Між Путіним і Ротшильдом

09.06.2015
Між Путіним і Ротшильдом

Петро Порошенко на «зеленій галявині» АП. (прес-служби Президента.)

Позавчора минув рівно рік із часу вступу Петра Порошенка на посаду Президента України. Його велика прес-конференція на «зеленій галявині» адміністрації формально була присвячена щорічному посланню до Верховної Ради, але насправді стала майданчиком для питань і відповідей, присвячених підсумкам річного перебування при владі.

Продаж «Рошену» й Фірташ у Відні

Це вже стало банальним, але в Порошенка знову спитали про виконання його виборчої обіцянки продати корпорацію «Рошен», зокрема кондфабрику в російському Липецьку, а також «5-й канал». Липецька фабрика Петра Олексійовича стала для суспільства й медіа-громади чимсь подібним до «Межигір’я» Януковича — індикатором чесності. Цього разу запитання оздобили також уточненням, як так сталося, що за минулий рік, згідно з декларацією про доходи, Президент збагатився на 370 млн. грн. — майже в сім разів.

Щодо заробітку, відповів Порошенко, то вражаюча сума стосується лише того періоду 2014 року, коли він ще не був главою держави. А взагалі, мовляв, на відміну від деяких олігархів (тут Президент недвозначно натякнув на Коломойського), він тому видається заможною людиною, що не приховує доходів, а декларує всі свої прибутки і сплачує з них податки.

«Ви хочете, щоб я замість займатися державними справами бігав по світу й шукав, кому продати «Рошен»? Такого не буде», — заявив Порошенко. Але уточнив: «Для того, щоби припинити інсинуації, найближчим часом у нас уже узгоджена угода про передачу в траст Rothschild — компанії з бездоганною репутацією — мого пакета акцій в «Рошен». Саме для того, щоби прізвище Порошенко серед власників «Рошен» не значилося».

За словами власника, Rothschild активно проводить роботу з пошуку покупців, і «зараз три покупці роблять правову й фінансову перевірку «Рошен». Що ж до липецької фабрики, то, каже Петро Олексійович, її майно заарештоване російською владою, і це гальмує продаж.

Віднедавна ще однією больовою точкою Порошенка, на яку тиснуть критики, стала його угода з олігархом Дмитром Фірташем, який нібито є покровителем Віталія Кличка, про розподіл влади в Україні між Порошенком і Кличком. Президент із часу суду над Фірташем у Відні так і не прокоментував скандальні заяви глави «Росукренерго». Але до гострого запитання на цю тему був готовий і прийшов на зустріч із журналістами з текстом політичної угоди між ним і Кличком.

У документі, запропонованому ЗМІ до ознайомлення, справді не було «нічого такого» — звичайна фіксація висунення єдиних кандидатів у президенти й мери столиці та принципи розподілу керівних посад за підсумками виборів в Україні й Києві між Петром Порошенком із його партією та Віталієм Кличком з «УДАРом».

«Я ніколи не заперечував дуже коротку і беззмістовну зустріч з Фірташем під час президентської кампанії. Але я категорично заперечую і заперечував будь-які домовленості — конфіденційні чи відкриті — із Фірташем. Цього не було, цього не існує», — сказав Порошенко, зазначивши, що Фірташ має нести відповідальність за брехню під присягою у суді.

Що ж до того, чому він проводив зустріч із Віталієм Кличком саме у Відні, де перебував під домашнім арештом Фірташ, то Петро Олексійович вигородився: мовляв, оскільки там святкував день народження брат Кличка Володимир.

Окуповані території, армія й протидія Росії

Коментуючи ситуацію на окупованих територіях, Президент визнав, що за рік повернути Крим не вдасться. Визнав і відсутність суто української стратегії повернення анексованого півострова. Натомість вписав повернення Криму й Донбасу в план дій міжнародної коаліції на підтримку України.

Петро Порошенко заявив, що ніколи не допустить проведення референдуму, на якому було б питання про відокремлення Донбасу від України: «Не дочекаються». Водночас Президент «як гарант Конституції і гарант територіальної цілісності України» зазначив, що можливим є референдум щодо режиму самоврядування в окремих районах Донецької й Луганської областей: «А от щодо режиму місцевого самоврядування, якщо це буде потребувати конституційних змін, є відповідна конституційна процедура, яка включає і референдум. І тут я забезпечу вільне волевиявлення громадян, щоб усі українці мали можливість висловитися, як вони бачать майбутнє Донбасу. Але в складі України!»

Порошенко вважає найбільш пріоритетним пунктом Мінських домовленостей відновлення кордону з Росією та виведення військ РФ з України. «По решті [питань] ми [з сепаратистами] без них [росіян] домовимося. В нас немає жодного конфлікту. І весь цей рік це підтверджує», — сказав Президент, очевидно, маючи на увазі конфлікт без втручання Кремля.

За його словами, Україна чітко дотримується Мінських угод, і це фіксує світ: «Навіть перед тим, як застосувати зброю в Мар’їнці, ми повідомили ОБСЄ, інших партнерів, зробили прес-конференцію, вийшли на СЦКК і лише після того підтягнули зброю на ділянку Мар’їнки». Чим, наголосив Президент, також «продемонстрували, що відведена зброя знаходиться в повній бойовій готовності і за нормативний час встигла доїхати до позицій, з яких ми вели вогонь, щоб зупинити наступ російсько-терористичних військ».

