Аліна всіх не витягне

16.06.2015
Аліна всіх не витягне

Зате Аліна Ягупова (з м’ячем) — найрезультативніша на турнірі. (з сайта eurobasketwomen2015.com.)

Останній тур у групі А на жіночому Євро-2015 завершився вчора пізно ввечері. За розкладом українки його пропускали й потихеньку готувалися рушати додому. Адже нагоду вийти до наступного раунду підопічні Геннадія Чечуро втратили ще в неділю, програвши чорногоркам. Та доля подарувала нам манюсінький шанс: якби румунки перемогли Чехію з різницею не більше 12 очок, ми затрималися б на турнірі.

Перед початком Євробаскету «УМ» розповіла про дошкульні кадрові проблеми нашої команди. Вже сам турнір показав: втрати виявилися не просто серйозними, а катастрофічними. У всіх трьох програних матчах, та й у єдиному виграному, було очевидно: українкам бракує досвіду, майстерності, зросту й фарту.

Стартова поразка в Тімішоарі від француженок (55:79) нікого особливо не засмутила: віце-чемпіонки континенту вважаються фаворитами не тільки нашої групи, а й турніру загалом. Того ж дня чорногорки переграли Чехію, а ось наші в другому турі на таке не спромоглися.

Хоча Чечуро обіцяв «дати бій», у першій чверті «надавали» нам — 17:31. Навіть три наступні виграні 10-хвилинки не компенсували того розриву. Нарешті дівчата продемонстрували ту агресивність, яку так наполегливо прищеплював їм тренер, і за дві хвилини до завершення останнього періоду рахунок зрівняли, а за 40 секунд до сирени навіть вийшли вперед. Та неочікувана втрата Самбурської і точні штрафні чешки Бортелової засвітили на табло — 80:77. Остання наша атака, м’яч у руках снайпера, капітана команди Ягупової, гарна нагода кинути «трюльник» — але Аліна пішла під кошик, звідки закинула лише «двієчку». Мабуть, сподівалася, що суперниці порушать правила й вона виконуватиме ще й штрафний. Але ніхто не сфолив. 79:80 — хоч плач...

«Програвати одне очко значно болючіше, аніж 20. Це був один із найголовніших матчів для нас, перемога відкривала б дорогу до наступного етапу. Всі знали, наскільки важлива ця гра... У кінцівці було багато нервів. Віддача дівчат була шаленою. Нам не вистачило зовсім трохи, наприкінці матчу вже була лотерея, де все вирішував один кидок... У Аліни Ягупової травма п’ятки, до неї потрійна увага з боку суперниць, які не завжди чисто проти неї грають. Але вона боєць. Інші дівчата всі «побиті», — констатував Чечуро.

Кажучи про «дорогу до наступного етапу», тренер автоматично додавав до жаданої перемоги над чешками майже безсумнівний виграш у румунок. Занадто вже явним аутсайдером виглядала команда господарок у двох перших турах. Та й ми на нещодавньому турнірі в Мінську її громили — 84:62. Але перша половина матчу закінчилася з рахунком 32:36 не нашу користь, а за 6 хвилин до завершення останньої чверті ми програвали — 58:67! Що трапилося з Румунією потім, пояснити важко: вони віддали фінішний відрізок — 16:0!

Довгоочікувана, нервова перемога не так потішила, як показала, що зарано нам зазіхати на турнірні успіхи на таких змаганнях. Капітан Ягупова в переддень доленосного протистояння з Чорногорією розцінювала шанси як 50 на 50, згадуючи, що саме завдяки перемозі над чорногорками на їхньому майданчику наша збірна кваліфікувалася на нинішній чемпіонат. Утім від того складу залишилося тільки половина дівчат.

На нашу лідерку в суперниць знайшлися аж дві «протиотрути» — Єлена Дублевич та натуралізована американка Анжеліка Робінсон (класна центрова, чемпіонка Іспанії у складі «Авеніди»). Вони з партнерками й довели рахунок до 56:35. І знову наші дівчата героїчно здолали труднощі, створені своїми ж помилками. Майже здолали — скоротили відставання з «мінус 21» до трьох очок. На жаль, годі... «Дається взнаки втома — ми грали четвертий матч за чотири дні, а ми діємо на повних обертах. Тож через втому в якийсь момент концентрація знизилася, десь не встигли, десь не влучили», — підсумував Чечуро.

Втішає хіба результативність Ягупової: Франції вона накидала 19 очок, Чехії — 32, Румунії — 33, Чорногорії — 33. На вчора Аліна була найкращим снайпером ЧЄ — 28 очок у середньому за матч.

ТАБЛО

Жінки. Євробаскет-2015 (Румунія, Угорщина). Група А (Тімішоара).

11 червня. Україна — Франція — 55:79, Чорногорія — Чехія — 71:52.

12 червня. Чехія — Україна — 80:79, Румунія — Чорногорія — 60:79.

13 червня. Франція — Чехія — 85:75, Україна — Румунія — 78:71.

14 червня. Чорногорія — Україна — 84:71, Румунія — Франція — 67:76

15 червня. Франція — Чорногорія, Чехія — Румунія.

Турнірна таблиця на 14.06.2015:

І В П М О

1. Чорногорія 3 3 0 234-184 6

2. Франція 3 3 0 240-197 6

3. Україна 4 1 3 283-314 5

4. Чехія 3 1 2 207-235 4

5. Румунія 3 0 3 199-233 3