голосів. Столицю Молдови він очолюватиме вже втретє, але цього разу такий результат досягнутий у відчутно поганих умовах для проєвропейських сил. Між партіями коаліції розгорілися гострі конфлікти, країною керує тимчасовий уряд.

Очікувалося, що в Молдові після парламентських виборів минулої осені коаліція з трьох проєвропейських партій — лібералів, демократів та ліберал-демократів — зуміє сформувати стабільний уряд. Однак Ліберальна партія, заступником голови якої є Кіртоаке, відмовляється працювати в кабінеті міністрів, на який мають вплив корумповані політики й олігархи. За таких умов перемога Кіртоаке на виборах показова. Посиливши свої позиції, Ліберальна партія зможе значним чином вплинути на формування нового уряду.

Генпрокурор Єгипту став жертвою замаху

Генпрокурор Єгипту Хішам Баракат помер від поранень, отриманих внаслідок замаху. Екстремісти замінували і висадили в повітря його автомобіль. Вибух прогримів в одному з кварталів Каїра. За даними слідства, бомбу привели у дію дистанційно. Поранень зазнали ще четверо людей — двоє поліцейських та двоє цивільних.

Раніше Бакарат неодноразово отримував погрози, адже на посаді генерального прокурора він відправив на лаву підсудних тисячі ісламістів і прихильників нині забороненого в країні руху «Брати-мусульмани». Сотні з них було засуджено до страти після усунення президента Мохамеда Мурсі 2013 року. Самому Мурсі стараннями Бакарата також присудили найвищу міру покарання. Відповідальність за бомбовий замах взяло на себе маловідоме угруповання «Народний спротив Гізи».

В Індонезії літак упав на  житловий будинок

Щонайменше 5 людей (на землі) загинули в Індонезії, коли військово-транспортний літак упав у житловому районі міста Медан на острові Суматра і вибухнув. У соцмережах пишуть, що розбився військово-транспортний C130 Hercules з 12 людьми на борту.

Помер екс-прем’єр РФ

У Москві на Новодівочому цвинтарі з військовими почестями поховали колишнього прем’єр-міністра Росії Євгена Примакова. Він помер 26 червня на 86-му році життя. У жалобній церемонії брав участь президент Володимир Путін, відспівування проводив патріарх РПЦ Кирил.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>