Македонський майдан

20.05.2015
Македонський майдан

На антиурядовому мітингу в Скоп’є були й албанські прапори. (з сайта newsweek.com.)

Минулої неділі македонська опозиція вивела на вулиці столиці країни Скоп’є 20 тисяч своїх прихильників, які вимагали відставки уряду та його очільника Ніколи Груєвського. У понеділок уже прем’єр-міністр Груєвський зібрав на мітинг у столиці 30 тисяч — переважно працівників «підневольної» бюджетної сфери. «Хто вимагає моєї відставки? Люди, які хочуть, щоб владу в Македонії передали їм. Але якщо це станеться, вони керуватимуть країною всупереч волі народу. Люди, які зібралися сьогодні тут, їхня енергія, та їхня сила — ось найкраща відповідь на подібні претензії», — заявив на мітингу Груєвський.

Того ж дня глава уряду зустрівся з лідерами опозиції, щоб знайти вихід із політичної кризи, в яку стрімко затягує Македонію. Але безрезультатно. Після зустрічі прем’єр повідомив, що у відставку точно не піде.

Недільна акція противників Груєвського, очолювана лівоцентристською опозицією та її лідером, соціал-демократом Зораном Заєвим, триває й досі. Частина її учасників встановила наметове містечко біля будівлі Кабінету Міністрів. З лютого македонського прем’єра і його кабінет переслідує хвиля звинувачень у жорстокому контролі журналістів та суддів, підслуховуванні політичних опонентів, зловживанні владою, махінаціями на виборах та навіть приховуванні вбивств. На це натякають таємні аудіозаписи, оприлюднені опозицією. Зоран Заєв називає їх «бомбами» і наполягає, що вони були незаконно зроблені урядом у рамках масового стеження як за його союзниками, так і за його опонентами.

Нинішня політична криза в Македонії — найгірша з 2001 року, коли у країні було відвернуто загрозу громадянської війни через повстання албанської громади. Цього разу демонстранти налаштовані рішуче. Люди кажуть, що не підуть геть, поки Груєвський не піде у відставку.

Після недільного та понеділкового міряння силами у Скоп’є супротивники погодилися на пропозицію ініціативної групи депутатів Європарламенту провести переговори з метою стабілізації країни та подолання політичної кризи на нейтральній території — у штаб-квартирі Європарламенту в Страсбурзі. Вчора до Страсбурга прибули як Груєвський із Заєвим, так і двоє лідерів також поділеної албанської громади Македонії: представник влади Алі Ахметі та представник опозиції Мендух Тачі, повідомляє балканська секція телеканалу «Аль-Джазіра». Ця четвірка вже зустрічалася минулої п’ятниці, але безрезультатно.

Глава МЗС Хорватії Весна Пусіч раніше висловила занепокоєння, що македонська криза може перекинутися на всі Балкани. Генсек НАТО Єнс Столтенберг також заявив, що Альянс уважно відстежує ситуацію в Македонії за посередництвом свого представництва у Скоп’є. Занепокоєння розвитком подій також висловили ЄС та США.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>