Стартовий розрахунок

01.07.2015
Стартовий розрахунок

Леся Цуренко вдало стартувала на Уїмблдоні-2015. (з сайта sapronov-tennis.org.)

На сім днів довше, ніж зазвичай, довелося чекати старту головного трав’яного турніру року. Цього разу тривалість переходу між «Ролан Гарросом» та Уїмблдоном замість двох склала три тижні. І це, без сумніву, дозволило тенісистам якомога краще підготуватися до унікальних особливостей натурального зеленого покриття, на якому впродовж сезону майстри великої ракетки проводять критично мало ігрового часу.

Утім далеко не всі учасники Уїмблдону-2015, який триватиме з 29 червня до 12 липня, підготовку до змагань проводили на трав’яних кортах. Зокрема, лідер чоловічого тенісу Новак Джокович після поразки у фіналі «Ролан Гарроса» Станісласу Ваврінці взагалі не зіграв жодного турніру на «зеленому» покритті.

Власне чергову змарновану нагоду вперше в кар’єрі виграти ґрунтовий «шлем» іменитий серб переживав у колі своєї сім’ї, де проводив час зі своїм первістком та займався покращенням інтер’єру власного будинку. «Потрібно вміти швидко переключатися та шукати нову мотивацію. Завдяки таким поразкам я стаю сильнішим та продовжую зростати як тенісист. Теніс навчив мене рухатися вперед, швидко забуваючи про невдачі», — в інтерв’ю офіційному сайту уїмблдонських змагань заявив Джокович.

Щодо відсутності ігрової практики на траві, то Новак — спокійний: «Абсолютно не хвилююся через те, що не брав участі в турнірах АТР перед стартом Уїмблдону. Знаю, що трав’яне покриття потребує певної фізичної підготовки, тому я й зосередився на атлетичній складовій своєї форми».

Удосталь відпочивши від ігрових баталій, перший номер рейтингу тенісистів-професіоналів упевнено розпочав боротьбу за головний приз нинішнього Уїмблдону, який у порівнянні з минулим роком збільшився на сім відсотків і становитиме 2,6 мільйона євро. Свій захист чемпіонського титулу Ноло ознаменував гросмейстерською перемогою над німцем Філіппом Кольшрайбером — 6:4, 6:4, 6:4.

Трьох сетів для проходження в наступне коло вистачило й тріумфаторові «РГ»-2015 Ваврінці, який у стартовий день змагань здолав португальця Жоао Соузу — 6:2, 7:5, 7:6. Відзначимо, що четвертий номер посіву, який отримав швейцарець на цьогорічному Уїмблдоні, по сітці виведе його на півфінал з Джоковичем.

А от передстартовий рейтинг іншого представника країни банків та годинників — легендарного Роджера Федерера — дозволяє йому сподіватися на фінал-реванш із Джоковичем та можливий виграш 18-го «Гранд слему». «Навряд чи минулорічні результати зможуть якось вплинути на цьогорічний мій виступ. Тоді я грав досить непогано, тому й дістався фіналу. Думаю, що й до Уїмблдону-2015 я підготувався добре», — сказав Роджер, другий тенісист планети.

Високих звершень на батьківщині чекають і від Енді Маррея, котрий отримав від організаторів змагань третій номер посіву. «Не скажу точно, чи демонструю я в цьому сезоні свій кращий у кар’єрі теніс, але я впевнений, що показую гру дуже високого класу і дуже добре готовий фізично. Раніше я так багато не вигравав турнірів», — заявив переможець Уїмблдону-2013, господар кортів — шотландець Енді Маррей. Опираючись на потужну підтримку місцевих уболівальників, серед яких обов’язково будуть представники королівської родини, найкращий британський тенісист сучасності, думається, всерйоз може розраховувати на високий результат.

Примітно, що на «розігріві» перед трав’яним «шлемом» із найкращого боку показав себе й наш Олександр Долгополов, який на турнірі в Ноттінгемі дістався півфіналу, де програв 36-й ракетці світу — американцеві Сему Куеррі. Турнірний шлях Сашка на кортах британської асоціації лаун-тенісу розпочнеться із зустрічі зі скромним британцем Кайлом Едмундом, який нині посідає в рейтингу АТР 101-шу позицію. Відзначимо, що перед стартом Уїмблдону Долгополов піднявся у світовому табелі про ранги на п’ять позицій — до 75-ї сходинки.

Водночас першій ракетці України — Сергію Стаховському — в першому колі доведеться грати зі значно серйознішим опонентом. Хорват Борна Рокич у свої 19 років уже має 39-ту позицію в рейтингу тенісистів-професіоналів. Проте у парному розряді Стах уже припинив свої виступи. У парі з австралійцем Гротом вони поступилися чинним переможцям турніру Поспішилу/Соку (Чехія/США) — 7:5, 6:7, 6:7, 1:6.

Натомість перший акорд на Уїмблдоні представниць українського жіночого тенісу вийшов значно вдалішим. У стартовий день змагань киянка Леся Цуренко переграла Ніколь Гіббс із США — 6:3, 6:3. Другою представницею нашої країни на трав’яному Гранд слемі є Еліна Світоліна (жодна з чотирьох інших українських тенісисток сито кваліфікації не подолала). Із високим 17-м номером посіву вона має вельми хороші турнірні перспективи. Проте головним претендентом на перемогу буде, без сумніву, нев’януча Серена Уїльямс, яка прагнутиме перервати невдалу серію своїх виступів у передмісті Лондона, де загалом вона перемагала п’ять разів.

ВРІЗКА

Турнір АТР у Ноттінгемі (Великобританія). Призовий фонд — 589 160 євро.

Чвертьфінал. Долгополов (Україна) — Яньсюнь (Тайвань) -6:4, 4:6, 7:6 (7:4).

Півфінал. Куеррі (США, 12) — Долгополов- 4:6, 6:3, 7:5.