Приготуйте свої пальчики

27.05.2015

23 червня 2015 року в Україні та інших країнах «Східного партнерства» країни Шенгенської зони запровадять Візову інформаційну систему. Це відбувається в контексті всесвітнього процесу запровадження ВІС.

Запровадження ВІС в Україні може призвести до ускладнення процесу подання заявки на візу через перевантаження на початковому етапі. Тому представництво Євросоюзу в Україні на своїй сторінці у «Фейсбуці» попереджає: «Мандрівники, які планують подати документи на отримання шенгенської візи в червні, повинні звернути увагу, що за кілька днів до 23 червня деякі консульства країн-членів Шенгенського простору можуть бути зачинені та/або обмежити збір документів від заявників у зв’язку з проведенням робіт із встановлення нової системи. Якщо ви плануєте подорож на кінець червня — початок липня, будь ласка, обдумайте можливість подати ваші документи на декілька тижнів раніше».

Головна зміна для громадян України, починаючи з 23 червня 2015 року, полягатиме в тому, що всі заявники повинні будуть з’явитися особисто в консульство, аби надати свої біометричні дані — відбитки пальців та цифрову фотографію.

«Це проста та необтяжлива процедура. Вона стосується, зокрема, заявок на короткострокові шенгенські візи (із максимальним дозволом на перебування у 90 днів із кожних 180 днів)», — зазначили у представництві ЄС.

Для всіх подальших заяв на отримання візи, що подаватимуться протягом 5 років після цієї процедури, відбитки пальців заявника копіюватимуться з інформації, яка міститься в системі ВІС із попередньої заявки.

Іншими словами, відбитки пальців надаються на період 5 років; і ці відбитки чинні для будь-якої подальшої заявки на шенгенську візу протягом 5-річного періоду (наприклад, заявки на довготермінову багаторазову візу).

«Перший особистий візит до консульства країни-учасниці Шенгенської зони після 23 червня 2015 року буде довшим на кілька хвилин. Цей час буде потрібен, аби ви могли надати свої персональні біометричні дані. Всі інші процедури (зокрема, візовий збір, аплікаційні форми) залишаються незмінними», — йдеться у повідомленні.

Не зобов’язані надавати відбитки пальців:

— діти, молодші 12 років;

— особи, в яких фізично неможливо взяти відбитки пальців;

— глави держав та члени національних урядів (а також члени їхніх офіційних делегацій та їхні чоловіки/дружини), якщо вони подорожують з офіційною метою.

Шенгенські візи, видані до 23 червня 2015 року, лишаються чинними.

Власники біометричних паспортів, які подаватимуть заявку вперше, теж повинні будуть прийти особисто до консульства після 23 червня, аби подати заявку на отримання короткострокової шенгенської візи.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>