Галичани схожі на донбасців...

10.06.2015

Я луганець і більше року є так званим вимушеним переселенцем. Цей рік я прожив на Наддніпрянщині, в Білій Церкві. Тутешні українці вельми відрізняються від моїх земляків. Перше, що впадає в очі, це більш урівноважена та спокійна вдача наддніпрянців. Російський мат тут чутно лише серед молоді, та й то не в кожній компанії. А місцеве прокляття: «Щоб ти..., і щоби в крані не було води!» просто зачаровує своєю виваженістю та лагідністю.

По-друге, на білоцерківських автошляхах водії значно толерантніші один до одного та до пішоходів. Ніхто тебе тут не підріже, як у Луганську чи Донецьку, і всі спокійно пропустять пішохода, який перетинає дорогу або на червоне світло, або поза пішохідним переходом.

По-третє, в Центральній Україні помітно менше наркоманів, ніж на сході. Ні, дівчат та молодиць, які нюхають травичку, я бачив не раз і в Білій Церкві. Але (може, мені пощастило?) молодиків із перекошеними від злоби обличчями або з відсутнім поглядом не бачив жодного разу.

І, нарешті, в Луганську всі його мешканці користуються послугами мобільного зв’язку винятково від оператора МТС. Серед моїх численних луганських знайомих лише один мав сім-карту... «Білайну».У Білій Церкві МТС приблизно в кожного четвертого мешканця. Тож можна було б, погодьтеся, припустити, що, скажімо, в Івано-Франківську та Львові, які я нещодавно відвідав, із мобільними операторами все буде навпаки, тобто користуватимуться послугами «Київстару». Та насправді МТС у галичан приблизно втричі (!) популярніший за «Київстар».

Населення ж на Прикарпатті помітно активніше, ніж над Дніпром. І за матюкливістю поступається Донбасу лише тим, що ті вкраплення «російської» там не почуєш від представниць прекрасної статі. На автошляхах Франківщини панує та ж жорстка (відносно інших водіїв) манера водіння, що й на сході України. І, нарешті, нічні наркоманські оргії у спальних районах Львова чи Франківська — таке ж звичне явище, як у Донецьку чи Антрациті. Залишається дивуватися: чому ж кияни ментально є ближчими до львів’ян, ніж до луганців?..