Вибух недбалості

10.06.2015
Вибух недбалості

Ризикуючи життям, рятувальники намагалися локалізувати пожежу. (УНІАН.)

Пожежа на території нафтобази товариства з обмеженою відповідальністю «Побутрембудматеріали», що виникла ще в понеділок надвечір поблизу Києва, у селищі Глеваха Васильківського району, стала черговим випробуванням для багатьох людей. Спочатку загорівся резервуар iз паливом об’ємом 900 куб. м. Потім вогонь перекинувся на розташовані поруч резервуари з бензином. У вівторок зранку, коли рятувальники намагалися локалізувати пожежу, стався потужний вибух. За словами в.о. начальника ГУ ДСНС у м. Києві Валерія Борисова, його причиною була розгерметизація 800 тис. ємностей iз бензином.

До середини дня пожежу так і не вдалося ліквідувати. Стовп диму і вогню було видно далеко від епіцентру на під’їздах до селища. Місцеві мешканці почали страждати від їдкого запаху і сажі, яку рознесло вітром. Злощасна нафтобаза належить мережі АЗК «БРСМ-нафта», яку пов’язують з Едуардом Ставицьким, екс-міністром енергетики в колишньому уряді Миколи Азарова.

«Розпочалося тимчасове відселення громадян iз двокiлометрової зони від межі пожежі. У разі необхідності відселятимуть людей iз десятикiлометрової зони, — повідомив голова ДСНС Микола Чечоткін. — Наразі розпочалася локалізація пожежі. Для нарощування сил та засобів залучено рятувальників iз Житомирської, Черкаської, Чернігівської областей, які зараз здійснюють моніторинг ситуації. Основні зусилля спрямовані на недопущення поширення вогню в бік військової частини, що розташована за 50 м від межі пожежі».

За словами пожежників, загасити пожежу практично неможливо. Це можна було б зробити за допомогою авіації, але її немає. Тож ліквідаторам залишається лише чекати, поки все вигорить, і заливати водою аеродром та військові склади, які розташованi неподалік, аби вогняна стихія не перекинулася на них.

«Як мені стало відомо, ДСНС неодноразово виносила компанії «БРСМ» (їй належить нафтобаза ТОВ «Побутрембудматеріали». — Авт.) приписи про необхідність приведення своєї нафтобази у відповідність до державних пожежних норм, проте нічого не робилося. В європейській країні за зверненням пожежної служби потрібно було б прийняти рішення про закриття небезпечного об’єкта, що не дотримується норм пожежної безпеки. І ніякі відмазки і хабарі не пройшли б. В Україні все інакше. Підприємці розцінюють вимоги пожежникiв не як необхідність дотримання пожежних норм, а як вимагання. Хоча слід визнати, що часто підприємцю буває дешевше дати «на лапу», ніж виконувати вимоги пожежних норм», — написав на своїй сторінці у «Фейсбуцi» радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

«Там кричуще недотримання правил пожежної безпеки, — розповів «УМ» пожежник однієї з пожежних частин, який не побажав назвати своє ім’я. — Загоряння виникло під час закачування цистерн iз пальною речовиною. На кожній такій ємності стоїть насос. За інструкцією, на кожен такий насос мусить бути по одному операторові, який не має права відходити з робочого місця до кінця операції. А у них був один чоловік на чотири ємності. Він увімкнув один насос і поки пішов до інших, у цей час на першому сталося коротке замикання. Вогонь перекинувся на цистерну. Вони самі взялися гасити». За словами вогнеборця-практика, катастрофічних наслідків можна було б уникнути, якби керівництво правильно облаштувало свою базу згідно з усіма приписами та інструкціями.

«На таких підприємствах навколо цистерн має бути високий глухий залізний паркан, тоді під час загоряння в нього заливають піну та воду і таким чином локалізують пожежу. Відстань між такими загорожами має бути мінімум 40 метрів. Тут незагороджені цистерни стояли за 10 метрів одна від одної», — розповів наш співрозмовник.

Найбільший вибух на місці надзвичайної події стався, коли вогонь перекинувся на ємність, де було 900 кубів газу. Тоді загинули колеги нашого інформатора — пожежний розрахунок, який їхав попереду колони. У пожежі постраждали щонайменше кілька десятків людей. Двоє з них у тяжкому стані, двоє отримали опіки середньої важкості і двоє — легкі поранення. Із трьома пожежними, які були найближче до центру вибуху, довго не могли налагодили зв’язок...

«У зв’язку з пожежею на нафтобазі у Васильківському районі та пожежами, які почастішали на об’єктах у Києві, я підпишу розпорядження перевірити усі нафтобази та автозаправки в столиці на дотримання пожежної безпеки. Такої катастрофи, як під Києвом, повторитися не повинно!» — заявив у своєму «Фейсбуцi» мер Києва Віталій Кличко.

За словами речника Президента Святослава Цеголка, принаймні станом на вчора — на підставі проведених слідчо-оперативних дій — версія про теракт не підтверджувалася.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>