Багато зброї назбирав, не думай, що сміливим став

16.06.2015

Одвічні супутники всіх воєн: неконтрольоване озброєння населення та торгівля тією ж таки зброєю. Приватні будинки, гаражі, складські приміщення, а загалом дев’ять об’єктів обшукали днями слідчі СБУ в Козятинському районі, що на Вінниччині. Шукали в одному з ключових залізничних вузлів України ту ж таки зброю.

І знайшли — два десятки гранат РГД-5 і Ф-1, понад півтори тисячі набоїв різного калібру, саморобні глушники, холодну зброю, вісім одиниць вогнепальної та близько двох кілограмів марихуани. Одну з гранат знайшли у штабі самооборони, що розмістився безпосередньо в приміщенні Козятинської районної державної адміністрації.

У повідомленні управління Служби безпеки України у Вінницькій області йдеться: «Зловмисники, прикриваючись волонтерською діяльністю, намагалися налагодити канал постачання з району проведення антитерористичної операції вогнепальної зброї, боєприпасів, вибухівки. Особлива небезпека організації полягала в тому, що більшість її членів раніше притягувалися до кримінальної відповідальності за насильницькі злочини, дехто мав досвід бойових дій, володіли навичками рукопашного бою, обізнані з методами роботи правоохоронців, суворо дотримувалися вимог конспірації».

Один із підозрюваних, Олег П’явка, про обшук у себе вдома написав у соціальній мережі: «Я приїхав додому третього червня і вже наступного дня став на військовий облік у військкоматі, невдовзі на світанку до мене в будинок «чемно» постукали незнайомі, коли я підійшов до вікна і побачив військову форму, то на мить зрадів, розмірковуючи, що приїхали мої побратими до мене в гості і що їх реально велика кількість. Був, ще більш здивований, коли відчинив двері — за ними мене чекали два буси спецназу «Альфа» разом зі спеціальною групою, яка в подальшому займалася пошуковими роботами в моєму будинку. Хлопці вели себе дуже чемно і пристойно, я в них лишень попросив мати до мене маленьку повагу і нічого мені не підкинути, за що я їм вдячний. Провели повний обшук».

Товариш «самооборонівців» розповів у приватній бесіді кільком журналістам, що зброю, яку нібито знайшли в підозрюваних, їм підкинули правоохоронці.

Наразі відкрито кримінальне провадження за двома статтями Кримінального кодексу України: «Незаконне поводження зі зброєю» (ст. 263 ККУ) та «Створення непередбачених законом збройних формувань» (ст. 260 ККУ).