16 буде через рік

23.06.2015

Хоча новий президент Федерації футболу України Андрій Павелко та його зверхник з УЄФА Григорій Суркіс прагнули повернути вітчизняну прем’єр-лігу до «стандартного» формату з 16 командами, в сезоні 2015/16, як і торік, стартують 14 колективів. При цьому Павелко повідомив про можливість розширення кола учасників УПЛ до 16, починаючи з сезону 2016/17. Але за умови проходження процедури атестації клубами, які отримають право підвищення у класі за спортивним принципом.

Виконком ФФУ мусив підкоритися думці переважної більшості клубів УПЛ і затвердив пропонований лігою формат національного чемпіонату — 14 команд у два кола, регламент та календар «ліги Парі-матч» (це нова офіційна назва нашої «вишки» з урахуванням імені головного спонсора). У першому турі зустрінуться: «Говерла» — «Дніпро», «Ворскла» — «Волинь», «Шахтар» — «Олександрія», «Металург» (З) — «Зоря», «Металіст» — «Карпати», «Металург» (Д) — «Динамо», «Олімпік» — «Чорноморець»; базовий день — 18 липня.

Пропозиція «гірників» провести після регулярної першості «плей-оф» не пройшла. Зате в Кубку України, починаючи з 1/16 фіналу, гратимуть по два матчі.

Львів і надалі буде домашньою ареною «Шахтаря», луганська «Зоря» лишається в Запоріжжі, «Олімпік» — наразі в Києві (хоча може змінити місце дислокації, якщо не вирішить проблему браку тренувальних полів), а донецький «Металург», котрий об’єднується із дніпродзержинською «Сталлю», планує грати в Дніпропетровську на «Метеорі». Під час жеребкування ЧУ було розведено дві пари команд, аби в рамках одного туру дві зустрічі не проходили в одному місті, — це «Карпати» та «Шахтар», запорізький «Металург» та «Зоря».

Виконком ФФУ пролонгував на чотири роки угоду з куратором системи арбітражу в професіональному футболі України П’єрлуїджі Колліною. При цьому новим головою комітету арбітрів став ще один італієць, тепер уже екс-асистент Колліни Лучано Лучі.

Частина правок регламенту змагань, за словами Павелка, стосувалася «боротьби з корупцією і договірними матчами, а також іншими формами порушень етики та чесної гри в українському футболі».