Палять шини за метал...

09.06.2015
Палять шини за метал...

Самооборонівців викурюють із ДПЗ.

Конфлікт між власниками колишнього Вінницького підшипникового заводу, що визрівав уже не один місяць, нарешті вибухнув заворушеннями.

Днями на території підприємства палали шини, кидали коктейлі Молотова, рвалися шумові гранати, був штурм — словом, у наявності були всі майданівські атрибути. Однак цілі тут переслідувалися далекі від класичних майданівських. Боротьба точилася за встановлення права власності.

У секторі зв’язків iз громадськістю УМВС України у Вінницькій області повідомили, що причиною конфлікту стала боротьба двох власників за приміщення. Правоохоронці лише наглядали, аби конфліктуючі сторони дотримувались правил громадського спокою.

Як виявилося, кожен із суб’єктів господарювання на ДПЗ (старі господарі та нові київські претенденти), аби домогтися свого, привіз власну «самооборону». «Блокпости, камуфляжі, вибухові пакети, коктейлі Молотова — усе по-дорослому», — влучно підмітили очевидці у соцмережах. «Самооборонівці» палили шини та кидалися пляшками із запалювальними сумішами один в одного, аби викурити групу «колег», яка захопила адмінбудівлю ДПЗ раніше.

Причому публічно обидві конфліктуючі сторони наполягали на розв’язуванні проблеми винятково у законодавчій площині, звинувачуючи один одного в неправомірності ведення діяльності. Ще й висловлювали один одному претензії, з’ясовуючи стосунки вже після штурму приміщення, на території заводу. Правоохоронці лише документували подробиці інциденту.

Адвокат власників кількох підприємств, чиї спортивні хлопці намагались «викурити» з адмінбудівлі заводу трьох «самооборонівців», Олександр Білошкурський  назвав конкурентів «невідомим угрупованням», яке вже кілька місяців не допускає їх на територію заводу, заважаючи таким чином провести інвентаризацію.

«У нас з’явилася інформація, що люди, які знаходяться на підприємстві, вивозять iз нього чорний метал і цеглу, — заявив Олександр Білошкурський. — Ми підписали договір з охоронною фірмою «Скорпіон-ЗІП» щодо охорони цього об’єкта. Саме представники цієї структури сьогодні прийшли на підприємство і намагалися виконати свої обов’язки. До речі, в міліції раніше було порушено кримінальну справу щодо захоплення цього об’єкта».

Сторону, що  обороняла адмінбудівлю, представляла директор ТД «Вінницький підшипник» Оксана Гнатюк (її підтримує «Самооборона Майдану») .

«Директор підприємства Оксана Анатоліївна попросила нас допомогти. Цією територією володіють чотири власники, серед яких є донеччани», — пояснив дії команди, що оборонялася, помічник начальника штабу Вінницької обласної самооборони Григорій Зозуля. Сама ж Оксана Зозуля стверджує, що демонтаж підприємства почався ще в 2007 році. А директором підприємства вона стала лише в минулому році. Стосовно ж конкурентів, то керівник ТД запевняє, що вони не сплачують податку на землю, не оформили договори оренди, їхні документи фіктивні, бо печатки ТД «Вінницький підшипник» у них немає, і ревізію вимагають, аби приховати фінансові махінації.

«Крім того, за нашими даними, змінивши «прописку» на київську, вони можуть фінансувати сепаратистів, і їхні фірми, що їх вони називають «корпорацією», давно збанкрутіли», — добиває інформацією Оксана Гнатюк.

А ще пані Гнатюк каже, що про підготовку нападу «корпорації» на підприємство знала давно, про що й інформувала міліцію.

Думки колишніх працівників заводу розділились. Одні припускають, що там уже немає чого красти — попередні власники все розтягли, а боротьба, мовляв, іде за землю. Інші стверджують, що там є ще чимало цінного металу, тож ласий шматок вагою близько тисячі тонн став причиною протистояння.

Правоохоронці кажуть, що надалі справа вирішуватиметься у правовому полі — в судах. Поки що ж порушено кримінальне провадження за статтею «Хуліганство».