Додайте фосфору

21.05.2015

Президент Петро Порошенко вважає, що для встановлення миру в Україні необхідні контроль над кордоном із Росією та виведення російських військ і зброї за межі нашої країни. Глава держави учергове заявляє, що Україна й надалі дотримуватиметься усіх мінських зобов’язань, але ж цього не робить ні Росія, ні підтримувані нею терористи. Мало цього, за даними української розвідки, росіяни готують новий наступ улітку, тож українці повинні бути готові до нього.

«Але ми не дамо їм ані найменшого шансу для провокацій. Це буде повністю на їхній відповідальності!» — зазначив глава держави в інтерв’ю ВВС Україна і додав, що не довіряє президенту РФ Володимиру Путіну. За його словами, йому доводиться таки вести перемовини з Путіним, оскільки він не має іншого вибору й не думає, що «звільнення української території станеться військовими засобами».

За даними Порошенка, за час конфлікту на Донбасі загинули 1800 українських військових і 7000 цивільних. «І ми повинні говорити про відповідальність людини, винної в цій агресії. І я впевнений, що зроблю все можливе, щоб припинити цю агресію і не допустити зростання кількості жертв», — каже глава держави.

Спілкуючись учора з президентом Словаччини, Президент України сказав, що наявність російських військових на території України є доведеним фактом, адже, за даними вітчизняної розвідки та розвідок країн НАТО, в різний час кількість таких солдатів варіювалася від 4 до 14 тисяч.

Утім локальні бойові дії на лінії розмежування та системні обстріли позицій сил АТО продовжуються, незважаючи ні нащо. Позаминулої доби в зоні АТО загинули троє українських вояків, ще 9 отримали поранення. Ці втрати сили АТО зазнали у вівторок у ході запеклого ближнього бою поблизу Катеринівки, на Луганщині.

Після щільних обстрілів наших позицій у Широкиному поранення отримали два бійця полку «Азов». За даними штабу АТО, бойовики обстрілювали майже всі напрямки, використовували танки та запальні боєприпаси. Особливо загострилася ситуація на Артемівському напрямку, де на фланги ворог перекинув «свіжі» підрозділи бойовиків.

Водночас, під час обстрілів села Піски поблизу Донецького аеропорту бойовики застосували заборонені фосфорні боєприпаси. «У селищі практично не залишилось місцевих мешканців — лише підрозділи ЗСУ. Бойовики діють за принципом «випаленої землі» і цього разу застосували по житловому кварталу запалювальні боєприпаси, —повідомляє прес-центр АТО. — Нагадаємо, що фосфорна зброя заборонена до застосування, згідно з Протоколом III до Конвенції про конкретні види звичайної зброї».

ДО РЕЧІ

Представники міжнародних організацій мають доступ до захоплених на Донбасі російських розвідників-диверсантів і можуть переконатися, що вони воювали в Україні як представники армії РФ, заявляє Президент Петро Порошенко. «Давайте говорити прямо: ми воюємо не з сепаратистами, яких підтримує Росія. Це справжня війна з Росією, — каже глава держави. — Це реальні офіцери російського спецназу, які вбили одного з моїх солдатів. Які ще докази ми повинні надати світу? Хоча світ нам і так довіряє. Які ще докази ми повинні надати Росії, що це їхні солдати, їхні регулярні сили і їхня війна й агресія?».

Начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко додає, що начальники генеральних штабів країн-членів Євросоюзу переконалися у факті присутності кадрових військовослужбовців Збройних сил Росії на території України.

Водночас посольство РФ у Києві вимагає зустрічі консульських працівників із затриманими російськими диверсантами Олександром Алєксандровим і Євгеном Єрофєєвим. Адже їхні зізнання завдали неабиякої репутаційної шкоди Кремлю. Тому можна припустити, що російські консули мають якнайшвидше «закрити рота» своїм громадянам.

Паралельно у Москві та в маріонетковій «ЛНР» усіляко намагаються переконати, що затримані російські розвідники були добровольцями, які потрапили на Донбас за власним бажанням. Лідер бойовиків «ЛНР» Ігор Плотницький називає двох російських спецпризначенців «бійцями народної міліції» і заявляє, що їх обміняють на українських полонених. Натомість українська сторона обмінювати розвідників ГРУ не планує, слідчі вже оголосили їм підозри у веденні терористичної діяльності.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>