Суперечливі емоції Баку

26.06.2015
Суперечливі емоції Баку

16-річний Андрій Хлопцов — переможець Євроігор на 50-метрівці батерфляєм (другий ліворуч). (НОК.)

Ох і недарма ж Ольга Харлан не любить турніри, що починаються груповими раундами. За її зізнанням, нервується дуже, на відміну від олімпійської системи. Інакше, як нервами, і не поясниш, що відбувалося вчора вранці з нашою зіркою та лідером світового рейтингу в фехтуванні на шаблях. Глядачі на трибунах бакинського «Кристалл холлу» (саме там, до речі, пройшло «Євробачення-2012») стали свідками того, як титулована миколаївка програла чотири поєдинки з п’яти і до «плей-офф» не потрапила.
Натомість в 1/16 фіналу пробилися Ольга Жовнір, Олена Кравацька й Аліна Комащук. Жовнір вибула в 1/8, Олена й Аліна — у чвертьфіналі.
Загалом, виступ наших «мушкетерів» на І Євроіграх викликає суперечливі емоції — власне, як і всієї збірної. Ще одна олімпійська чемпіонка, шпажистка Яна Шемякіна, вибула в 1/8. Натомість особливо не обтяжений титулами Андрій Ягодка у вівторок увечері став чемпіоном!

«Золото» Ягодки — єдина медаль «мушкетерів»

Хоча, за його ж словами, «день не склався зранку», одесит виграв чвертьфінальний поєдинок у румуна Баді (15:8), гарантувавши собі, мінімум, третє місце (додаткові бої за нього на Євроіграх не проводяться, обидва півфіналісти стають бронзовими призерами автоматично). До перемоги в Баку найціннішою індивідуальною нагородою в колекції 26-річного шабліста була саме «бронза» — з чемпіонату Європи-2012. На цьогорічному ж Євро, що завершився акурат перед Іграми, Андрій Ягодка став лише 22-м.

Та в Баку одесита «понесло». Представника завжди сильної фехтувальної Італії — Пеллегріні — він здолав із рахунком 15:11, а у фіналі ще впевненіше розібрався з головним фаворитом, румуном Долнічану — 15:10. А то був, на хвилинку, срібний призер Олімпіади-2012 та третій номер світової класифікації!

«Румун вів у рахунку, та мені все ж вдалося перехопити ініціативу й вирвати перемогу, хоча ще зранку я був невдоволений собою — важко виходив із групи», — зізнався сяючий чемпіон, якому на старті дістався 13-й номер.

Усім би твоє невезіння, певне, подумала рапіристка Ольга Лелейко (не вийшла зі своєї підгрупи — 1 перемога в 5 поєдинках). Шпажист Богдан Никишин і рапірист Клод Юнес, шаблістка Ольга Жовнір — в 1/8 фіналу.

Школяр Хлопцов показав приклад

...А очільник збірної України з плавання Андрій Сердінов, виявляється, не тільки титулований у минулому плавець, а й майстер передбачення. За фірмовою звичкою всіх тренерів світу, напередодні бакинських стартів він був дуже обережним у прогнозах: «Як відомо, на Іграх виступатимуть спортсмени, котрі змагаються на юнацьких чемпіонатах Європи — 14-18 років. Ми сформували команду із 19 найсильніших у цій віковій групі. Претенденти на медалі? Тут не вгадаєш, для багатьох це — перші міжнародні старти. Хоча є й «досвідчені» Владислав Перепелиця, Сергій Шевцов, Андрій Хлопцов, Марина Колесникова. Розраховуємо на них».

Двоє аванси відпрацювали у вівторок-середу. З самого ранку першого ж дня змагань на дистанції 50 м батерфляєм взявся дивувати 16-річний Хлопцов. Кваліфікація — юнацький рекорд України (24.29) і п’яте місце, півфінал — знову національний рекорд (23.90) і перше місце, фінал — результат гірший (23.92), зате — чемпіонський! На п’ять сотих від учня київської загальноосвітньої середньої школи №133 відстав 18-річний поляк Сендик, ровесник українця — росіянин Пахомов — був третім (24.02).

«Мій шлях до «золота» був простим: прекрасно виспався вночі, прокинувся, поїв, проплив. Знову поспав, поїв і проплив, — зізнався підопічний тренера-батька Андрія Хлопцова і, без зайвої скромності, додав: — Одна зі складових будь-якого успіху — талант. Мабуть, у мене він все ж таки є. Ще під час кваліфікації з’явилася впевненість: призером стану обов’язково, хоча й не був упевнений, що «золотим».

Марина Колесникова навчається у Харківському державному вищому училищі фізкультури і в свої 15 уже стала бронзовою призеркою Євроігор! 200 м на спині вона подолала за 2:11.91, першою фінішувала росіянка Єгорова (2:11.23), другою — німкеня Волтерс (2:11.38).

