Поразка «султана»

09.06.2015
Поразка «султана»

Прихильники курдської Народно-демократичної партії радіють, що вона пройшла в парламент. (з сайта time.com.)

Уперше за 13 років нині правляча ісламсько-консервативна Партія справедливості й розвитку не матиме самостійної більшості в парламенті Туреччини. На виборах, що відбулися в країні минулої неділі, політична сила президента Реджепа Тайїпа Ердогана отримала найбільше голосів електорату. Але порівняно зі своїми попередніми здобутками відкотилася значно назад, тоді як опозиційні сили збільшили кількість симпатиків. А головною особливістю цих парламентських виборів став результат курдської Народно-демократичної партії, яка впевнено подолала 10-відсотковий прохідний бар’єр і тепер матиме власну фракцію у турецькому Меджлісі.

«Перемога заради пригноблених»

Як повідомляє агенція «Франс пресс», за результатами підрахунку 99,9% бюлетенів партія Ердогана здобула 41% голосів і, відповідно, 258 із 550 місць у парламенті. Схильна до секуляризації Республіканська народна партія, як і в попередньому парламенті, буде другою за чисельністю: її результат — 25% голосів, що трансформуються у 132 мандати. На третьому місці — Партія націоналістичного руху, яку підтримали 16,5% виборців, що дасть їй 83 місця в законодавчому органі. І, нарешті, 13% Народно-демократичної партії курдів дасть їй 79 парламентських мандатів.

НДП виступала не лише під гаслами захисту прав курдів — навколо неї об’єдналися багато лівих і незгодних із політикою правлячої партії, спрямованою на ісламізацію країни. Курдська партія також відкрито заявляла про підтримку принципів рівності сексуальних меншин.

Напередодні виборів на мітингу НДП у місті Діярбакир було скоєно подвійний теракт — загинуло двоє людей, ще 153 отримали поранення. У партії назвали цю трагедію «провокацією зовнішніх сил, спрямованою на зрив голосування». Але загострити конфлікт курдів із турками та владою не вдалося, і вибори відбулися без ексцесів.

«Попри напади та кампанію, яку розгорнула проти нас партія влади, що має всі державні ресурси у своєму розпорядженні, ми вибороли вражаючу перемогу. Це справжній успіх, і все це — заради пригноблених, заради робітників Туреччини, які завжди підтримують мир, справедливість та свободу», — радіє лідер НДП Селахаттін Демірташ.

Початок кінця?

А от у президента Ердогана підстав для радощів значно менше. Результат його партії оглядачі прямо називають поразкою глави держави, адже багато хто сприймав ці вибори як такий собі «референдум» щодо надання консервативному президенту більших повноважень. 61-річний Ердоган, який у серпні 2014 року після більш ніж десятирічного періоду прем’єрства переміг на президентських виборах, планував внести відповідні зміни в конституцію Туреччини. І сподівався отримати в парламенті конституційну більшість, щоб обійтися без підтримки тих чи інших партнерів по коаліції. Згідно з турецьким законодавством, якби «Справедливості і розвитку» вдалося збільшити кількість своїх депутатів у парламенті до 330, партія змогла б призначити референдум щодо зміни статусу президента. А в разі, якби успіх сягнув 367 мандатів, змінити конституцію «ердоганівці» змогли б простим голосуванням, не радячись із народом, зазначає Бі-Бі-Сі.

Але не склалося. Тепер ПСР доведеться або формувати уряд меншості (що, зрештою, може призвести до дострокових парламентських виборів), або об’єднуватися в коаліцію з котроюсь із трьох інших парламентських партій. Точніше, з двох — голова НДП Демірташ одразу виключив можливість союзу з партією президента. Навряд чи можливий союз і з «ататюркістами» з РНП. А от лідер Партії націоналістичного руху Девлет Бахчелі припустив варіант входження своєї політичної сили в коаліційний уряд, водночас назвавши результати нинішніх виборів «початком кінця для Партії справедливості й розвитку».

«Ні!» авторитаризму

Результати виборів у Туреччині важливі й для Заходу, адже від того, чи залишатиметься ця країна й надалі у фарватері Євросоюзу, значною мірою залежить геополітична ситуація на континенті. А під правлінням Ердогана Анкара неухильно дрейфувала в бік ісламізації держави. Хоча на початку своєї кар’єри у центральній владі нинішній президент нібито відступив від колишніх радикальних поглядів. У молодості політик був активістом проісламістських партій, а після обрання 1994 року мером Стамбула підтримував політику ісламізму правлячої Партії благоденствування, яку згодом було заборонено.

У 1998-му Ердогана засудили за декламацію на мітингу «радикальних» віршів. Реджеп втратив посаду мера й кілька місяців відсидів у в’язниці. Саме судимість завадила йому стати депутатом парламенту, коли на виборах 2002 року створена ним нібито ліберальна Партія справедливості та розвитку здобула більшість у парламенті. Цікаво, що тоді ПСР отримала лише 34% голосів, але при цьому дві третини місць у Меджлісі — так сталося через те, що виборчий бар’єр подолали тільки дві партії, які й поділили між собою мандати.

Уже за рік парламент ухвалив законодавчі зміни, що дозволили судимому Ердогану стати прем’єр-міністром, у руках якого в Туреччині сконцентровані головні важелі влади. Президентом (тоді його обирав парламент) політик зробив свого ставленика Абдуллу Гюля, і почав згортати демократичні процеси в країні.

Ердогана критикували за тиск на пресу, переслідування опозиції й військових, які ще з часів засновника сучасної Турецької держави Кемаля Ататюрка є гарантами світського характеру Туреччини. Реджеп у відповідь вказував на підтримку народу, що засвідчила торік його перемога на перших загальнодержавних президентських виборах. Однак тепер народ, схоже, почав розчаровуватися в авторитаризмі свого лідера.

КОМЕНТАР З ПРИВОДУ

Осман Пашаєв,

український кримськотатарський журналіст:

— Подобається комусь Туреччина чи ні, але сьогодні країна підтвердить відданість демократичним процедурам, і в парламент пройде курдська політична сила, яка йшла до цього 30 років. Пройде у тому числі й за рахунок голосів турків, які симпатизують соціалізму. Ніщо не є само по собі добре чи погано. 13 років тому військові змирилися з приходом до влади ісламістів. Ці 13 років партія Ердогана лавірувала між мусульманським світом і Заходом. У 2008-му партію ледве не закрив Конституційний суд, а потім уже Ердоган почав відігруватися на опонентах. Але, на щастя, сьогодні ісламістів від влади відсторонить не генералітет, а вибори, і переможцю доведеться домовлятися з опозицією та курдами. Султанат залишається в минулому. Сьогодні Ататюрк переміг Ердогана.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>