«Потрібно прищепити дівчатам агресію»

10.06.2015
«Потрібно прищепити дівчатам агресію»

В атаці — новий капітан збірної Аліна Ягупова. (з сайта DT.ua.)

…І команді України, як завжди «щастить». Стартуємо матчем із Францією — фаворитом не тільки нашої групи, а й жіночого Євробаскету-2015 загалом. Протягом п’ятиденного групового турніру кожен із суперників матиме день відпочинку, ми ж гратимемо щодня: наш «вихідний» випадає на останній тур, 15 червня.
А ще ми «відбиралися» на Євро винятково в гостях: через воєнні дії на Сході ФІБА-Європа заборонила проводити домашні матчі в Україні. Порівняно з тим минулорічним «кваліфайном» склад команди змінився наполовину, значно помолодшав, «понижчав» і втратив кількох лідерів на чолі з капітаном Курасовою. Як викручувався із ситуації керманич національної збірної Вадим Чечуро, знає тільки він сам.

«На звитяги надихнув Гімн»

— Вадиме Геннадійовичу, а пам’ятаєте, як дівчата бідкалися й жаліли земляків-вболівальників, дізнавшись, що Міжнародна федерація позбавила нас можливості грати вдома?

— Таке хіба забудеш... Адже навіть просто грати і виїзні, і домашні поєдинки на майданчиках суперниць — важко. А щоб потрапити на Євро, потрібно було ще й вигравати ледь не всі зустрічі.

Утім, ситуація на Донбасі не тільки завдала турнірного клопоту. Водночас вона добряче мобілізувала самих дівчат, сповнила рішучості. Ви б бачили, з якими палаючими очима виходили вони битися проти Фінляндії, Німеччини, Чорногорії.

— Якщо в Гельсінкі ваші підопічні спротиву не відчули (83:49 і 75:52), то в німецькому Гагені вигравали більш проблемно (81:72 і 92:76). Причому в другому, «домашньому» для нас, поєдинку після першої чверті ми поступалися…

— Німкеням перемога була також конче необхідна. Та й команда у них сильна, зіграна. І тут нам (певно, несподівано навіть для себе), «допомогли» організатори. Запрошена для виконання гімнів дівчина настільки душевно заспівала наш Національний гімн, що в дівчат ледь сльози не потекли. Всі ми підспівували. Тож у патріотичному настрої зламали хід двобою.

— А потім — і Чорногорію. Помстилися за Євро-2013?

— Так, на останньому чемпіонаті Європи ми поступилися — 60:72. Цього ж разу ми навіть не припускали, що можемо програти. Розуміли: здолати фаворита групи, та ще й на його полі, вкрай складно, вони ж також виграли свої чотири матчі. Та нам вдалося — 75:71, всі дівчата молодці, на висоті були й лідери (Олександра Курасова — 18 очок, 7 підбирань; Аліна Ягупова — відповідно, 14 і 10. — Авт.).

Збірна маленьких і злих жінок

— Із того «кваліфікаційного» складу зараз на Євро вирушає лише шестеро. Куди поділися інші? І, насамперед, Курасова, відома вболівальникам під дівочим прізвищем Горбунова? Найкраща й найбільш титулована наша баскетболістка останнього десятиріччя справді завершила кар’єру?

— Як це не прикро, саме так. Останнім часом ми з нею багато спілкувалися. Повірте, Саша дуже хотіла виступити на чемпіонаті, допомогти збірній. Та вердикт лікарів був категоричним: Сашці просто протипоказано професійно займатися баскетболом. Я знаю, я бачив ці документи.

Шкода, звісно ж, дуже шкода. Збірна втратила не просто лідера й капітана, а дуже порядну людину, надійну товаришку. Але здоров’я — найдорожче, що є в людини. Олександра ж його не дуже берегла: працювала до нестями і в клубах, і в збірній. Вона просто не встигала заліковувати травми…

— А щодо відсутності інших. Вони вибули тимчасово?

— Сподіваюся. Такі кадрові проблеми напередодні Євро — справжня біда. Причому торкнулися вони, насамперед, атакуючої лінії — форвардів і центрових. Не допоможуть нам Бережинська, Малашенко, Уро-Ніле, Зарицька, Кисельова. У когось травми, у інших, як, приміром, у Бовикіної, — сімейні обставини: Таїсія готується стати мамою.

Прикро, що ми не дорахувалися саме високих гравців, адже зріст усіх названих — за 185 см! Ось і вийшло, що порівняно з минулорічною збірною нинішня різко «понижчала».

— Хоч бери та взувай не кросівки, а туфлі на шпильках.

— Ні, до таких крайнощів ми не вдавалися (посміхається). Довелося міняти тактичні схеми. У відборі ми, можливо, й не прагнули грати в дуже швидкісний баскетбол, «літати» майданчиком, адже була перевага в зрості. Тепер гравчині просто зобов’язані все робити на швидкості, постійно прискорювати темп гри. А на підбираннях під обома щитами мусять «пахати» всі без винятку, навіть «маленькі».

