Пейзаж після битви

27.05.2015

Державна виборча комісія Польщі у понеділок увечері оголосила остаточні результати другого туру президентських виборів. Великих змін порівняно з попередніми цифрами не відбулося: висуванець опозиційної партії «Право і справедливість» Анджей Дуда здобув 51,55% голосів, чинний президент Броніслав Коморовський — 48,45%.

Перемогу опозиціонера на президентських виборах широко коментують світові ЗМІ. Скажімо, для британських експертів вона стала приємною несподіванкою — британці розраховують, що Дуда, який має репутацію поміркованого євроскептика, приєднається до прем’єр-міністра Об’єднаного Королівства Девіда Камерона, щоб спільно вимагати від Брюсселя внутрішнього реформування Євросоюзу. Натомість деякі німецькі ЗМІ змальовують Дуду як націоналіста і вважають, що його обрання є попередженням для Брюсселя про початок змін у ЄС.

Американські видання наголошують, що поляки потребували змін і що Дуда займе більш рішучу, ніж Коморовський, позицію щодо Кремля. У США не приховують, що Дуда більш схильний іти на зближення з Вашингтоном, ніж із Брюсселем.

Російські ЗМІ тим часом вважають, що напруження у взаємовідносинах між Москвою і Варшавою збереглося б незалежно від результату цих виборів. Хоча президент РФ Володимир Путін у привітанні новообраному польському президенту (яке, за своєю звичкою, надіслав іще до офіційного оголошення результатів) висловив сподівання на поліпшення відносин між двома країнами.

У самій же Польщі розуміють, що головні вибори насправді попереду. Адже роль президента в парламентсько-президентській республіці другорядна, а першу скрипку грає призначений парламентською більшістю прем’єр-міністр. Тож відчувши подих дуже ймовірної поразки на осінніх парламентських виборах, правляча «Громадянська платформа» почала нашвидкуруч робити те, що після приходу до влади Анджея Дуди і «ПіС» зробити вже не вдасться. Учора у Сеймі розпочався розгляд законопроекту про партнерські зв’язки — так завуальовано йдеться про одностатеві стосунки. Цим законом геям і лесбійкам мають бути надані рівні права з традиційними шлюбними парами, включно з вихованням дітей та успадкуванням майна. Законопроект лежав у парламенті останні два роки, і про нього ніхто не згадував. А зараз згадали, бо якщо не тепер, то вже нескоро — Дуда, як і католицька церква, виступає категорично проти узаконення гомосексуальних стосунків. Іще за президентства Коморовського, який складе повноваження 6 серпня, має бути ухвалений і закон про запліднення шляхом in vitro. Інакше навіть у разі ухвалення Сеймом радикальний Дуда його заветує.

Також після поразки президент Коморовський відкликав свій законопроект про достроковий вихід на пенсію осіб, які мають трудовий стаж 40 років. Він щойно подав його до Сейму перед другим туром виборів, аби перехопити ініціативу в Дуди — той планує перегляд пенсійного законодавства з можливим пониженням пенсійного віку.

Окрім того, після поразки Коморовського «ГП» вирішила оновити свої лави, запросивши до співпраці деяких відомих постатей із лівого політичного табору. Це розрахунок на те, що разом із лідерами лівих до «ГП» перейде їхній електорат. Прем’єр Ева Копач уже розпочала розбудову широкого лівоцентристського блоку на базі центристської «ГП».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>