ФУТБОЛЬНА МОЗАЇКА

01.07.2015

Збірна

Заявки на участь у відбірковому турнірі чемпіонату світу 2018 року подали всі 209 національних асоціацій, які є членами ФІФА, зокрема й Федерація футболу України. Це викликало критику частини вболівальників та експертів у деяких українських ЗМІ та в інтернеті: мовляв, ЧС-2018 пройде в Росії, а в умовах російської військової агресії проти України «синьо-жовтим» неприпустимо брати участь у цьому турнірі.

На закиди відповів віце-президент УЄФА, почесний президент Федерації футболу України Григорій Суркіс. За його словами, «ФФУ є чинним членом ФІФА — міжнародної організації, що володіє ексклюзивними правами на проведення чемпіонату світу з футболу. І саме ФІФА, а не Росія чи будь-яка інша країна, проводить фінальні турніри світових першостей. Тому, будучи дисциплінованим членом ФІФА та не маючи планів щодо виходу з її складу або призупинення членства, ФФУ просто не мала будь-яких спортивних підстав для відмови від участі у ЧС-2018». Але, за словами Суркіса, Україні ще належить завоювати путівку у фінальний турнір, який має приймати Росія. «Коли це станеться, і якщо це станеться, тоді й буде зрозуміло, якими мають бути подальші кроки ФФУ та якими заявами чи діями їх доречно буде супроводити. До поїздки збірної України у Росію поки далеко», — зауважив він. «Наразі ні в кого у світі немає абсолютної впевненості в тому, що ЧС-2018 взагалі відбудеться на території цієї країни. Адже ще не закінчені гучні антикорупційні розслідування ФБР і швейцарської поліції. Тому я б не квапив події та не робив передчасних, поспішних висновків», — зазначив Суркіс-старший.

Відмова від участі у кваліфікації — «це два роки самоізоляції, без будь-яких міжнародних матчів і, зрозуміло, різка здача позицій у рейтингу ФІФА. Ще це означало б також розвал збірної країни, яку потім довелося б відтворювати заново, як це вже було на початку 1990-х. Хіба це не було б ударом по репутації національної асоціації?» — риторично перепитав функціонер.

ПФЛ

Згідно з рішенням конференції Професіональної футбольної ліги, у сезоні-2015/16 у першому дивізіоні виступатиме 16 клубів, а в другому — 14.

Залишають ПФЛ шість клубів: «Олександрія» — переходить у прем’єр-лігу, «Макіїввугілля», «Сталь» (Алчевськ), «Сталь» (Дніпродзержинськ) — у зв’язку з об’єднанням із ФК «Металург» (Донецьк), «Шахтар» (Свердловськ) і «Шахтар-3» (Донецьк). Атестати клубів ПФЛ і членство в організації отримали для першої ліги: «Авангард» (Краматорськ) — поновлює виступи у цьому дивізіоні, «Іллічівець» (Маріуполь) — перейшов із прем’єр-ліги); для другої ліги: «Арсенал» (Київ), «Барса» (Суми), «Інгулець» (Петрове), «Колос» (Ковалівка), «Мир» (Горностаївка), «Нікополь-НПГУ» — замість «Макіїввугілля». Процедуру атестації також проходить «Верес» (Рівне).

Базовим днем першого туру в обох лігах буде 26 липня.

Південна Америка

Копа Америка (Чилі). 1/4 фіналу. Болівія — Перу — 1:3 (Морено, 84 (пен.) — Герреро, 20, 23, 74), Аргентина — Колумбія — 0:0 (пен. 5:4), Бразилія — Парагвай — 1:1 (пен. 3:4, Робіньйо, 15 — Гонсалес, 72 (пен.); один із післяматчевих пенальті не забив представник донецького «Шахтаря» Дуглас Коста, який на 60-й хвилині замінив екс-одноклубника Вілліана; повний матч за Бразилію провів ще один колишній «гірник» — Фернандіньйо).

Півфінали. Чилі — Перу — 2:1 (Варгас, 42, 64 — Медель, 60 (у свої ворота); вилучення: Самбрано, 20), Аргентина — Парагвай — грали цієї ночі.

Трансфери

Слідом за «Севільєю» від підписання Євгена Коноплянки відмовився і «Ліверпуль». За даними деяких ЗМІ, «мерсісайдці» теж не в змозі задовольнити фінансові апетити дніпропетровця. Іншим можливим варіантом подальшого працевлаштування півзахисника збірної України називають «Тоттенхем».

* * *

«Кайрат» (Алмати) переглядав 36-річного хавбека збірної України Анатолія Тимощука, але не зійшовся з екс-гравцем «Зеніта», «Баварії» й «Шахтаря» в умовах контракту.

* * *

«Шахтар» готовий відпустити в інші клуби бразильців Дугласа Косту, Луїса Адріано та Фернандо. Про це в інтерв’ю прес-службі «гірників» повідомив тренер Мірча Луческу.

Стало відомо, що керівництво донеччан вело переговори про продаж Адріано в дубайський «Аль-Ахлі», але в Еміратах не хоче грати сам нападник. Тим часом вінгер Коста наразі ще не домовився з «Баварією».

* * *

Пермський «Амкар» ще на рік продовжив оренду захисника «Шахтаря» Богдана Бутка.

* * *

Один із головних трансферів міжсезоння в Європі — перехід 22-річного чеського голкіпера Петра Чеха з «Челсі» в інший лондонський клуб, «Арсенал», за 11 млн. фунтів. За контрактом «гармаші» платитимуть голкіперу 100 тис. фунтів щотижня.

Спаринги

Контрольні матчі. «Шахтар» — «Нефтчі» (Азербайджан) — 1:0 (Болбат), «Зоря» — «Олімпія» (Словенія) — 2:1 (Малиновський, Дорошенко), «Карпати» — «Црвена звезда» (Сербія) — 1:4 (Пластун), «Зоря» — «Олександрія» — 2:1, «Олімпік» — «Нива» — 1:0, «Ворскла» — «Олександрія» — 1:1, «Чорноморець» — «Балкани» (О, аматори) — 4:1, «Металург» (Д) — «Динамо-2» — 1:0, «Металург» (Д) — «Олімпік» — 3:1, «Металург» (З) — «Гірник» (КР) — 2:0, «Металіст» — «Авангард» — 2:0.

Зміна

Чемпіонат Європи-2015 серед молодіжних збірних (U-21, Чехія). Півфінали. Португалія — Німеччина — 5:0, Данія — Швеція — 1:4.

Жінки

Чемпіонат світу-2015 серед жінок (Канада). 1/4 фіналу. Німеччина — Франція — 1:1 (пен. 5:4), Китай — США — 0:1, Австралія — Японія — 0:1, Англія — Канада — 2:1.

Півфінали: США — Німеччина, Японія — Англія.

Втрати

На 85-му році життя помер знаменитий чеський футболіст, володар «Золотого м’яча»-1962, срібний призер ЧС-1962 Йозеф Масопуст.