На жаль, наша чоловіча команда «вільників» в естафеті 4х100 м показала тільки четвертий час (3:21:06), чемпіони — британці (3:19:38).

Поодинці нас поки що б’ють...

Заздалегідь натякнув на молодість своїх підопічних і наставник боксерської збірної України Дмитро Сосновський. Мовляв, веземо на Ігри вчорашніх юніорів, 1994, 1995 і 1996 року народження, найстарший — Влад Войталюк. На жаль, 23-річний дніпропетровець вибув із боротьби, програвши в 1/8 фіналу угорцю Харші (0:3). Зате аж п’ятеро «дитсадівців» заспокоїли тренера-«підстраховщика»: пробившись до півфіналів, автоматично опинилися «в призах».

Але вкотре доводиться стримувати себе від оцінок суддівських оцінок. Тому матюки замінимо цифрами: Олександр Хижняк (до 81 кг) програв темношкірому татуйованому здорованю з Італії Манфредонії — 1:2. Не пройшов до головного фіналу й 20-річний чемпіон України Дмитро Замотаєв (до 49 кг): поразка від ірландця Ірвіна — 0:3. Віктору Петрову (до 64 кг) вчора не пощастило двічі: він не просто зустрівся з вихованцем чи не найсильнішої у світі боксерської школи — кубинської, так Коласо Сотомайор ще й примудрився «натуралізуватися» саме в Азербайджані. Як арбітри не люблять програшів господарів змагань, всі зрозуміли ще на їх початку. Отож Петров із закривавленим обличчям (розсічення) залишився з «бронзою» — 0:3.

Геворг Манукян (до 91 кг) та Ярослав Самофалов (до 69 кг) відбоксують у своїх півфіналах сьогодні, відповідно, проти хорвата Філіпі та росіянина Безпутіна.

Учора в боротьбу включилися дзюдоїсти. Але не за медалі Ігор, а за нагороди чемпіонату Європи. Він мав відбутися навесні в Глазго, був зірваний шотландцями і в екстреному порядку прилаштований у програму бакинських змагань. Прикро, але головний наш претендент — чемпіон і віце-чемпіон світу Георгій Зантарая (до 66 кг) вже у чвертьфіналі поступився росіянину Хан-Магомедову... На цій же стадії програла німкені Райх Тетяна Левицька (до 52 кг). Обоє українців потрапили до «втішних» турнірів з бронзовими перспективами, але шансами не скористалися: одеситку поборола італійка Джіуффріді, киянина — азербайджанець Шіхалізаде. Напряму до півфіналу вийшла тільки Марина Черняк (до 48 кг) і після невдачі з туркенею Шахін увечері боролася за «бронзу».

...Зате командами — сильніші

Справжнього баскетболу на Євроіграх немає. Є чоловічий та жіночий турніри 3х3 (на півмайданчика, на один кошик, в команді три не менше двох гравців). Відверто кажучи, з деяким побоюванням проводжали ми до Азербайджану наших дівчат (хлопці не пробилися). І тренер Юрій Процюк непокоївся: «У нас надто серйозна група: Бельгія — бронзовий призер останнього чемпіонату Європи, у півфіналі програла тільки майбутнім переможцям — росіянкам, чешки й туркені були там у вісімці кращих. Тобто, згідно з рейтингом, ми зараз — аутсайдери».

Від себе додамо, що ми на тому минулорічному Євро повз «плей-офф» пролетіли, хоча за збірну грала навіть Аліна Ягупова. Зате кваліфікувалися до Баку. І ось тут чи то Процюк майстерно блефував, чи то суперниці так ослабли, але українки впевнено виграли свою групу В: перемоги над Чехією (15:11), Туреччиною (19:11), Бельгією (17:12). Вчорашня обідня зустріч в 1/8 із аутсайдером квартету С — Словаччиною — теж завершилася тріумфом — 16:8, і у вечірньому чвертьфіналі наші дівчата зустрічалися з грекинями.

Остерігалися першого суперника й наші пляжні футболісти. На боці азербайджанців — спека, глядачі (про суддів мовчимо) і головний тренер — португалець Зе Мігель, що з 2004 по 2012 роки тренував збірну своєї країни, одну з кращих команд планети. Але два голи Корнійчука, один Зборовського — і 3:1 на табло! В другому матчі українці здійснили ще один подвиг, вигравши в Португалії — 4:2 (Пачев — 2, Борсук, Корнійчук). Остання групова гра, зі швейцарцями, — сьогодні.

П’ЄДЕСТАЛ

Лідери медального заліку станом на 16:00 учорашнього дня

1. Росія — 109 (51-31-27)

2. Азербайджан — 42 (14-11-17)

3. Німеччина — 43 (13-12-18)

4. В. Британія — 27 (12-4-11)

5. Білорусь — 41 (10-9-22)

...11. Україна — 35 (6-11-18)