Так, їм буде надзвичайно важко, адже і в збірній Франції, і в Чорногорії, та й у Чехії «високі» — дуже сильні. Тому ми, тренери, змушені прищеплювати дівчаткам ще й агресивність, подекуди, може, й злість. Знаєте, іноді в повсякденному житті жінок можна довести до такого стану, коли вони стають аж занадто агресивними. Подібного ефекту, але в межах баскетбольних правил, намагаємося досягти й ми.

— Ви розкриваєте жахливі секрети… Ви вже випробовували цей «злий» рецепт на практиці?

— Певна річ. Два тижні тому, на товариському турнірі в Мінську. Показовим був матч із росіянками. Завдяки безстрашній, злій грі ми виграли першу половину — 43:36. Хоча в суперниць напрочуд сильні центрові — Веремеєнко, Осипова, наші «малючки» частенько вдало їм протидіяли. На жаль, третю чверть ми провалили (2:19), програли й матч загалом — 62:73. Можливо, нас «приспала» їхня аж занадто спокійна манера гри…

— Якась нехороша тенденція: саме третю 10-хвилинку ви «віддавали» і в інших «товарняках» перед ЧЄ — білорускам (підсумковий рахунок — 62:78), словачкам (61:68 і 64:94).

— Над усуненням проблеми ми й працювали весь останній тиждень перед відльотом до Тімішоари. Якась хвилинна розслабленість, втрата концентрації, дитячі помилки — і суперниці миттєво за це карають. Наші ж дівчата психологічно ламаються, збиваються на індивідуальні дії, все — команди немає.

— Перед початком зборів ви раділи кількості спарингів — їх відбулося аж сім. Щоправда, виграли ми тільки два — у другого складу Литви (81:63) і в майбутнього суперника на Євробаскеті, збірної Румунії (84:62). А якістю гри підопічних задоволені?

— Загалом, так. Ми довели, що можемо грати і з білорусками, і з росіянками. Насамперед сподобався настрій нашої молоді. Здається, дівчатка пройнялися бойовим духом, зрозуміли, що на Євро суперники гратимуть жорстко, інколи на межі фолу. А судді не завжди будуть помічати порушення, особливо в поєдинках із господарями. До того ж ми уважно вивчили гру румунок, хоча самі старалися не всі козирі показати. Адже, незважаючи на негаразди, наше завдання-мінімум ніхто не анулював: вийти з групи. Всі знають, в якій важкій ситуації зараз Україна, тому всі працюють на межі сил.

* * *

«Ми прибули на збори не просто «вбити» час, — каже новоспечений капітан збірної 23-річна Аліна Ягупова. — І на Євро вирушаємо захищати честь нашої країни. Битимуться всі!»

А ТИМ ЧАСОМ…

Юджин «Пух» Джеттер відмовився грати за збірну України на чоловічому Євробаскеті, що пройде 5-20 вересня. Як повідомив новий президент ФБУ Михайло Бродський, «зараз розглядаємо варіант натуралізації іншого американця — заднього, оскільки це проблемна позиція. Тим більше, зараз американці є в усіх [баскетбольних збірних], навіть у країнах колишньої Югославії». Також, за словами Бродського, ще тривають переговори про залучення до збірної Олексія Леня з «Фінікса» (НБА), Кирила Фесенка з «Автодора» (Росія) та ветерана Сергія Ліщука з «Валенсії» (Іспанія).

ЗНАЙ НАШИХ!

Склад збірної України на Євробаскеті-2015

Захисники: Аліна Ягупова («Касторс Брейн», Бельгія; 179 см), Ольга Дубровіна («Хасково 2002», Болгарія; 172 см), Олена Самбурська («Арад», Румунія; 176 см), Аріна Білоцерківська («Відзев», Польща; 170 см); Євгенія Спітковська («Окжетпес», Казахстан; 172 см), Вікторія Шматова («Окжетпес», Казахстан; 170 см).

Форварди: Катерина Дорогобузова («Гдиня», Польща; 185 см), Катерина Римаренко («Рибник», Польща; 184 см), Тетяна Антонюк («Горизонт», Білорусь; 187 см).

Центрові: Вікторія Мірчева («Кале», Франція; 190 см), Олександра Хоменчук («Абдулла Гюль», Туреччина; 203 см), Олександра Чек («Ліон», Франція; 191 см).

Розклад матчів збірної України
в групі А (Тімішоара, Румунія)

11 червня. Україна — Франція

12 червня. Чехія — Україна

13 червня. Україна — Румунія

14 червня. Чорногорія — Україна

До другого групового раунду потрапляють три кращі команди з групи.