Невиконана місія

10.06.2015
Невиконана місія

Хайді Тальявіні під час однієї з перших зустрічей контактної групи в Мінську. (з сайта politolog.net.)

В Організації з безпеки і співробітництва в Європі, спеціальна моніторингова місія якої контролює дотримання Мінських угод на сході України, відбулися зміни. Як повідомив офіційний представник федерального департаменту закордонних справ Швейцарії Жан-Марк Кревуазьє, спецпредставник голови ОБСЄ в контактній групі щодо виконання Мінських домовленостей Хайді Тальявіні пішла у відставку з цієї посади. Про причини такого рішення наразі не повідомляється.

Тальявіні призначили спеціальним представником голови ОБСЄ в Україні навесні 2014-го, а в січні цього року новий голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич продовжив її мандат. Під час переговорів щодо Мінських угод швейцарська дипломатка представляла ОБСЄ у контактній групі.

У Міністерстві закордонних справ України вважають, що зміна представника може призвести до уповільнення діалогу, принаймні на першому етапі. «Будь-якій новій людині треба буде ввійти в курс справ, налаштувати взаємодію з українською та російською сторонами. Але ми й надалі виходитимемо з того, що тристороння контактна група — найважливіший елемент урегулювання ситуації на Донбасі», — зазначив голова департаменту політики і комунікацій МЗС Олексій Макеєв.

Як зазначає «Лігабізнесінформ» із посиланням на джерела в дипломатичних колах, відставка Тальявіні не є якоюсь особливою позицією ОБСЄ — 65-річна жінка просто стомилася від того, що виснажливі переговори у мінському форматі не приносять помітних результатів. Якщо так, то нескладно зрозуміти, чому вона подала у відставку саме зараз — коли недотримання і кричуще порушення Мінських угод з боку проросійських бойовиків уже складно не помітити навіть зазвичай не надто гострооким інспекторам з ОБСЄ.

За словами посла з особливих доручень МЗС Дмитра Кулеби, обговорювати відставку Тальявіні немає сенсу — це звичайний процес ротації, який нічого «особливого» не означає. А от питання, хто її на цій посаді змінить і наскільки ця людина буде неупереджена — справді важливе. «Новий представник ОБСЄ у контактній групі має бути відданий ідеалам і принципам міжнародного права. Хто це може бути — ми поки що не можемо навіть припустити», — зазначив Кулеба в коментарі «Лігабізнесінформ».

Наразі секретаріат ОБСЄ підшукує нову кандидатуру на звільнену посаду. Хоча найближчі дві зустрічі контактної групи, заплановані на 16 і 23 червня, швидше за все, проведе ще пані Хайді.

Тим часом агенція «Інтерфакс-Бєларусь» із посиланням на джерело в групі з організації мінської зустрічі повідомляє, що новим координатором контактної групи від ОБСЄ може стати представниця Сербії.

Коли свого часу з’ясувалося, що інтереси України від ОБСЄ в контактній групі представлятиме Хайді Тальявіні, багато експертів схопилися за голову. Адже під час російсько-грузинської війни 2008 року, будучи заступником голови спостережницької місії ООН у Грузії, вона заявляла, що саме Грузія винна в цьому конфлікті.

Але в «українській» ситуації все виявилося не так страшно. Щонайменше, до Тальявіні вже звикли. Якщо ж її місце справді займе дипломат із Сербії, причин для занепокоєння у Києва може стати значно більше. Адже ця країна, яка цього року ще й головує в ОБСЄ, не приховує своїх відверто проросійських настроїв та симпатій.

Як написав із цього приводу у своєму «Фейсбуці» заступник голови Центральної виборчої комісії України Андрій Магера, «це все одно, що призначити на відповідну позицію представника Російської Федерації». Він також припустив, що «жінкою від Сербії», яка змінить Тальявіні, може бути нинішній представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович. «Дуня, якій на моїй очах на заході ОБСЄ у Варшаві російський телеканал «Звєзда» вручав нагороду. Очевидно, заслужила», — зазначив Магера.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>