НОВИНИ ПЛЮС

16.06.2015

Греція знову не домовилася з кредиторами

Останній раунд переговорів між Грецією та міжнародними кредиторами, що відбувся минулої неділі й тривав менше години, завершився невдачею. Як повідомляє «Рейтер», чиновники Євросоюзу звинуватили Афіни в тому, що вони не змогли запропонувати нічого нового, щоб забезпечити виплати траншу Міжнародного валютного фонду в сумі 1,6 мільярда євро, який Греція повинна перерахувати до кінця червня. Афіни наполягають, що вони ніколи не піддадуться на вимоги підвищити пенсії та урізати зарплати. Водночас представники Греції заявляють: вони готові були дискутувати, проте посадові особи ЄС і МВФ заявили, що не уповноважені вести переговори далі.

«Можна побачити тільки політичні мотиви у кредиторів, які наполягають на нових скороченнях пенсій після п’яти років розкрадання їх у відповідності з меморандумом, — заявив соціалістичний прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас. — Ми будемо терпляче чекати, доки кредитори не перейдуть до реалізму». Тепер питання Греції обговорюватимуть на своєму засіданні у четвер міністри фінансів країн єврозони.

Король Іспанії позбавив сестру титулу через корупцію

Король Іспанії Філіп VI позбавив свою сестру інфанту Крістіну титулу герцогині Пальма-де-Майоркської. Як повідомляє газета «Ель Паіс», правитель ухвалив таке рішення за тиждень до річниці своєї коронації, «зробивши крок у реалізації нового кодексу поведінки та прозорості, спрямованого на те, щоб витягти монархію з інституційної кризи, в якій вона опинилася після гучних звинувачень проти іспанської інфанти».

Cестра іспанського короля має постати перед судом у справі про шахрайство. Це перший випадок у новітній історії Іспанії, коли найближчого родича короля викликають до суду за підозрою у скоєнні злочину. Головним підозрюваним у справі проходить чоловік принцеси, олімпійський чемпіон із гандболу Іньякі Урдангарін. Його звинувачують у розтраті та відмиванні грошей через громадські фонди. Принцеса Крістіна та її чоловік звинувачення відкидають. У травні 2013 року провадження у справі Крістіни було зупинено через те, що суд не знайшов доказів її співучасті у розкраданнях, здійснених Урдангаріном.

Місцеві вибори у Молдові

Проросійський політик Ренато Усатий переміг на місцевих виборах і став мером третього за кількістю населення міста Молдови — Бєльці. Як повідомляє сайт Newsmaker.md, «Наша партія» Усатого, яку під час парламентських виборів було знято з перегонів, також отримує більшість у муніципальній раді. Окрім того, представники проєвропейських сил можуть втратити і столицю Молдови — Кишинів.

Після підрахунку 93,2% голосів кандидат від Партії соціалістів Зінаїда Гречаная набирала 37,5%, тоді як кандидат від Ліберальної парті та чинний мер Кишинева Дорін Кіртоаке — 36,4%. Таким чином, мера столиці Молдови обиратимуть у другому турі 28 червня.

Втрати

На 94-му році життя в одній із лікарень Лондона пішов із життя британський актор Крістофер Лі, якого називали «найаристократичнішим лиходієм світового кінематографа». Слава прийшла до нього після виходу на екрани у 1958 році фільму «Дракула», в якому Лі зіграв головну роль. Також серед відомих стрічок за його участю — «Людина із золотим пістолетом», «Три мушкетери, «Зоряні війни». Однією з найвідоміших ролей Лі в останні роки став чаклун Саруман в екранізації повістей Дж. Толкієна «Володар перснів» та «Хобіт».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>