Окупант марить наступом

17.06.2015

Російсько-терористичні війська вже найближчим часом можуть відновити наступальні дії на позиції української армії, заявив польським ЗМІ Генсек НАТО Йєнс Столтенберг. За його словами, лише повне виконання положень Мінських домовленостей є «єдиним шляхом до миру», а «будь-яка спроба розширити територію, контрольовану сепаратистами, буде неприйнятною для міжнародної спільноти».

«Ми закликаємо Росію припинити навмисну дестабілізацію Східної України, припинити підтримку сепаратистів, вивести свої війська і військову техніку з України і вздовж її кордонів і повною мірою підтримати політичне рішення конфлікту. Вибір тільки за Росією», — підкреслює пан Столтенберг.

Про російський «вибір» заявила і помічник держсекретаря США Джона Керрі Вікторія Нуланд. Мовляв, конфлікт на Донбасі «може бути вирішений за день, тиждень, місяць», було б бажання Кремля.

Утім Москва вочевидь робить вибір на користь поглиблення конфлікту. За даними вітчизняної розвідки, бойовики планують провести низку провокацій, щоб «змусити Україну стріляти». Що, у свою чергу, дасть окупантам можливість відновити масштабні бойові дії. Відтак українська сторона вже попередила представників ОБСЄ про заплановані провокації терористів. Генерал-майор ЗСУ Андрій Таран зосередив увагу ОБСЄ на ознаках ескалації конфлікту та відновленні використання бойовиками важкої артилерії.

У свою чергу, місія ОБСЄ зазначає, що за минулі вихідні спостерігачі зафіксували майже 800 вибухів (переважно навколо Донецького аеропорту та Широкиного). А полк МВС «Дніпро-1» завдяки аеророзвідці зафіксував 200 одиниць бойової техніки (танки, БМД, БТР і вантажівки), розташованої у Слов’яносербському районі Луганська, на території захопленої військової частини.

Різке підвищення активності бойовиків, розширення географії бойових дій відзначають і в прес-центрі АТО. Позаминулої доби в зоні проведення АТО загинуло двоє українських військових, ще п’ятеро отримали поранення. В штабі АТО додають, що російські куратори на окупованій території Донбасу планують створити «військові адміністрації», керівниками яких призначатимуть лише кадрових військових ЗС РФ, які контролюватимуть лідерів бойовиків і боротимуться з систематичним розкраданням гуманітарної допомоги.

ДО РЕЧІ

Нардеп Антон Геращенко стверджує, що, за даними вітчизняної розвідки, Генштаб РФ продовжує планувати окупацію Лівобережної України до Дніпра. Відповідні секретні документи (план застосування групи військ «Північ», пояснення до плану тощо) були опубліковані на сайті «Миротворець», одним iз кураторів якого є пан Геращенко. Згідно з планами російського генералітету, на окупацію Лівобережжя відводиться 15 діб. Мета — швидке захоплення контролю над територією і комунікаціями, без захоплення великих міст. Наприклад, Дніпропетровськ має бути блокований. Тим самим ворог розраховує убезпечитися від великих втрат у тривалих і кривавих вуличних боях.

Так, група військ «Північ» мала вторгнутися в Україну в два етапи: спочатку в Донецьку і Луганську області (з останньої одразу — в Харківську), а потім — у Полтавську, Київську та Чернігівську. Наступ російських військ планують маскувати під наступ «ополченців». Генштаб ЗС РФ також вказує, що такі стратегічні об’єкти, як компресорні станції магістральних газопроводів, варто захопити, не руйнуючи.

Аналогічний план розроблений командуванням Південного воєнного округу РФ. Згідно з планом, група військ «Південь» має завдати удару Запоріжжю і Мелітополю через райони навколо Маріуполя і Бердянська, вийти до Перекопського перешийку задля відкриття сухопутного сполучення з Кримом. Усі великі міста півдня України ворог також планує брати у блокаду.

Щоправда, ці плани Генштаб РФ розробив і затвердив ще на початку квітня у Петербурзі. Вторгнення планували на другу половину квітня (до Дня Перемоги), адже у документах враховують весняні погодні умови в РФ і Україні, від яких залежить швидкість наступу військ. Але нардеп Геращенко стверджує, що Кремль не відмовився від планів окупації Лівобережжя, а лише відклав їх.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>