Щит для України

21.05.2015

Україна шукає можливості захиститись від ядерної зброї Росії, яку та розміщує у Криму, і може попросити у міжнародних партнерів розмістити елементи протиракетної оборони на своїй території. Таку гучну заяву зробив секретар Радбезу Олександр Турчинов в інтерв’ю агенції «Укрінформ».

Побоювання секретаря РНБО небезпідставні, адже, за його даними, «керівництво РФ поставило завдання розгорнути в Криму полк бомбардувальників Ту-22М3, обладнаних для несення ракет з ядерними бойовими частинами; три дивізіони оперативно-тактичних ракетних комплексів (ОТРК) «Іскандер-К» та «Іскандер-М», у тому числі укомплектованих ракетами з ядерними боєголовками».

Наразі Росія вже перекинула в Крим 10 одиниць ОТРК «Іскандер-М», які розміщуються в районі селища Щолкіне (мис Казантип) та Красноперекопська. Аналогічні комплекси міноборони РФ планує розмістити в районі Джанкоя та селища Чорноморське. При цьому, активно ремонтуються аеродроми в Криму (задля прийому вищезгаданих бомбардувальників) та інша інфраструктура, яка обслуговує ядерні сили у Феодосії, Балаклаві та інших містах.

«В окупованому Криму РФ планує створити потужну базу підводного флоту. Підводні човни планується озброїти системою ракет, що мають також ядерні боєголовки з можливістю ураження наземних цілей на відстані 1,5—2 тис. км», — розповів Турчинов.

За його словами, агресія Росії, окупація нашої території та реалізація наступальних ядерних програм iз розгортанням їх складових на українській землі безпосередньо порушують без’ядерний статус України. «Тому ми відновлюємо наш ракетний щит, головне завдання якого — оборона від агресії РФ, — каже пан Турчинов. — Але Україна сама не впорається з безумцем, який погрожує світу потужним ядерним потенціалом. Потрібна взаємодія та системна координація зусиль усіх провідних країн світу. У тому числі й значне посилення спільної системи захисту від ядерної загрози та розгортання додаткових позицій системи ПРО. Не виключаю, що для захисту від ядерної небезпеки ми змушені будемо проводити консультації щодо розміщення компонентів системи ПРО на території України».

Плани України посилити власну оборону вже викликали обурення Кремля. За словами речника Путіна Дмитра Пєскова, Росія має намір застосувати «заходи у відповідь», якщо Україна розмістить на своїй території елементи американської системи протиракотної оборони. Мовляв, ПРО становить загрозу для РФ.

Таке пояснення Кремля не витримує жодної критики, адже система ПРО, говорячи простою мовою, є захисним щитом від дикуна, який розмахує ядерною дубинкою.