«Хет-трик» чиказьких «яструбів»

17.06.2015
«Хет-трик» чиказьких «яструбів»

Хокеїсти «Чикаго» з Кубком Стенлі. (НХЛ.)

Кубок Стенлі — у «Чикаго». «Чорні яструби» вчора вранці обіграли «Тампу-Бей» у шостому матчі фінальної серії й виграли вже третій головний трофей НХЛ за шість останніх сезонів (і шостий в історії). Така результативність у головній хокейній лізі світу — явище для нових часів незвичне.

Півцарства за квиток!

Але що цікаво: в сезонах 2009/10 і 2012/13 свої переможні матчі «Блекхокус» проводили в гостях. Тож цього разу, налаштовуючись на потенційно останній поєдинок, хокейний Чикаго просто збожеволів. Найдешевші квитки на шостий матч серії коштували 800 доларів. А у спекулянтів ціни досягали і зовсім захмарних висот — пропозиції доходили до 10 тисяч доларів за перепустку на гру!

І вболівальники не прогадали. Як і в двох згаданих фіналах, команді вистачило для виграшу серії шести поєдинків.

Мабуть, українські любителі хокею в цьму протистоянні підтримували саме «Тампу». Адже саме за цей клуб грав наш зірковий Руслан Федотенко одинадцять років тому, коли флоридці виграли Кубок Стенлі й заповітний трофей разом із форвардом побував у Києві. З того часу команда повністю змінилася — не лишилося жодного гравця, який би тримав Кубок Стенлі в руках. Власне, це одна з наймолодших команд НХЛ. Але своєю грою «Блискавка» змусила себе поважати, на зубах пройшовши через сито «плей-оф» і зігравши в Кубку Стенлі 2014/15 аж 28 матчів — здається, це рекорд ліги. Мало того, вперше з 1967 року «Тампа» на шляху до фіналу вибила три клуби так званої «оригінальної шістки» засновників НХЛ — «Детройт», «Монреаль», «Нью-Йорк рейнджерз».

Та й у матчі з фаворитами «Лайтнінг» була близькою до нової сенсації — вела в серії з рахунком 2:1. Хлопці боролися щосили. Основний голкіпер флоридців Бен Бішоп у вирішальних матчах фінальної серії грав із травмою паху, а єдиний росіянин на дві команди Микита Кучеров вийшов на вирішальний бій після страшного зіткнення зі штангою в п’ятій зустрічі.

«Яструби» не стали гнатися вперед з перших же хвилин, але «Тампа» була ще обережнішою — за стартовий період «блискавки» зробили всього чотири кидки по воротах Кроуфорда. Голевих моментів у гостей практично не виникало, але одного разу вколоти господарів вдалося головному розчаруванню цієї серії Стівену Стемкос — капітан «блискавок» влучив у штангу. А на початку другої 20-хвилинки він не реалізував чистий вихід сам на сам...

Надалі господарі, підбурювані своїми фанами, закрутили справжню карусель атак біля воріт Бішопа. Майже хвилину гості не могли викинути шайбу зі своєї зони, але голкіпер діяв чудово. Втім американський «Єпископ» вічно рятувати партнерів не міг. Патрік Кейн відмінним пасом врозріз знайшов Данкана Кіта, останній кинув, а потім незбагненним чином опинився першим на добиванні — 1:0.

Герої

Саме 31-річний канадський захисник Кіт став героєм фіналу й отримав приз Конна Смайта найкориснішому гравцеві «плей-оф». У шостому матчі серії він дістався фантастичного показника в 700 хвилин ігрового часу в «плей-оф». А в третьому періоді встановив підсумковий рахунок, замкнувши передачу досвідченого Річардса кидком у порожній кут воріт. До речі, Бреда Річардса українські вболівальники мають добре пам’ятати — у 2004-му він був партнером нашого Федота в тому, переможному, складі «Тампи».

Кілька гравців у складі «Чикаго» здобули свій третій Кубок Стенлі. Один із них — 27-річний канадець, капітан команди Джонатан Тейвз. «Здається, що це все не по-справжньому, — наводить Yahoo Sports слова Тейвза. — Мені важко в це повірити. Я немов уві сні. Щоразу, коли ми завойовуємо Кубок Стенлі, відчуття все кращі й кращі. Неймовірні». Ще б пак, адже «Чикаго», хоч і вважався фаворитом сезону, по ходу чемпіонату пережив нелегкі часи, пов’язані з конфліктами провідних гравців між собою...

Як завжди, у такому сезоні у переможців є особливий герой-ветеран. 40-річний захисник Кіммо Тімонен задоволений тим, що йому вдалося завершити кар’єру на мажорній ноті. Більшу частину нинішнього сезону фін пропустив через легеневу емболію. «Я залишаю хокей як володар Кубка Стенлі. Я не міг просити більшого», — заявив ветеран.

ТАБЛО

«Чикаго блекхоукс» — «Тампа-Бей лайтнінг» — 2:0 (Кейт (Кейн, Річардс), 37:13 — 1: 0; Кейн (Річардс, Саад), 54:46 — 2: 0)

Воротарі : Кроуфорд — Бішоп (56:59 — 57:34, 57:50 — 57:55, 58:01 — 58:33, 58:37 )

Штраф: 2-6; кидки : 32-25

Рахунок у серії: 4-2 (2:1, 3:4, 2:3, 2:1, 2:1, 2:0)

Шлях до фіналу

Захід. «Тампа»: 1/8 — із «Детройтом» — 4-3; 1/4 — із «Монреалем» — 4-2; 1/2 — із «Нью-Йорк рейнджерз» — 4-3

Схід. «Чикаго»: 1/8 — із «Нешвіллом» — 4-2; 1/4 — із «Міннесотою» — 4-0; 1/2 — з «Анахаймом» — 4-3