«Припиніть війну!»

16.06.2015
Річниця звільнення Маріуполя від терористів зібрала у цьому приазовському місті ледь не все керівництво держави. Спочатку, ще минулого четверга, сюди навідався Президент Петро Порошенко, який не лише представив нового «губернатора» Павла Жебрівського, а й оглянув об’єкти другої лінії оборони біля Маріуполя. А вже у суботу, коли маріупольці святкували річницю звільнення, їх вітали секретар РНБО Олександр Турчинов та глава МВС Арсен Аваков, які прибули сюди з інспекційною метою.

У сухому підсумку Президент Порошенко обіцяє, що до середини липня в експлуатацію буде введено практично всі фортифікаційні споруди 1-ї та 2-ї лінії оборони. На даний момент в експлуатацію введено вже сто фортифікаційних споруд, ще близько сотні будуть готові за два тижні, а загалом має бути побудовано триста об’єктів. Приблизна вартість проекту складає близько мільярда гривень.

Глава держави також пояснює, навіщо потрібні Мінські угоди, якщо бойовики не припиняють вогонь та не відводять важке озброєння від лінії розмежування. «По-перше, бо нам потрібен мир. По-друге, тому що це дає можливість відновити боєздатність армії та звести лінію оборони», — сказав Петро Порошенко маріупольцям.

Самі ж городяни у День звільнення від терористичної «ДНР» перейменували центральну площу міста, яка носила ім’я вождя більшовиків Леніна, на площу Свободи. Таку нову назву запропонували на міському віче. За ініціативи громадських організацій встановлено ще й пам’ятний знак українським військовослужбовцям і бійцям Нацгвардії, які 16 квітня 2014 року захистили військову частину № 3057 від збройного захоплення.

Секретар РНБО Олександр Турчинов заспокоїв мешканців Маріуполя, запевнивши їх, що українські силовики за жодних обставин не залишать Широкине (стратегічна висота, з якої терористи раніше обстрілювали місто), адже, згідно з Мінськими угодами, це «територія, яку має контролювати Україна».

Щоправда, свято все ж таки дещо затьмарили бойовики: напередодні вони цілеспрямовано обстріляли з мінометів гілку газопроводу в районі Красногорівки. Через підрив газопроводу та пожежу без газу лишилися Маріуполь, Волноваха та Бердянськ. Але на сьогодні подачу газу вже відновлено.

Водночас по всій лінії розмежування відбувається активізація бойових дій, українські вояки продовжують гинути під обстрілами та в локальних боях з окупантами. За даними штабу АТО, лише протягом трьох останніх діб загинуло вісім захисників України, ще близько сорока отримали поранення. «Бойовики чекають, щоб ми повели інтенсивні відповідні дії на ураження з артилерії, щоб знову сказати, що Мінські домовленості зірвані. Ми не даємо їм такого шансу», — каже речник адміністрації Президента з питань АТО Андрій Лисенко.

Натомість один iз лідерів бойовиків самопроголошеної «ДНР» Денис Пушилін заявляє, що Донбас «перебуває на межі великої війни, ситуація може загостритися в лічені години». Інший сепаратист, Андрій Пургін, не виключає, що «ДНР» і «ЛНР» можуть об’єднатися.

Утім войовнича риторика недолугих терористів уже набридла багатьом донеччанам. Учора в центрі Донецька навпроти будівлі так званого уряду «ДНР» приблизно п’ятсот жителів сусіднього з аеропортом Київського району міста та мікрорайону «Жовтневий ринок» зібралися на стихійний мітинг, протестуючи проти воєнних дій. Люди скандували: «Припиніть війну!», «Поверніть нам житло, у нас розгромили будинки!», «Йдіть геть усі!» і перекрили головну транспортну артерію міста — вулицю Артема.

Головна вимога першого масштабного мітингу в Донецьку з антивоєнною тематикою: припинення бойових обстрілів, які ведуть війська «ДНР» iз території їхніх житлових масивів, адже це може викликати вогонь ЗСУ у відповідь. Бойовики, які перевіряли у мітингувальників документи, за свідченнями очевидців, мали дуже розгублений вигляд.

Лідер «ДНР» Олександр Захарченко, який вийшов до людей на милицях, не зміг заспокоїти людей, адже сказав, що зупинити війну поки що не вдасться. У відповідь почув, що люди ним розчаровані, після чого поїхав геть у супроводі довгого кортежу з чорних джипів.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>