А місто подумало — навчання ідуть...

17.06.2015
А місто подумало — навчання ідуть...

То був лiтак? А може, й не лiтак...

Починаючи з минулого тижня, коли Вінницю вкотре сколихнув таємничий вибух, мешканці обласного центру не перестають самотужки визначати джерело переполоху. Звукова хвиля була настільки потужною, що в двох третинах будинків міста задзеленчали вікна та повсюди завили сирени машин. Оскільки це вже не перший «неідентифікований» вибух (скажімо, у вересні минулого року теж був достатньо потужний, а також пожежа на заправці у Вінниці та вибухи на топливних об’єктах у Васильківському районі) — будь-які «хлопки» в області провокують найгірші прогнози.

У коментарях мешканці області скаржаться, що останнім часом часто чують підозрілі звуки, схожі на вибухи. Однак влада не коментує їх і... не звертає уваги.

Що сталося цього разу, місцеві журналісти намагалися з’ясувати в усіх службах оперативного реагування. Ніхто нічого конкретно не сказав. Але і підірваних об’єктів, на щастя, не виявилось. Не «прозвітували» і військові.

«Досі цей так званий «вибух» не класифіковано. Ми зв’язалися з усіма службами, з якими взаємодіємо. Але у жодній не кажуть, що це було, — повідомив помічник начальника Головного управління взаємодії із засобами масової інформації та роботи з громадськістю Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Вінницькій області Олександр Кутовий. — Ми думали, що це на Стрижавському кар’єрі (7 км від Вінниці) щось «начудили», але вони не дали чіткої відповіді, хоча раніше завжди попереджали нас про заплановані вибухи. Припускаємо також, що такий звук може дати надзвуковий літак при маневрі. Втім, інформації про літак ніхто не надасть, тому що вона таємна».

Однак мешканці Стрижавки зауважили, що у них в селищі все спокійно, ніяких вибухів чи чогось подібного вони не чули. А в прес-службі штабу Військово-повітряних сил запевнили, що цей «хлопок» не може бути пов’язаний із рухом літака. Мовляв, звук при потраплянні літака у повітряну яму зовсім інший.

Відтак вінничани продовжують обговорювати цей випадок та робити припущення про походження «вибуху».

Однак що стосується минулої осені, то тоді, як пояснили мешканцям Вінниці, аналогічний випадок нібито дійсно спричинив реактивний літак, що переходив на надзвукову швидкість або потрапив у повітряну яму. Можливо, й на цей раз сталось те саме.

Методом опитувань довелося виключити версію навчань підрозділів Нацгвардії та можливого вибуху ртуті на Вінницькому «Хімпромі». Як сказав «УМ» голова Вінницької ОДА Валерій Коровій, він вбачає лише одну причину походження потужної звукової хвилі — у подоланні літаком швидкісного бар’єру.

Відомо, що над декотрими великими містами заборонено повітряним суднам набирати швидкість, однак стосовно Вінниці таких обмежень немає. До речі, і в день останнього «вибуху» аж до ночі, й у наступні два дні над містом у вечірню пору постійно курсували літаки та гвинтокрили. Звичайно, спокою мешканцям обласного центру це не додає.