«Провокацію в Мар’їнці, постійні обстріли вже ніхто не збирається списувати на неконтрольовані угруповання, бо всі неконтрольовані формування були знищені спецназом ГРУ», — заявив глава держави.

Він повідомив, що за весь час конфлікту нині спостерігається найвища концентрація російських військ поблизу українського кордону та на окупованих територіях. «Ніколи з серпня минулого року такої кількості військ не було біля наших кордонів. Утримувати таке потужне військове угруповання — для цього мають бути дуже важливі причини. Це означає, що рівень загрози російського вторгнення є безпрецедентно високий», — попередив Порошенко.

Саме тому, повідомив Президент, Україна зараз тримає у зоні АТО близько 50 тисяч військовослужбовців, а для забезпечення технічних потреб у три зміни працюють підприємства «Укроборонпрому».

Глава держави також зауважив, що задоволений рівнем підтримки України іноземними партнерами, так званою проукраїнською світовою коаліцією, зокрема в частині запровадження і продовження санкцій, надання військово-технічної допомоги, у тому числі й щодо навчання українських фахівців, загалом допомоги нашій державі.

Глава держави зауважив, що зараз «критично важливим є зупинення потоку військової техніки, амуніції, боєприпасів, якими Російська Федерація забезпечує свій так званий контингент на території України». «Це злочин, міжнародний злочин. І за цей злочин РФ має відповідати. Доказів присутності російських військ на нашій території дуже багато», — наголосив Петро Порошенко.

Лише через рік свого президентства Порошенко заявляє про впровадження найближчим часом через Кабмін і РНБО санкцій щодо фізичних і юридичних осіб Росії. Крім того, «уряд, у тому числі за моїм дорученням підготував цілий пакет позовів, які будуть спрямовані в різні суди, починаючи від Морського арбітражу, закінчуючи судом у Гаазі , починаючи від захисту власності до персональної відповідальності тих чи інших осіб», — розповів глава держави.

Також Головнокомандувач попросив не малювати «жахливу картину» стану армії та не спекулювати на темі поганої фортифікації на Донбасі. «Давайте разом покращувати ситуацію. Не жахлива там ситуація. І з кожним днем вона поправляється», — каже Порошенко, нагадуючи, що видатки на солдатський пайок підвищено з 17 до 58 грн.

Водночас Президент визнав проблеми з побудовою оборонних споруд у Донецькій області, за що будуть покарані голова ОДА Олександр Кіхтенко (Кабмін уже зробив подання на його звільнення) та брат екс-«губернатора» Сергія Тарути Олександр, який узяв підряд на будівництво.

Уряд і місцеві вибори

Петро Порошенко кілька разів повторив, що склад уряду визначає не він, а парламентська коаліція. Але порадив міністрам «готуватись до осіннього ЗНО»: «Щойно я відчую суспільний запит на зміни в Кабміні, я негайно звернусь до коаліції відреагувати на ці запити».

Сьогодні Президент не бачить причин для зміни Прем’єр-міністра Яценюка, переформатування коаліції та дострокових виборів парламенту. «Я вважаю це не просто небажаним, а неможливим», — каже Порошенко. «Прем’єр, міністри працюють на знос, і я високо це ціную. Але втома не є мірилом роботи. Високу оцінку ми можемо заслужити не лише нашою працездатністю, а результативністю. Восени мають бути зроблені відповідні висновки», — каже Президент.

Глава держави заявив, що домагається від уряду не індексації зарплат і пенсій громадян, а системних змін в економіці. Критерієм оцінки роботи урядовців також має стати рівень імплементації ними Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Порошенко вважає, що у центральній владі «перезавантаження відбулось», а «на місцевих виборах (...) ми маємо провести перезавантаження місцевих еліт». Також Президент зазначив, що спільну позицію щодо участі в осінніх місцевих виборах мають напрацювати не лише Блок Порошенка та «Народний фронт» Яценюка, а вся коаліції. «Сподіваюся, що буде знайдено або спільний формат, або скоординовані зусилля», — сказав Петро Порошенко та закликав усіх народних депутатів до співпраці.

А СУДДІ ЩО?

Президент сподівається, що новий склад Вищої ради юстиції збереться на перше засідання вже цього тижня та розгляне питання щодо звільнення з посад понад 300 суддів.

Глава держави наголосив, що кілька десятків цих суддів мають бути звільнені за корупцію, оскільки ці факти вже доведені. «У Генпрокуратурі і СБУ є рекордна кількість справ проти суддів. Але це не означає, що ми воюємо з усіма суддями», — підкреслив очільник держави. За словами Петра Порошенка, український народ чекає на незалежне правосуддя та чесних суддів.

Також Президент наголосив на важливості ініційованого ним зняття суддівської недоторканності: «Це поняття, якого не існує в жодній країні Європи. Це дивна пострадянська річ, яка суттєво перешкоджає справедливому правосуддю».