Спитайте Шойгу

29.05.2015

Росія продовжує накопичувати війська і сотні одиниць техніки, включаючи мобільні ракетні установки, танки й артилерію, на тимчасовій базі поблизу кордону з Україною, повідомляє агенція Reuters. Набільшу концентрацію російських військ зафіксовано на Кузьмінському полігоні, за 50 км від кордону РФ з Україною.

«Із багатьох машин знято номери, а військовослужбовці не мають нашивок на уніформі. В такому вигляді вони схожі на бійців, яких помічено на сході України і яких Київ і його західні партнери називають таємними російськими підрозділами», — йдеться у повідомленні.

Утiм Кремль вважає недоречною постановку питання про ймовірність військового вторгнення Росії в Україну. За словами речника президента РФ Дмитра Пєскова, питання щодо переміщення військових частин територією РФ, зокрема у Ростовській області, потрібно задавати керівництву російського Міноборони.

На самому ж Донбасі продовжується ескалація конфлікту. Так, на думку офіційного представника МЗС Німеччини Мартіна Шефера, найнапруженішою є ситуація під Маріуполем. «Ми серйозно стурбовані ситуацією на сході України, де все ще не вдається встановити тривалий режим припинення вогню, — заявляє пан Шефер. — Без тривалого перемир’я будь-які зусилля втрачають сенс».

Ескалацію конфлікту на південному напрямку відзначають і спостерігачі ОБСЄ, які днями не змогли потрапити у приазовське селище Широкине через обстріли. До того ж представники місії зафіксували більше десятка танків на тренувальній базі «ДНР» під Донецьком, які мали б бути відведені від лінії розмежування.

«Олії до вогню» підливає й народний артист СРСР Йосип Кобзон, який днями, під час виступу в Донецьку в залі Театру опери й балету, закликав жителів Донбасу до помсти «катам» та «американським маріонеткам».

Бойовики «ЛНР», у свою чергу, не припиняють обстрілювати позиції сил АТО з важкого озброєння. Позавчора ввечері, внаслідок одного з таких обстрілів iз мінометів, міни потрапили у відкритий розподільний пристрій на ДТЕК Луганської ТЕС, через що зупинився один iз двох працючих енергоблоків. Північ Луганщини була частково (майже на 50%) знеструмлена. Але вчора вранці, за словами голови Луганської військово-цивільної адміністрації Геннадія Москаля, електропостачання на контрольованій Україною території Луганської області вдалося повністю відновити.

Пан Москаль додає, що позавчора в Станиці Луганській на розтяжці з гранатою підірвалися двоє українських військових, один з яких загинув на місці.

ДО РЕЧІ

 

Обмін полоненими, який наприкінці минулого і на початку цього року відбувався дуже активно, практично припинений, заявляє керівник Центру звільнення полонених громадської організації «Офіцерський корпус» Володимир Рубан, передає Радіо «Свобода». За його словами, в «ДНР» і «ЛНР» перебувають близько 400 полонених, серед яких є навіть офіцери у званні підполковника. Пан Рубан каже, що якщо полонені представляють інтерес у політичному плані, їх можуть судити як терористів, використовувати для показових акцій. Якщо вони представляють цінність як джерело військової інформації з підготовки ЗСУ, їх допитують для отримання інформації.

Серед іншого, керівник Центру звільнення полонених розчарований роботою одіозного Віктора Медведчука як представника України з гуманітарних питань у тристоронній контактній групі. «Раніше мені здавалося, що навіть не як патріот, а як людина Медведчук сприятиме звільненню полонених, адже ми знаємо про його родинні зв’язки з Володимиром Путіним, вони куми, Путін хрестив його доньку, — сказав Рубан. — Насправді ж цей процес настільки затягнувся, що ми маємо право пред’явити претензії щодо умисного затягування цього процесу».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>