Вiйна вiйною, а корупцiя — за розкладом

16.06.2015
Вiйна вiйною, а корупцiя — за розкладом

Анатолій Даниленко та Юрій Артюхов.

Після низки корупційних скандалів, пов’язаних із можливим незаконним збагаченням кількох заступників глави МВС (які одразу позбулися посад), цю неприємну «естафету» перебрала СБУ. Минулої п’ятниці глава Служби безпеки Валентин Наливайченко звільнив своїми наказами керівників Головного управління боротьби з корупцією та організованою злочинністю СБУ. За неофіційними даними, захиталося крісло і під першим заступником Наливайченка, який також є начальником Головного управління боротьби з корупцією та організованою злочинністю, Юрієм Артюховим. Цього посадовця нещодавно кілька нардепів відверто звинуватили у «кришуванні» незаконних поставок нафтопродуктів з окупованої території на територію України. А вже за кілька днів i самого голову СБУ слідчі Генпрокуратури викликали на допит. В оточенні Наливайченка кажуть, що так ГПУ відреагувала на заяву Наливайченка щодо причетності колишнього керівництва ГПУ до палаючої нафтоналивної бази «БРСМ».

Чеботар проти Артюхова

Окрім звільнення всіх керівників Главку боротьби з корупцією СБУ, пан Наливайченко зі словами «настав час відповідати» анонсував звільнення керівництва УСБУ в Рівненській області за корупцію. Начальник Головного слідчого управління СБУ Василь Вовк уточнює, що наказами голови СБУ керівники підрозділу «К» у всіх обласних управліннях поки що лише відсторонені від посад, але не звільнені. За словами пана Вовка, голова СБУ пішов на такий крок «для перезавантаження», адже таке право йому дає «навала корупційного дихання, яке піднімає громадськість».

Зауважимо, що всі звільнені і відсторонені керівники управління «К» є прямими підлеглими першого заступника голови СБУ, генерал-майора Юрія Артюхова. Нещодавно нардеп Тетяна Чорновол заявила, що саме він «кришує» незаконні поставки нафтопродуктів з окупованої території на територію України, які здійснюють член «Сім’ї» Януковича Едуард Ставицький (якого також пов’язують із причетністю до непрозорого бізнесу — нафтоналивної бази «БРСМ», яка палає вже більше тижня під Васильковом) та народний депутат від групи «Воля народу» Олександр Онищенко.

За словами пані Чорновол, за останні чотири місяці з окупованого Донбасу вивезено також 12 тис. вагонів контрабандного вугілля. «Боротьба з контрабандним вугіллям відноситься до відповідальності СБУ, адже саме її співробітники перебувають на станції «Красний Лиман», через яку проходять незаконні вантажі. СБУ в цьому регіоні контролює особисто Артюхов», — каже пані Чорновол.

За даними іншого нардепа Павла Різаненка, саме пан Артюхов нібито покривав незаконне знищення людьми сина екс-Президента Віктора Януковича держпідприємства «Радіопередавальний центр» у Броварах.

Заради об’єктивності варто відзначити, що, на думку експертів, скандал навколо контрабанди та Артюхова розв’язаний нібито купкою нардепів, підконтрольних депутату Сергію Пашинському, задля того, щоб відволікти увагу громадськості навколо корупційних махінацій близьких до Пашинського заступників глави МВС, звільнених після корупційних скандалів. Йдеться насамперед про екс-заступника міністра Сергія Чеботаря та екс-начальника Департаменту ДАІ МВС Олександра Єршова. Тим більше що пан Артюхов усіляко домагався звільнення того ж Чеботаря, з яким у нього «не складалася співпраця». Нагадаємо, що і Чеботар, і Єршов стали фігурантами кримінальних проваджень, відкритих Генпрокуратурою. Черга за їхнiми опонентами з СБУ?

Після допиту повернуся з «Альфою»

Слабо віриться, що між силовими структурами відсутнє протистояння, як у цьому запевняє громадськість заступник Генпрокурора Давид Сакварелідзе. Інша справа, що громадськість припускає, що «коса на камінь» у розбiрках між ГПУ, МВС і СБУ найшла не заради очищення мундиру, а через бажання контролювати тіньові схеми збагачення і не ділитися із колегами з іншого відомства.

«Ніякого протистояння немає, прокуратура і СБУ працюють дуже синхронно. Іноді є якісне спільне співробітництво, іноді є якісь промахи, але робота ця системна — тут немає ніякого протистояння», — каже пан Сакварелідзе, відповідаючи на питання про виклик голови СБУ на допит у ГПУ так, ніби щось подібне стається ледь не щодня.

При цьому заступник Генпрокурора відмовився давати політичну оцінку діям Наливайченка в тому плані, що він спочатку публічно заявив про підозру у скоєнні злочину одного із екс-заступників Генпрокурора у справі про використання нафтопродуктів iз нафтобази у Василькові, а потім поставив до відома Генпрокуратуру.

Зауважимо, що голова СБУ, заявляючи минулої п’ятниці про те, що колишній заступник Генпрокурора отримував злочинні доходи від нафтобази «БРСМ-Нафта» під Васильковом і навіть був фактично її співвласником, не повідомляв прізвища. Позавчора ж, коментуючи свою можливу відставку, голова СБУ сказав, що «крісла його не цікавили і не цікавлять» і запропонував «не розвивати інтригу там, де її немає».

Учора ж пан Наливайченко таки назвав прізвище екс-заступника Генпрокурора, який, за його версією, покривав незаконну діяльність компанії «БРСМ-Нафта», яка призвела до пожежі на нафтобазі.

«Заступник Генерального прокурора, який у жовтні «кришував» і фактично сприяв злочинній діяльності, є фігурантом цього кримінального провадження. Я називаю це прізвище, це громадянин України, 1963 р. н., його прізвище Даниленко», — сказав голова СБУ журналістам перед допитом у Головному слідчому управлінні ГПУ.

Окрім цього, пан Наливайченко додав, що вже сьогодні має намір прибути у Генпрокуратуру зі спецпідрозділом «Альфа» для отримання дозволу на затримання Даниленка і доставку його на допит. «Ми вимагаємо від Генпрокуратури — затримайте цю людину, і ми не віддамо провадження... щодо цієї нафтобази. Ми вимагаємо рішучих дій!» — каже голова СБУ.

До речі, Анатолія Даниленка також було звільнено з посади заступника Генпрокурора в лютому 2015 року після корупційного скандалу, з’ясувалося, що він веде доволі розкішний спосіб життя.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>