«Наречена пустелі» під загрозою

22.05.2015

Бойовики терористичного угруповання «Ісламська держава» майже повністю взяли під контроль стародавнє місто Пальміра, що в сирійській провінції Хомс, повідомляє Бі-Бі-Сі. Раніше вони захопили північну частину Тадмура — сучасного міста, прилеглого до старожитньої Пальміри, витіснивши звідти урядові війська. За даними правозахисників, у боях за Пальміру загинуло понад сто військовослужбовців. Телебачення Сирії повідомляє також про відхід із міста правоохоронних сил і евакуацію більшості населення.

Той факт, що Пальміра стала ціллю для джихадистів з «Ісламської держави», викликав у світі серйозне занепокоєння долею цього міста, пам’ятки якого перебувають під охороною ЮНЕСКО і визнані світовою культурно-історичною спадщиною. За даними ЮНЕСКО, це збережений (поки що) до наших днів зразок архітектури одного з найважливіших культурних центрів стародавнього світу.

Старожитності Пальміри датують І та ІІ століттями нашої ери. У старому місті, яке називали «Нареченою пустелі», збереглися колонади, великі громадські будівлі, монументальні некрополі тощо. Є побоювання, що бойовики можуть пошкодити або знищити ці старожитності.

Раніше бійці «ІД» уже розграбували і зруйнували кілька стародавніх місць доісламського періоду Іраку, зокрема Хатру та Німруд. Тепер вони нищать унікальні статуї та скульптури епохи Ассирійської імперії у музеї іракського Мосула. Свої акти вандалізму екстремісти, які називають себе «борцями з ідолопоклонством», зняли на відео та виклали в мережі.

До переходу Пальміри під контроль «Ісламської держави» звідти встигли вивезти в безпечне місце сотні статуй, однак великі пам’ятки стародавнього міста перемістити неможливо.

Наразі відомостей про те, що ісламісти почали руйнувати античні монументи та споруди, немає. ЮНЕСКО закликало до негайного припинення вогню, вимагаючи покласти край бойовим діям, і звернулося до всього світу із закликом захистити населення Пальміри та «врятувати її унікальну культурну спадщину».

Після захоплення Пальміри бойовики «ІД», які оголосили війну людській цивілізації, контролюють майже 40 відсотків території Сирії. До рук ісламістів-фанатиків перейшли не лише скарби світової культури, а й майже всі нафтові та газові родовища країни.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>